Kuljetusalan ammattitutkinto, henkilökuljetusten osaamisala

Oletko kiinnostunut linja-autonkuljettajan työstä? Onko sinulla C-ajokortti ja auto- tai kuljetusalan peruskoulutus tai työkokemusta kuljetusalalta? Meillä voit suorittaa kuljetusalan ammattitutkinnon, jolloin saat ammatilliset valmiudet toimia linja-autonkuljettajana.

Ammatti ja opinnot

Kuljetusalan ammattitutkinnon, henkilökuljetusten osaamisalan suorittaneena hallitset linja-autonkuljettajan teknisen osaamisen ja tieliikennettä koskevan lainsäädännön sekä tavanomaiset ajokaluston huoltotoimenpiteet. Osaat toimia turvallisesti, taloudellisesti ja säännösten mukaisesti erilaisissa liikenneympäristöissä. Suoritat koulutuksen aikana D-ajokortin.

Valmistuttuasi työskentelet linja-autonkuljettajana monipuolisessa ja ihmisläheisessä palveluammatissa, jossa tarvitset hyvän ajotaidon ja monipuolisen kalustonhallinnan lisäksi joustavaa palveluosaamista ja -asennetta.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Linja-autonkuljettajana voit työskennellä yksityisessä bussiyrityksessä tai kunnallisen liikennelaitoksen palveluksessa. Kuljetat matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä, pikavuoroliikenteessä, palveluliikenteessä tai tilausliikenteessä. Kaukoliikenteessä tehtäviisi kuuluu myös rahtitavaran käsittelyä purkuineen ja lastauksineen.

Kuljetusalan ammattitutkinto-opinnot antavat sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Valmistuttuasi voit suorittaa esimerkiksi liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon tai tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkinnon (insinööri).

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.

Hakuaika

Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Oppisopimuksen voit aloittaa joustavasti, kun sinulla on opintojen alkaessa alalle soveltuva työpaikka tai toimit opiskeluaikana yrittäjänä tutkinnon tavoitteiden mukaisissa työtehtävissä.

Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika noin 1 – 2 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Opiskelujen toteutusmuoto

Oppisopimuskoulutus toteutetaan käytännön työtehtävissä työpaikalla, ja koulutusta täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan tavallisesti näyttötutkintoperusteisesti, jolloin opiskelija näyttää osaamisensa aidoissa työelämätilanteissa tutkintotodistuksen saadakseen. Opiskeluun kuuluu itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä ja tarvittaessa työhön liittyvää työkiertoa toisessa työpisteessä.

Tietopuolisen opetuksen koulutuspaikka

Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

Opiskelijavalinta

Koulutus on suunnattu henkilölle, jolla on ei ole soveltuvaa koulutusta tai työkokemusta alalta. Oppisopimuskoulutus sopii myös alaa vaihtaville.

Koulutukseen osallistuvien tulee olla vähintään 21-vuotiaita. Opiskelijalla tulee olla C-luokan ajo-oikeus (myös D-ajokortilla voi hakeutua koulutukseen).

Valitulla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.

 

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Kuljetusalan ammattitutkinnon laajuus on vähintään 150 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta (50 osp) sekä valinnaisista tutkinnon osista. Kaikki opiskelijat suorittavat pakollisen tutkinnon osan. Valinnaisista tutkinnon osista sovitaan opiskelija- ja työpaikkakohtaisesti.

Pakollinen tutkinnon osa, 50 osp
  • Kuljettajana toimiminen, 40 osp
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 – 120 osp

Näistä valitaan yksi tai kaksi:

  • Aikataulunmukainen säännöllinen reittiliikenne, 60 osp
  • Palveluliikenne, 60 osp
  • Tilausliikenne, 60 osp
Muut valinnaiset tutkinnon osat, 0 – 40 osp
  • Henkilöliikenteen rahdinkuljetus, 40 osp
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
  • Työhön perehdyttäminen ja opastaminen, 40 osp
  • Huolto ja kunnossapito, 40 osp
  • Tutkinnon osa toisesta osaamisalasta tai toisesta perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta, 40 osp

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 400 € (alv 0 %).

Lisäksi opiskelusta aiheutuvat kortti- ja viranomaismaksut sekä mahdolliset kuljettajan vaatetuksesta aiheutuvat kustannukset. 

Oppisopimuskoulutuksessa työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppilaitoksen opetuspäivät voivat olla palkattomia. Tällöin opiskelija voi hakea opintososiaalisia etuuksia oppilaitokselta. 

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Lehtori Sanna Mikkonen, p. 040 480 6901, sanna.mikkonen@osao.fi

Lisätiedot hakeutumiseen

OSAO Ovi -hakijapalvelut, p. 040 826 6060, ovi@osao.fi

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta

Anu Ahola, p. 050 433 2871, anu.ahola@osao.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä koulutuksista