Linja-autonkuljettaja

Logistiikan perustutkinto

Linja-autonkuljettajan työ on itsenäistä ja vastuullista. Henkilöliikenteen eri työtehtävät tarjoavat monenlaisia tehtäviä, joiden keskiössä ovat hyvät asiakaspalvelutaidot. Linja-autonkuljettajan tutkinto tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja henkilöliikenteen työstä kiinnostuneille.

Ammatti ja opinnot

Linja-autonkuljettajana toimit monipuolisessa ja ihmisläheisessä palveluammatissa, jossa turvallisuudesta huolehtiminen ja asiakaspalvelutaidot ovat olennainen osa työtä. Kuljettajan työssä voit hyödyntää omia vahvuuksiasi ja kaikkea sitä osaamista, jota olet saanut aiempien työtehtäviesi ja harrastuneisuutesi kautta.

Linja-autonkuljettajan työ on todella monipuolista ja työtehtävät voivat vaihdella viikoittain, jopa päivittäin. Työnantajasta riippuen saatat ajaa koko ajan paikallisliikenteessä tai voit työskennellä yhtenä päivänä kaukoliikenteessä ja toisena tilausajossa tai vaikka palveluliikenteessä.

Paikallisliikenteen kuljettajana vastaat ihmisten liikkumisesta yleensä kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Kaukoliikenteen kuljettajana taas kuljetat ihmisiä, ja usein myös linja-autorahtia, paikkakunnalta toiselle. Tilausajoliikenteen kuljettajana olet tärkeässä roolissa, vastaten matkustajiesi turvallisesta ja viihtyisästä matkasta Suomessa ja ulkomailla. Palveluliikenteen kuljettajana sinulla on palveltavana erilaisia erityisryhmiä, ja työpäivän sisällöt muotoutuvat usein hyvinkin erilaisiksi muun muassa kutsuohjatuilla reiteillä.

Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat joukkoliikenteen valtteja yksityisautoiluun verrattuna. Kuljettajana voit omalta osaltasi huolehtia näistä asioista muun muassa ajamalla taloudellisesti. Henkilöliikennepuolella sähkö- ja kaasuajoneuvot ovat yleistymässä, mikä lisää joukkoliikenteen ympäristöystävällisyyttä entisestään.

Koulutukseen kuuluu aina alan työtehtävien käytännön opettelu aidoissa työympäristöissä. Linja-autonkuljettajan tutkinnon suorittaneena hallitset asiakaspalvelun ja ajoneuvon tekniikan hyödyntämisen. Osaat liikkua tieliikenteessä turvallisesti, taloudellisesti ja suunnitelluissa aikatauluissa. Linja-autonkuljettajan tehtävissä menestyvät hyvin sekä naiset että miehet. Valinnaisten tutkinnon osien kautta voit itse painottaa osaamistasi sinua kiinnostaviin työtehtäviin.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Linja-autonkuljettajana voit työskennellä yksityisessä henkilöliikenneyrityksessä tai kunnallisen liikennelaitoksen palveluksessa. Kuljetat matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä, pikavuoroliikenteessä, palveluliikenteessä tai tilausliikenteessä. Kaukoliikenteessä tehtäviisi kuuluu myös rahdin käsittelyä purkuineen ja lastauksineen.

Valmistuttuasi ja työkokemusta kartutettuasi voit suorittaa esimerkiksi kuljetusalan ammattitutkinnon tai liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon. Voit myös laajentaa osaamistasi kuljetuspalvelujen osaamisalueilla autonkuljettajaksi tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

Logistiikan perustutkinto antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkintoon (insinööri).

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Hakuaikaa 14.3.2022 alkavaan koulutukseen on jatkettu 2.3.2022 saakka.
Hakuaika elokuussa alkavaan koulutukseen on 14.2.-16.5.2022.

Opintojen alkaminen ja kesto

Seuraava koulutus alkaa 4.8.2022 ja arvioitu päättymispäivä on 28.2.2024. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi sekä todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi. Koulutuksen kesto on vaihdellut aikaisemmin hankitun osaamisen perusteella kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen.

Koulutuspaikka

Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

Kohderyhmä

Hakijalla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.
Pääsyvaatimuksena koulutukseen on vähintään 21 vuoden ikä ja B-ajokortti.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastatteluun otetaan mukaan ajokorttiote, jonka voit tulostaa maksutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Oma asiointi -palvelusta.

Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään haastatteluun. Haastattelu järjestetään erikseen sovittuna ajankohtana ja valintapäätös imoitetaan sähköpostilla.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 2 pistettä
 • motivaatio, enintään 6 pistettä

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Logistiikka-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväopiskeluna ja se sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Oppisopimusasioita Kempeleen-Limingan yksikössä hoitaa koulutuspäällikkö Anu Ahola, p. 050 433 2871, anu.ahola@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp
 • Logistiikka-alan työympäristöissä toimiminen, 15 osp
 • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
 • Linja-auton kuljettajana työskentely, 35 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 35- 70 osp
 • Kaupunki- ja seutuliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
 • Palveluliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
 • Kaukoliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
 • Tilausliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 15-50 osp
 • Erityisryhmien kanssa toimiminen, 5 osp
 • Linja-autorahtina kuljetettavan tavaran käsittely, 15 osp
 • Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
 • Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp
 • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
 • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
 • Koulukuljetuksen kuljettajana työskentely 25 osp
 • Korkeakouluopinnot, 15 osp
 • Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp

Tutustu tutkinnon perusteisiin täällä (ePerusteet).

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelijalle aiheutuu kustannuksia mm. ajokortista ja viranomaismaksuista, joita ovat esimerkiksi lääkärintodistus, ajokorttilupahakemus, ajokoe, ammattipätevyyskortti ja digipiirturikortti.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat.  Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Jos olet kiinnostunut suorittamaan ammattilukiota, ota yhteys oppilaitokseen.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Sanna Mikkonen
p. 040 480 6901
sanna.mikkonen@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae 14.3. alkavaan koulutukseen

Hae 4.8. alkavaan koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä ammateista