Robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja -droonien digitalisoidut testiympäristöt

EU-lippulogo, jossa sinisen suorakulmion päällä ympyrässä 12 keltaista tähteä ja vieressä teksti Euroopan unionin osarahoittama.

Logo, jossa teksti Pohjois-Pohjanmaa, Council of Oulu Region

Hankkeen toiminta-aika

1.1.2024-31.12.2025

Hankkeen kuvaus

Oulun yliopiston, OSAOn, VTT:n ja Oamkin yhteishankkeessa kehitetään ja varustellaan Ouluzone-, Linnamaa Campus-, Oulun keskustan Pekurinkulma-kiinteistö- ja Pyhäjärvi Callio-infrastruktuureja ja näiden toimintaa uudelle kansainväliselle tasolle vähäpäästöisten liikkuvien työkoneiden, droonien ja robottien digitalisoiduiksi, monitieteisiksi ja yhteistoimintaan verkotetuiksi testiympäristöiksi. Linnanmaan kampukselle varustellaan etäohjauskeskus toimimaan synergiassa infrastruktuurien kanssa.

Hankkeen toimenpiteisiin sisältyy investointiosa ja toiminnan kehittämis- ja koulutusosa.

Investointeihin sisältyy mm.

  • vähäpäästöisten automaattisten työkoneiden ja ajoneuvojen hankintoja (sis. myös Ouluzoneen hankittava kuorma-auto ja niiden automaattisen ohjauksen varustelut)
  • Oulun yliopiston Autonominen työkoneparvi -tutkimukseen hankitaan työkoneparvea täydentävä työkone eli automaattinen kuorma-auto/dumpperi
  • tiedonsiirtoverkkojen ja -menetelmien kehittämisosia
  • sekä muita varusteluita autonomisille koneille, parvipohjaisille laitteille ja testiradoille.

OSAOlle investoidaan automaattinen maansiirtoauto (kuorma-auto tai dumpperi). Oppilaitoksesta löytyy jo tilat ja resurssit työkoneiden turvalliseen käyttöön ja koulutukseen. VTT:n investoinnit liittyvät raskaiden droonien U-Space-ilmatilojen varauksiin ja hallintaan (Linnanmaa-Ouluzone-Pyhäjärvi), autonomiaan ja konnektiviteettiin, maainfraan ja erilaisiin laskupaikkoihin, reunalaskentaan, sensoriikkaan, isompiin lentotoimintaan sopiviin laitteisiin ja parviohjausratkaisuihin. Investoinnit tukevat vahvasti myös Space Robotics -kv-tutkimusyhteistyötä (NASA, ESA, NAXA).

Kehittämisosuudessa tutkimusinfrojen toimintaa kehitetään kansainvälisen tason tietoverkotetuiksi huippututkimusympäristöiksi, joita voivat hyödyntää osallistuvien tutkimuslaitosten, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen oppilaitoksen lisäksi teollisuus ja kansainväliset yhteistyökumppanit.

Hanketta koordinoi Oulun yliopisto. Osatoteuttajina toimii Koulutuskuntayhtymä OSAO, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Oulun ammattikorkeakoulu Oy.

Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF).

 

Yhteyshenkilöt OSAOssa

Hallinnollinen hankevastaava Kirsi Körkkö
p. 050 521 1725
Kirsi.Korkko@osao.fi

Asiantuntija Jarmo Kuure
p. 040 141 5456
Jarmo.Kuure@osao.fi

Asiantuntija Timo Pitkänen
p. 050 567 8960
Timo.Pitkanen@osao.fi