Kuljetusalan ammattitutkinto, henkilökuljetusten osaamisala

Oletko kiinnostunut linja-autonkuljettajan työstä? Onko sinulla C-ajokortti sekä työkokemusta auto- ja kuljetustehtävistä? Sinulla voi olla jo kuljetusalan peruskoulutus. Meillä voit suorittaa kuljetusalan ammattitutkinnon, jolla voit laajentaa osaamistasi linja-autonkuljettajan ammattiin.

Ammatti ja opinnot

Linja-autonkuljettajana toimit monipuolisessa ja ihmisläheisessä palveluammatissa, jossa turvallisuudesta huolehtiminen ja asiakaspalvelutaidot ovat olennainen osa työtä. Kuljettajan työssä voit hyödyntää omia vahvuuksiasi ja kaikkea sitä osaamista, jota olet saanut aiempien työtehtäviesi ja harrastuneisuutesi kautta.

Linja-autonkuljettajan työ on todella monipuolista ja työtehtävät voivat vaihdella viikoittain, jopa päivittäin. Työnantajasta riippuen saatat ajaa koko ajan paikallisliikenteessä tai voit työskennellä yhtenä päivänä kaukoliikenteessä ja toisena tilausajossa tai vaikka palveluliikenteessä.

Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat joukkoliikenteen valtteja yksityisautoiluun verrattuna. Kuljettajana voit omalta osaltasi huolehtia näistä asioista muun muassa ajamalla taloudellisesti. Henkilöliikennepuolella sähkö- ja kaasuajoneuvot ovat yleistymässä, mikä lisää joukkoliikenteen ympäristöystävällisyyttä entisestään.

Opiskelet ammattiin aidossa työympäristössä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennät oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella. Kuljetusalan ammattitutkinnon, henkilökuljetusten osaamisalan suorittaneena hallitset linja-autonkuljettajan työssä tarvitsemasi asiakaspalvelutaidon, tieliikennettä koskevan lainsäädännön ja tavanomaiset ajokaluston huoltotoimenpiteet.

Koulutuksen aikana suoritat D-ajo-oikeuden.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Linja-autonkuljettajana voit työskennellä yksityisessä henkilöliikenneyrityksessä tai kunnallisen liikennelaitoksen palveluksessa. Kuljetat matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä, pikavuoroliikenteessä, palveluliikenteessä tai tilausliikenteessä. Kaukoliikenteessä tehtäviisi kuuluu myös rahdin käsittelyä purkuineen ja lastauksineen.

Valmistuttuasi ja työkokemusta kartutettuasi voit suorittaa esimerkiksi liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon.

Kuljetusalan ammattitutkinto antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkintoon (insinööri).

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.

Hakuaika

Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Oppisopimuksen voit aloittaa joustavasti, kun sinulla on opintojen alkaessa alalle soveltuva työpaikka tai toimit opiskeluaikana yrittäjänä tutkinnon tavoitteiden mukaisissa työtehtävissä.

Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika noin 1 – 2 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Opiskelujen toteutusmuoto

Oppisopimuskoulutus toteutetaan käytännön työtehtävissä työpaikalla, ja koulutusta täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan tavallisesti näyttötutkintoperusteisesti, jolloin opiskelija näyttää osaamisensa aidoissa työelämätilanteissa tutkintotodistuksen saadakseen. Opiskeluun kuuluu itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä ja tarvittaessa työhön liittyvää työkiertoa toisessa työpisteessä.

Tietopuolisen opetuksen koulutuspaikka

Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

Opiskelijavalinta

Koulutus on suunnattu henkilölle, jolla on ei ole soveltuvaa koulutusta tai työkokemusta alalta. Oppisopimuskoulutus sopii myös alaa vaihtaville.

Koulutukseen osallistuvien tulee olla vähintään 21-vuotiaita. Opiskelijalla tulee olla C-luokan ajo-oikeus (myös D-ajokortilla voi hakeutua koulutukseen).

Valitulla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Kielitaitotasosuositus kuljetusalan ammattitutkinnossa on B1.1. Lisätietoa täältä >

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Kuljetusalan ammattitutkinnon laajuus on vähintään 150 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta (50 osp) sekä valinnaisista tutkinnon osista. Kaikki opiskelijat suorittavat pakollisen tutkinnon osan. Valinnaisista tutkinnon osista sovitaan opiskelija- ja työpaikkakohtaisesti.

Pakollinen tutkinnon osa, 50 osp
  • Kuljettajana toimiminen, 40 osp
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 – 120 osp

Näistä valitaan yksi tai kaksi:

  • Aikataulunmukainen säännöllinen reittiliikenne, 60 osp
  • Palveluliikenne, 60 osp
  • Tilausliikenne, 60 osp
Muut valinnaiset tutkinnon osat, 0 – 40 osp
  • Henkilöliikenteen rahdinkuljetus, 40 osp
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
  • Työhön perehdyttäminen ja opastaminen, 40 osp
  • Huolto ja kunnossapito, 40 osp
  • Tutkinnon osa toisesta osaamisalasta tai toisesta perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta, 40 osp

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 400 € (alv 0 %).

Lisäksi opiskelusta aiheutuvat kortti- ja viranomaismaksut sekä mahdolliset kuljettajan vaatetuksesta aiheutuvat kustannukset. 

Oppisopimuskoulutuksessa työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppilaitoksen opetuspäivät voivat olla palkattomia. Tällöin opiskelija voi hakea opintososiaalisia etuuksia oppilaitokselta. 

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön ja oppisopimukseen liittyvät tiedustelut

Opettaja Sanna Mikkonen, p. 040 480 6901, sanna.mikkonen@osao.fi

Lisätiedot hakeutumiseen

OSAO Ovi -hakijapalvelut, p. 040 826 6060, ovi@osao.fi

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä koulutuksista