Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
Logistiikan perustutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työ on itsenäistä ja vastuullista. Pääasiallisesti työtehtävissäsi ajettavat matkat ovat kohtuullisen pitkiä ja työajat voivat olla osittain epäsäännöllisiä. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan tutkinto tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja kuljetusalan työstä kiinnostuneille.
Ammatti ja opinnot
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajana kuljetat niin täys- kuin puoliperävaunulla tavaroita kotimaan ja ulkomaiden liikenteessä. Suoritat opintojen aikana CE-luokan ajokorttitutkinnon ja saat ammatissa tarvittavat osaamisen ja luvat.
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajana voit toimia kappaletavarakuljetuksissa kuljettaen paketteja usein eri kaupungeissa sijaitsevien terminaalien välillä. Voit toimia työskennellä myös elintarvikekuljetuksissa, jossa osaltasi huolehdit, että tutusta marketista löytyy asiakkaiden haluamat tuotteet. Myös metsäteollisuuden, sahateollisuuden ja erilaisten maa-aineskuljetusten toimialoilla on yhdistelmäajoneuvonkuljettajille tarjolla moninaisia työtehtäviä. Työtehtävästä riippuen voit vastata myös ajoneuvon lastaamisesta ja purkamisesta.
Opinnoissasi perehdyt ajoneuvojen käsittelyyn, kuljettamiseen, logistiikkaan ja ajoneuvojen huoltoon. Näiden lisäksi koulutuksessa käsitellään tieliikennettä koskevaa lainsäädäntöä, turvallisuustekijöitä ja kuljetustoiminnan asiakaspalvelua. Valinnaisten tutkinnonosien kautta voit itse painottaa osaamistasi sinua kiinnostaviin työtehtäviin. Osa koulutuksesta tapahtuu aina aidossa työympäristössä opetellen alan työtehtäviä käytännössä.
Yhdistelmäajoneuvokuljettajana olet itsenäinen ja vastuullinen. Tutkinnon suoritettuasi osaat toimia huolellisesti, taloudellisesti ja turvallisesti erilaisissa liikenneympäristöissä. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan tehtävissä menestyvät hyvin sekä naiset että miehet.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajana voit työskennellä
- kappaletavarakuljetuksissa
- elintarvikekuljetuksissa
- metsä- ja sahateollisuuden kuljetuksissa
- turve-, hake- ja muiden uusiutuvien energioiden raaka-ainekuljetuksissa
- polttoaine- ja öljykuljetukset
- raakamaidon keräily- ja meijerikuljetuksissa
- erilaisten teollisuuden kierrätys- ja raaka-ainekuljetuksissa
- ajoneuvojen ja koneiden kuljetuksissa
Logistiikan perustutkinto-opinnot antavat sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkinnon (insinööri). Valmistuttuasi ja työkokemusta kartutettuasi voit suorittaa esimerkiksi kuljetusalan ammattitutkinnon tai liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon. Voit myös laajentaa osaamistasi kuljetuspalvelujen osaamisalueilla linja-autonkuljettajaksi.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku
Hakuaika
Seuraava yhteishaku 23.2.-23.3.2021. Haku osoitteessa www.opintopolku.fi.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat elokuussa 2021. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Aloituspaikkoja yhteishaussa
Kevään 2021 yhteishaussa logistiikan perustutkinnon kuljetuspalvelujen osaamisalalle on yhteensä 110 aloituspaikkaa.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.
Valitulla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Logistiikan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Katso lisätietoja kielitaidon arvioinnista täältä >
Opiskelun toteutusmuoto
Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakollinen ammatillinen tutkinnon osa, 90 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
- Kuorma-auton tavarankuljetusten hallinta, 40 osp
- Yhdistelmäajoneuvokuljetukset, 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 55 osp, esimerkiksi
- Elintarvikekuljetukset, 30 osp
- Massatavarakuljetukset, 30 osp
- Taksikuljetukset, 15 osp
- Työkoneiden käyttö ja huolto, 15 osp
- Ulkomaanliikenteen kuljetukset, 15 osp
- Ympäristönhuollonkuljetukset, 30 osp
- Yrityksessä toimiminen, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelijalle aiheutuu kustannuksia mm. ajokortti- ja viranomaismaksuista.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Lukio-opintoja voit suorittaa Kempeleen lukiossa.
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Opinto-ohjaaja Katja Leppäkangas, p. 050 379 2966, katja.leppakangas@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelut, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Hakuaika koulutukseen on ajalla 7.12.2020-7.2.2021.
Opintojen alkaminen ja kesto
Koulutus alkaa 6.4.2021 ja arvioitu päättymispäivä on 31.10.2022. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi sekä todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi. Koulutuksen kesto on vaihdellut aikaisemmin hankitun osaamisen perusteella kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen.
Koulutuspaikka
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Kohderyhmä
Hakijalla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.
Pääsyvaatimuksena koulutukseen on vähintään 18 vuoden ikä ja B-ajokortti.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinnat tehdään ennakkotehtävän ja haastattelun perusteella. Ennakkotehtävät lähetetään hakijoille sähköpostiin noin viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä, joten seuraa sähköpostiasi. Ennakkotehtävän palauttaneet kutsutaan haastatteluun. Haastatteluun tulee ottaa mukaan ajokorttiote, jonka voit tulostaa maksutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Oma asiointi -palvelusta.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 2 pistettä
- motivaatio, enintään 6 pistettä
11.1.2021 alkavan koulutuksen (hakuaika päättynyt) haastattelut järjestetään 3.-4.12.2020. Valintapäätös tehdään 14.12.2020 ja siitä tiedotetaan sähköpostilla.
6.4.2021 alkavan koulutuksen haastattelut järjestetään 22.-26.2.2021. Valintapäätös tehdään 8.3.2021 ja siitä tiedotetaan sähköpostilla.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Logistiikka-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutus
Koulutus toteutetaan päiväopiskeluna ja se sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta. Koulutus sisältää nosturikoulutuksen, joka antaa valmiudet mm. puutavara- ja ympäristöhuollon kuljetuksiin
Oppisopimusopiskelu
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Oppisopimusasioita Kempeleen-Limingan yksikössä hoitaa koulutuspäällikkö Anu Ahola, p. 050 433 2871, anu.ahola@osao.fi
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakollinen ammatillinen tutkinnon osa, 90 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
- Kuorma-auton tavarankuljetusten hallinta, 40 osp
- Yhdistelmäajoneuvokuljetukset, 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 55 osp, esimerkiksi
- Elintarvikekuljetukset, 30 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
- Massatavarakuljetukset, 30 osp
- Taksikuljetukset, 15 osp
- Työkoneiden käyttö ja huolto, 15 osp
- Ulkomaanliikenteen kuljetukset, 15 osp
- Ympäristönhuollonkuljetukset, 30 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelijalle aiheutuu kustannuksia mm. ajokortista ja viranomaismaksuista, joita ovat esimerkiksi lääkärintodistus, ajokorttilupahakemus, ajokoe, ADR-lupa, ammattipätevyyskortti ja digipiirturikortti.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Jos olet kiinnostunut suorittamaan ammattilukiota, ota yhteys oppilaitokseen.
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Koulutuspäällikkö Pekka Karvonen, p. 0500 282 581, pekka.karvonen@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi-hakijapalvelut, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Ammattitutkintostipendi
Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >
Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.
Kohderyhmä
Kohderyhmänä ovat TE-toimiston asiakkaat, joilla on soveltuvuus alalle. Pääsyvaatimuksena on vähintään 21 vuoden ikä, B-luokan ajo-oikeus ja riittävä suomen kielen taito (kielitaitosuositus B1.1). Valittavalla opiskelijalla ei saa olla merkittäviä liikennerikkomuksia.
Hakuaika
Hakuaika päättyy 19.02.2021.
Opintojen alkaminen ja kesto
Seuraava työvoimakoulutus alkaa 6.4.2021.
Koulutuksen toteutusaika on 6.4.2021 – 31.10.2022. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähiopetusta oppilaitoksessa ja keskimäärin yhden etäopiskelupäivän viikossa sekä työpaikalla tapahtuvaa käytännön koulutusta. Koulutus koostuu lähiopetuksesta (noin 140 pv), itsenäisestä opiskelusta (noin 40 pv) sekä työssäoppimisesta (noin 300 pv). Lopulliseen jakaumaan vaikuttaa opiskelijan aikaisemmin hankittu osaaminen
Koulutuspaikka
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Opiskelupaikkojen määrä
8
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastatteluun TE-toimistolle lähetetyn hakemuksen perusteella.
Haastattelutilaisuudessa hakijalla on oltava mukana ajokorttiote, jonka voit tulostaa maksutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Oma asiointi -palvelusta.
Valitulla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Koulutus antaa valmiudet toimia yhdistelmäajoneuvonkuljettajana erilaisissa kuljetustehtävissä. Koulutus sisältää nosturikoulutuksen, joka antaa valmiudet mm. puutavara- ja ympäristöhuollon kuljetuksiin.
Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakollinen ammatillinen tutkinnon osa, 90 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
- Kuorma-auton tavarankuljetusten hallinta, 40 osp
- Yhdistelmäajoneuvokuljetukset, 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 55 osp
Alla olevista vaihtoehdoista valitaan 55 osp:
- Elintarvikekuljetukset, 30 osp
- Massatavarakuljetukset, 30 osp
- Työkoneiden käyttö ja huolto, 15 osp
- Ulkomaanliikenteen kuljetukset, 15 osp
- Ympäristönhuollon kuljetukset, 30 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Hinta ja kustannukset
Opiskelu on opiskelijalle maksutonta. Opiskelijalle syntyy opiskelussa kustannuksia ajokorttiin liittyvistä viranomaismaksuihin (ajokokeet, adr-ajolupa, digipiirturikortti yms.) ja lääkärintarkastuksiin liittyvistä maksuista. Arvioitu summa on noin 610 euroa.
Lisätiedot
Koulutuspäällikkö Sanna Matikainen, sanna.matikainen@osao.fi, p. 044 703 7796
Hae koulutukseen
Haku työvoimakoulutukseen tapahtuu TE-palvelujen kautta.
Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuuksista saat valtakunnallisesta TE-puhelinpalvelun Koulutusneuvonnasta, p. 0295 020 702 tai sähköpostilla osoitteesta koulutusneuvonta@te-toimisto.fi
Katso lisätietoja ja hae TE-palveluiden sivuilta
Peruutusehto
Koulutushakemus on sitova eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Päteviä syitä ovat esimerkiksi työllistyminen tai muun koulutuspaikan saaminen. Työnhakusi tulee olla voimassa hakiessasi koulutukseen.