Haukiputaan yksikkö tarjoaa kädentaitajille oivat oppimistilat

 

Käsityöammatit tarvitsevat hyvät oppimistilat ja sellaiset OSAOn Haukiputaan yksiköstä löytyvät. Sisustusalan opiskelijoilla on käytössään huoneet, joissa he pääsevät tekemään muun muassa harjoituslaatoituksia sekä –tapetointeja.

Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinnon nimi muuttuu ensi syksystä (2018) alkaen taideteollisuusalan perustutkinnoksi. Keväällä valmistuva Pamila Sandhu-Peura suorittaa työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksoa haukiputaalaisessa Värisilmässä kevään ajan. Opiskelu on vastannut Pamilan mielikuvia ja uusi ammatti on tuntunut alkuhetkistä lähtien omalta.

– Valmistuin aikaisemmin kampaajaksi ja ehdin tehdä töitä viisi vuotta. Sen jälkeen herkistyin käytettäville aineille, joten valitettavasti jouduin miettimään itselleni uuden ammatin, Pamila kertoo.

Sisustajan ammatti kuulosti omalta, sillä siinä yhdistyvät luovuus sekä asiakaspalvelu.

– Halusin ammatin, jossa saan tehdä töitä käsilläni, Pamila kertoo.
Hän ei osannut kuvitella opintojen olevan niin monipuolisia kuin ne ovat olleet. Parasta on ollut, että opinnoissa on vähän teoriaa, mutta paljon käytännön tekemistä.

– Tämä sopii tosi hyvin kaikille, jotka tykkäävät tehdä luovaa työtä ja jotka ovat remontoinnista kiinnostuneita.

Sisustajilta sujuvat pintatyöt

Opintoihin kuuluu myös OSAOn työmaalla oppiminen. Sitä Pamila kuvaa antoisaksi. Sisustusalan opiskelijat pääsevät tekemään sisävalmistusvaiheen pintatöitä, kuten lattian päällystämistä, laatoittamista, listoittamista sekä esimerkiksi ovien asentamista.

Osaamisen tuotteistaminen ja markkinointi ovat tärkeä osa kaikkien taideteollisen alan opiskelijoiden opintoja.
– Toivomme, että kaikki opiskelijat oppisivat panostamaan yrittäjähenkiseen ajatteluun. Se on tutkinnonosa, joka kulkee koko ajan mukana. Samalla siinä dokumentoidaan omaa osaamista, koulutuspäällikkö Susanna Tervonen kertoo.

Kyseessä on naisvaltainen ala, mutta sille toivotaan myös miehiä. Opettajien tekemän kyselyn mukaan alalla kaivataan sisäremonttitaitoisia sisustajia.

Opiskelija voi perustaa NY-yrityksen

Myös restaurointiala tulee ensi syksystä alkaen osaksi taideteollisuusalan perustutkintoa. Restaurointiala sijaitsee vielä Pikisaaressa, mutta koulutus aloitetaan syksyllä Haukiputaalla. Opiskelualana restaurointiala on hyvin laaja ja siihen kuuluu perinteisiä hirsitöitä, puusepäntöitä ja pintakäsittelyä.

– Opiskeluissa pitää perehtyä perinteisiin käsityötaitoihin, jotta tuntee perinteisiä tekniikoita ja materiaaleja. Restauroidessa säilytetään vanhojen rakennusten, rakennusten osien ja esineiden historiallinen arvo, opettaja Anssi Malinen kertoo.

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on restaurointialan pitkäaikainen yhteistyökumppani. Lisäksi alalla on jonkin verran pieniä yrityksiä.

– Meillä opiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus perustaa Ny-yritys tai liittyä osuuskuntaan. Silloin he voivat ottaa myös omia asiakastöitä. Samalla on mahdollista saada vähän tuloja itselleen, Anssi kertoo.

 

Tutustu sisustusalan artesaanin tutkintoon