Ouluseutu Urheiluakatemia

Urheilijaksi opintojen ohella

Jos tavoitteenasi on nousta huippu-urheilijaksi, ammattiopintojen ja urheilun yhdistäminen onnistuu meillä Ouluseutu Urheiluakatemian avulla. Voit hankkia ammatin ja jatko-opintokelpoisuuden samalla, kun harjoittelet ja kilpailet täysipainoisesti. Urheiluakatemiassa ohjattuun valmennukseen osallistuminen voidaan lukea osaksi opintojasi.

Erityistehtävä urheilijoiden koulutuksessa

OSAOlle on annettu urheilun erityistehtävä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen järjestämiseksi. Erityistehtävän tarkoitus on mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistäminen. Erityistehtävän myötä OSAO on siis osa Suomen Olympiakomitean koordinoimaa suomalaista huippu-urheiluverkostoa. Urheilijoiden koulutusta toteutetaan yhteistyössä Ouluseutu Urheiluakatemian ja paikallisten urheiluseurojen kanssa.

OSAO sai vuonna 2021 Suomen Olympiakomitean myöntämän Vuoden urheiluoppilaitos -tunnustuksen.

Oppilaitoksemme järjestämä valmennustyö tukee henkilökohtaisen- ja seuravalmentajien valmennusohjelmia.

Logo, jossa vasemmalla Suomen siniristilippu ja sen alla olympialaisten viisi värillistä rengasta. Tämän olympiakomitean tunnuksen oikealla puolella on pystyviiva, jonka vieressä teksti Urheiluoppilaitos ja sen alapuolella OSAO.

Urheilijaksi opintojen ohella

Urheilijastatuksen saavuttaneelle opiskelijalle tarjotaan joustava mahdollisuus yhdistää ammattiopinnot ja urheiluvalmennus siten, että ohjattuun valmennukseen osallistuminen voidaan lukea osaksi tutkinnon opintoja. Lajivalmennusta annetaan seuraavissa urheilulajeissa:

  • jalkapallo
  • jääkiekko
  • lentopallo
  • salibandy
  • yleisurheilu
  • pesäpallo
  • yksilölajit

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Urheilijana voit hakea opiskelijaksi kaikille OSAOn koulutusaloille. Pyrimme tukemaan urheilijoiden opintoja joustavilla opetusjärjestelyillä. Eniten urheilijaopiskelijoita on Kaukovainion tekniikan ja palveluiden yksiköissä. Urheilulliset tasovaatimukset muodostuvat valtakunnallisen linjauksen perusteella. Urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen valitut urheilijat ovat ikäluokkansa kansallista kärkitasoa omassa lajissaan.

Urheilija hakeutuu OSAOon yhteishaun tai jatkuvan haun kautta.

Hakeutuminen urheilijaopiskelijaksi yhteishaussa

Jos haet opiskelijaksi OSAOon yhteishaussa perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin, voit hakea urheilijoiden ammatilliseen peruskoulutukseen rastittamalla Opintopolun hakulomakkeella kohdan, jossa kysytään kiinnostustasi urheilijaopiskelijaksi. Rastittamalla kohdan, sinulle avautuvat urheilijan lisäkysymykset. Lisäkysymysten lisäksi sinun ei tarvitse lähettää erillistä paperihakemusta tai valmentajan arviota.

Urheilijan lisäkysymyksiä ei ole merkitty Opintopolun hakulomakkeella pakollisiksi kysymyksiksi, mutta sinun tulee vastata niihin mikäli haluat tulla valituksi urheiluopiskelijaksi.

Huomaathan, että jos haet sekä urheiluamikseen että urheilulukioon tai lukion urheilulinjale, sinun tulee vastata urheilijan lisäkysymyksiin kaksi kertaan.

Mikäli jäät yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, voit hakea jatkuvan haun kautta niille aloille, joissa jatkuvan haun paikkoja on avoinna.

Lue lisää Suomen Olympiakomitean sivulta ja katso urheilijan lisäkysymykset

 

Hakeutuminen urheilijaopiskelijaksi jatkuvassa haussa

Voit hakea opiskelemaan urheilijaopiskelijana OSAOon myös, jos haet opiskelemaan ammatilliseen perustutkintoon jatkuvan haun kautta. Jatkuvan haun kautta hakiessasi haet opiskelupaikkaa OSAOn Wilman kautta sähköisellä hakulomakkeella. Lisäksi sinun tulee täyttää urheiluoppilaitoshaun hakulomake ja lähettää se postitse OSAOon osoitteeseen Antti Puotiniemi, OSAO, Kotkantie 1, 90250 OULU.

Täytä ja tulosta urheiluoppilaitoksen hakulomake (pdf)

 

Urheilija-opiskelijalle

Järjestämme Urheilijastatuksen saaneille opiskelijoille opinnot niin, että pääset vähintään kolmena aamuna viikossa akatemian tai seurasi vetämiin aamuharjoituksiin. Opiskelu ja harjoittelu sovitetaan yhteen sinun, koordinaattorisi, valmentajiesi ja muiden opettajiesi kanssa yhdessä.

OSUA-urheilijana sinun on itse oltava aktiivinen sopiessasi opinto- ja harjoitusaikatauluja. Laadit itsellesi jaksokohtaiset Urheilijan henkilökohtaisen opinto- ja valmennussuunnitelmat. Sinulta edellytetään osallistumista ja edistymistä sekä urheiluvalmennuksessa että opinnoissa.

Tarvittaessa ota yhteyttä Antti Puotiniemeen, p. 050 381 6911