Ammattilukio laajenee Taivalkoskella

OSAO Taivalkosken opinto-ohjaaja kertoi taannoin yksikönjohtaja Esa Lahtelalle, että yhteishaun tiimoilta oli tullut kyselyjä ammattilukio-opinnoista ja ”kolmoistutkinnosta” – siis ammatillisen tutkinnon, ylioppilaskirjoitusten ja lukion oppimäärän kokonaisuudesta.

”Kyllähän se on mahdollista, ja ammattilukiota oli itse asiassa jo suunniteltukin. Kun huolellisesti yhteistyössä mietitään, niin kaikki saadaan onnistumaan. Esteet on poistettu, aikataulutukset tehty, ja nyt meillä on valmius toteuttaa kolmoistutkinto”, sanovat Esa Lahtela ja Taivalkosken kunnan sivistystoimen toimialajohtaja Pekka Turpeinen.

Sen lisäksi, että OSAOn opiskelijat voivat suorittaa lukio-opintoja, Taivalkoskella on kokemusta myös lukio-opiskelijoista, jotka ovat tehneet ammatillisia opintoja. Olivatpa opiskelijan pääopinnot OSAOssa tai lukion puolella, ammattilukio ja etenkin niin sanottu kolmoistutkinto kysyvät motivaatiota ja itsenäistä otetta opiskeluun.

”Taivalkoskella opiskelija voi hyödyntää myös Pohjois-Pohjanmaan etälukion mahdollisuuksia. Siten voi edistää lukio-opintoja ajasta ja paikasta riippumatta.

Lukion opetussuunnitelmaan merkataan, mitkä kurssit voi suorittaa itsenäisesti ja mitä taas ei missään nimessä kannata. Meillä ei ole juuri lainkaan estoja itsenäiselle opiskelulle: emme aseta turhia tulppia motivoituneen nuoren opintouralle”, kannustavat Esa Lahtela ja Pekka Turpeinen.

Ammattilukiossa opintojakso tai koko tutkinto

Ammattilukiossa opiskelija voi suorittaa yksittäisiä opintojaksoja tai vaikka yksittäisen oppiaineen kaikki opintojaksot. Kaksoistutkinto tarkoittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon yhdistelmää, kun kolmoistutkinnossa kirsikaksi kakun päälle lisätään vielä koko lukion oppimäärä.

Vuosittain yli 600 OSAOn opiskelijaa suorittaa lukio-opintoja ammattilukiossa ja ylioppilaaksi valmistuu noin 100.

”Ammattilukio-opintoja voi suorittaa kaikissa OSAOn Taivalkosken yksikön tutkinnoissa”, tarkentaa Esa Lahtela.

Ammatillinen tutkinto takaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin lukio, mutta lukioaineita opiskelemalla voi kehittää opiskeluvalmiuksia ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

”Esimerkiksi matemaattis-luonnontieteellisten aineiden ja kielten opiskelu on hyvä tapa parantaa edellytyksiä korkeakouluopintoihin”, vinkkaa Pekka Turpeinen.

Monia mahdollisuuksia Taivalkoskella

OSAO Taivalkosken metsä-, maarakennus- ja kaivosalan opiskelijat opiskelevat hyvissä ympäristöissä, ja käytössä on simulaattoreita koneiden hallinnan turvalliseen harjoitteluun. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia opettamaan on äskettäin palkattu toinen opettaja, ja koulutuksen kysyntä on kovassa kasvussa.

Opiskelijalla on valittavana vielä runsaamminkin mahdollisuuksia, sanoo Esa Lahtela.

”Meillä on tarjontaa hyvin ja laajasti, koko OSAOn repertuaari. Esimerkiksi muitakin OSAOn tutkintoja voidaan järjestää myös Taivalkoskelle yhteistyössä OSAOn muiden yksikköjen kanssa. Pystymme todella hyvin palvelemaan alueen tarpeita ja opiskelijoiden toiveita.”

Ammattilukio on yksi esimerkki OSAOn ja Taivalkosken kunnan tiiviistä yhteistyöstä, joka on molemmille osapuolille merkittävä asia.

”Me näemme tärkeänä sen, että nuoret pysyvät opiskelemaan ja työllistymään Taivalkoskella. Sillä on vaikutus verotuloihin, ja opiskelijat tuovat yleistä virkeyttä paikkakunnalle”, kommentoi Pekka Turpeinen kunnan näkövinkkelistä.

”Koulutustarjontaa on laajennettu, ja olemme miettineet alueellisia tarpeita hyvinkin tarkkaan. Haluamme löytää uusia avauksia. Yhtenä esimerkkinä on uusi kiinteistöhuollon palvelualan koulutus, joka on kunnan kanssa yhteistyössä räätälöity koulutus Taivalkosken yritysten ja kunnan tarpeisiin”, kertoo yhteistyöstä Esa Lahtela

Liikkujan ja harrastajan paratiisi

Taivalkoski tarjoaa opiskelijalle mitä mahtavimmat harrastusmahdollisuudet ulkoiluun, kalastukseen, metsästykseen ja muutenkin monenlaiseen toimintaan, sanovat Pekka Turpeinen ja Esa Lahtela.

Taivalkoski on myös talviurheilun aktiivinen keskus, jossa opiskelija pääsee huippuluokan harjoitteluolosuhteiden äärelle. OSAOn ja lukion opiskelijalle järjestyy mahdollisuus treenata ohjelmansa mukaisesti myös parina arkiaamuna, lupaavat Esa Lahtela ja Pekka Turpeinen.

”Ihan vierestä löytyy laskettelukeskus, hiihtolaadut ja hyppyrimäki. Kelkkareittikin lähtee oppilaitoksen kulmalta. Ja jos ei täällä kumpareet riitä freestyleen, niin Rukakin on kohtuullisen lähellä.”