Hiusala intohimona

EU:n sininen lippulogo, jonka alla teksti Euroopan unioni ja Euroopan sosiaalirahasto. Logo, jossa teksti Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020. Logo, jossa pisaran muotoisessa asetelmassa sinisiä, vihreitä ja punaisia kaarevia viivoja ja vieressä teksti Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Logo, jossa kaksi violettia vaakasuoraa viivaa ja kaksi vaaleansinistä oikealle nojaavaa pystyviivaa muodostavat hashtag-merkin. Vaakasuorissa viivoissa lukee tekstit Tasa-arvo tutuksi ja Gender equality.

Toisen vuoden opiskelijoita Mohammed Husseinia ja Teklit Afewerkia yhdistää syvä kiinnostus hiusten ja partojen hoitoon sekä tavoite omasta parturiliikkeestä. Nyt he jalostavat vuosien työkokemuksensa hius- ja kauneudenhoitoalan tutkintoon ja ammattiin OSAOsta.

Tyypilliset suomalaiset hiukset ovat koko maailman mittakaavassa melko ohuet ja suorat. Sen ovat huomanneet hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon toisen vuoden opiskelijat Mohammed Hussein ja Teklit Afewerki. Nyt jo useamman vuoden Suomessa asuneet miehet ovat molemmat tutustuneet hiustenleikkuuseen ensimmäisen kerran jo teini-iässä.

“Olen leikannut hiuksia 12-vuotiaasta asti. Aloitin enoni firmassa oppipoikana, ja kehityin vähitellen”, Irakista neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut Mohammed sanoo.

Palataan takaisin suomalaisiin ohuisiin ja suoriin hiuksiin. Niiden leikkaaminen vaatii Mohammedin mukaan enemmän tarkkuutta kuin paksujen ja kiharoiden hiuksien operointi. Tai tarkkuutta vaaditaan aina, Mohammed korostaa, mutta ohuemmissa hiuksissa parturin virheet näkyvät helpommin ja virheiden peittäminen jälkikäteen on vaikeampaa.

Teklitilläkin on vuosien kokemus hiustenhoidosta. Ensimmäiset kokemukset hiusten leikkaamisesta hän on saanut Eritreassa, synnyinmaassaan, jossa hiukset ovat tyypillisesti hyvin kiharat. OSAOn hius- ja kauneudenhoitoalan opinnoissa hän onkin oppinut paljon uusia tekniikoita, joita voi soveltaa kaikenlaisiin hiustyyppeihin.

Tavoitteena oma parturiliike

Mohammedia ja Teklitiä yhdistää ennen kaikkea intohimo hiusten ja partojen hoitoa kohtaan. Molemmilla on myös varsin selvä kuva siitä, mitä aikovat tehdä valmistuttuaan: perustaa oman parturiliikkeen.

Omasta liikkeestä puhuminen saa Mohammedin silmät loistamaan. Hän kaivaa taskustaan puhelimen ja näyttää videoita, joissa miehen parranajo viimeistellään langan avulla. Kireälle pingotetun langan avulla kasvojen ihokarvat saadaan irrotettua kokonaan, mikä takaa siistimmän lopputuloksen kuin parran muotoilu pelkällä veitsellä. Irakissa suosittu menetelmä on myös varsin nopea, jos sitä vertaa vaikkapa ihokarvojen poistoon pinseteillä.

Partaan halutaan panostaa

Mohammed ja Teklit ovat panneet ilahtuneina merkille, että suomalaiset miehet ovat alkaneet muotoiluttaa partojaan alan liikkeissä enenevissä määrin. Kumpaakin kiinnostaa erityisesti partojen hoito, kun he astuvat työelämään.

Toisaalta molemmat ovat innostuneita myös miesten ja naisten hiusten leikkaamisesta. Mohammed korostaa jokaisen asiakkaan ainutlaatuisuutta. Hiusten laadun lisäksi pään muoto vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millainen malli kullekin asiakkaalle sopii. “Ammattitaito on sitä, että osaa suositella jokaiselle asiakkaalle juuri hänelle sopivaa mallia”, Mohammed sanoo.

Mohammedin ja Teklitin lisäksi ryhmässä ei ole muita miespuolisia, mutta intohimo alaa kohtaan yhdistää heitä ja heidän opiskelukavereitaan.  Parturiopintojen vastapainona kumpikin nauttii muutamista ammattiaineiden ulkopuolisista aineista. Liikunta ja matematiikka ovat molempien mieleen. “Niin ja kuvataide, se on kivaa”, Teklit lisää.

OSAO edistää ”sekahakua työelämään” eli haluaa purkaa koulutus- ja työelämän sukupuolen mukaista eriytymistä Tasa-arvo tutuksi -hankkeella. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.