Roosa päätyi mutkan kautta rekan rattiin

Roosa Jaukka aloitti logistiikka-alan opinnot OSAOn Kempeleen-Limingan yksikössä vuonna 2018. Täysin uudella alalla oli paljon opittavaa, mutta sisukas Roosa ei kuitenkaan tästä säikähtänyt. Hän tiesi, että ajan myötä asiat lähtevät sujumaan – ja niin ne tekivätkin. Nyt Roosa on valmistunut yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi ja tekee töitä puutavararekan kuljettajana.

Ennen logistiikka-alaa Roosa Jaukka kokeili hetkisen parturi-kampaajan ammatillisia opintoja. Ne eivät kuitenkaan tuntuneet omilta.

”Minulla oli kavereita, jotka olivat töissä kuljetusalalla, ja heidän kauttaan kiinnostuin logistiikasta”, Roosa kertoo.

Vaativaa työtä raskaan kaluston kanssa

OSAOssa kuljetuspalvelujen osaamisalalla perehdytään ajoneuvojen käsittelyyn, kuljettamiseen, tavaran käsittelyyn, kuormaamiseen ja huoltoon. Perustutkinnon suorittava voi valmistua autonkuljettajaksi, yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi tai linja-autonkuljettajaksi.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajalta vaaditaan itsenäistä päätöksentekokykyä ja vastuullisuutta: ammattilainen osaa toimia huolellisesti, taloudellisesti ja turvallisesti erilaisissa liikenneympäristöissä. Koulutuksessa käsitellään tieliikennettä koskevaa lainsäädäntöä, turvallisuustekijöitä ja kuljetustoiminnan asiakaspalvelua.

”Opinnoissa pääpaino oli käytännön tekemisessä, mikä sopi minulle mainiosti. Lukuaineet eivät ole ihan niitä suosikkiasioitani”, Roosa toteaa.

Logistiikka-alalla totisesti pääsee oppimaan alan ammattitaitoa käytännössä. Opinnoissa perehdytään muun muassa pyöräkoneiden, kuorma-autojen, apulaitteiden ja trukkien käsittelyyn ja huoltoon. Myös raskas kalusto eli puoli- ja täysperävaunuyhdistelmät tulevat tutuiksi. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi opiskelevat suorittavat raskaan kaluston CE-ajokortin, kuljetusalalla vaadittavat ammattipätevyysopinnot sekä luvat.

Logistiikka-alalla on reilu meininki

”Tykkäsin opinnoistani ja koin olevani osa porukkaa. Logistiikka-ala sopi minulle kuin valettu, ja tein yhdessä opiskelukavereiden kanssa esimerkiksi rata-ajoharjoittelua ja tietenkin ajoneuvohuoltoja.”

Roosan mukaan tytöttelyä ei ole tarvinnut kuunnella.

”Naisia oli koulutuksessa useampia, ala ei enää ole niin miehinen kuin aikaisemmin. En ole juurikaan kokenut väheksyntää tai kuullut tyhmiä kommentteja sukupuoleni takia. Satunnaiset ”nainen ratissa” -heitot jätän omaan arvoonsa!”

Roosan opintoihin kuului tietenkin työelämässä oppimista ja näyttöjen suorittamista. Kahden ja puolen kuukauden työelämäjakson aikana Kuljetusliike Eskolan palveluksessa Roosa myös suoritti ammatillisen pätevyyskokeen, jolla hän osoitti osaamistaan ja ammattitaitoaan. Näyttö sisälsi puukuorman ajoa Pudasjärveltä Ouluun.

Paikan Eskolalla Roosa hankki itse.

”Soitin ja kysyin, saanko tulla harjoittelijaksi. Vastaus oli heti ‘tervetuloa’”.

Unelmatyössä viikko on vaihteleva

Nyt opinnot on onnellisesti suoritettu, ja Roosa paiskii töitä puutavara-auton kuljettajana Kuljetuspalvelu Laamanen Oy:llä. Työ on vaativaa mutta mielekästä: Roosa sanoo olevansa unelma-ammatissaan. Tällä hetkellä hänellä ei ole jatko-opiskelusuunnitelmia, mutta ainahan mieli voi muuttua.

”Nyt haluan tehdä töitä omalla alallani.”

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan viikko on vaihteleva. Välillä tehdään aamukolmen ja aamuviiden välillä alkavaa aamuvuoroa, joka kestää pitkälle iltapäivään. Yövuorossa työt aloitellaan iltapäivästä ja ajoa riittää yötä myöten.

Roosan mukaan logistiikka-ala sopii kaikille, joita ajoneuvot, ajaminen, korjaaminen ja huoltaminen kiinnostavat.

”Pitää olla luonteenlujuutta – ei saa luovuttaa, jos joku asia tuntuu hankalalta. Rohkeasti vaan alalle, täällä on reilu meininki!”

Tutustu yhdistelmäajoneuvonkuljettajan opintoihin