Ammatillisen koulutuksen muutoksen aika

Koulut aloittivat elokuussa kaikkialla Suomessa normaalin lähiopetuksen. Näin teimme mekin OSAOssa. Oli todella ilahduttavaa kuulla, kuinka opiskelijat ja henkilökunta kertoivat kaivanneensa kouluun tai työpaikalle. Ihminen haluaa kuulua yhteisöön. 

Haasteita toki on: kevään korona-ajan etäopetus vaatii useiden jatkavien opiskelijoiden osalta ”paikkausta” – erityisesti tekniikan aloilla. Tämä oli odotettavissa, koska varsinkin isojen työstökoneiden käyttöä ei opita videon välityksellä. Onneksi valtiovalta antoi OSAOlle kolme miljoonaa euroa opetushenkilöstön palkkaamiseen. Tuolla rahalla olemme rekrytoineet kymmeniä opettajia tai ohjaajia auttamaan ennen kaikkea opinnoissa lisätukea tarvitsevia. 

Suomen eduskunta käsittelee syksyn aikana hallituksen ehdotusta oppivelvollisuuden laajentumisesta. Koulutuskuntayhtymä OSAOn hallitus antoi lausunnon, jossa toivottiin uuden lain astuvan voimaan aikaisintaan 1.8.2022. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin, että Opetusministeriö haluaa kiirehtiä lain käyttöönotolla jo ensi vuoteen. Tämä on erittäin kova haaste sekä ammatilliselle että lukiokoulutukselle. Korona-aika on asettanut jo varsin kovia hidasteita koulutuksen toteuttamiselle. Lain käytännön toteutuksen valmisteluun jäävä aika on turhan lyhyt. 

OSAO on selvinnyt tähän asti korona-ajasta kuitenkin hyvin. Opiskelijoita on suurimmassa osassa koulutusryhmiä mukavasti – niin myös Taivalkoskella ja Pudasjärvellä. Ammatillisen koulutuksen vetovoima Pohjois-Suomessa on edelleen vahva. 

 

Kirjoitus on julkaistu Forum24 -lehdessä 18.9.2020. Kolumnin kirjoittaja Jarmo Paloniemi toimii Koulutuskuntayhtymä OSAOn kuntayhtymäjohtaja-rehtorina.