Urheilijan opinnot joustavat

OSAO toteuttaa urheilijoiden koulutusta yhdessä Ouluseutu Urheiluakatemian ja paikallisten urheiluseurojen kanssa.

”Lähes kaikki lajit voi yhdistää opintoihin – meillä on opiskelijoita golfarista triathlonistiin”, OSAOn liikunta- ja urheilutoiminnan koordinaattori Antti Puotiniemi kertoo.

16-vuotias Viljami Marjala laitettiin luistelukouluun 3-vuotiaana, ja sen jälkeen jääkiekko vei mukanaan. Oulun Kärppien A- ja B-junioreissa kiekkoileva ja alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa pelannut Viljami myös opiskelee OSAOssa liiketalouden perustutkinnossa. Myynnistä kiinnostuneen nuoren mielestä merkonomiopinnot vaikuttivat joustavalta vaihtoehdolta.

”Joukkuekaverit kertoivat eri vaihtoehdoista, ja kävimme ysiluokalla myös tutustumassa OSAOon. Tämä käy hyvin jääkiekon kanssa yhteen”, hän kertoo.

 

”Koulusta saa voimia!”

Kilpaurheilijan usein kellon ympäri kestävät päivät vaativat nuorelta kurinalaisuutta ja jaksamista. Viljamin mielestä opintojen ja urheilun yhdistäminen ei ainakaan vielä ole ollut ylitsepääsemätöntä.

”On tärkeää, että urheilun rinnalla on jotain muutakin – ettei ole vain jääkiekko koko ajan mielessä. Vaikka pelit eivät kulkisi, koulusta saa voimia, kun keskittyy sielläkin antamaan kaikkensa”, Viljami miettii.

Urheilijastatuksella opiskelevat nuoret tekevät yhdessä opettajien kanssa joka jaksolle tarkan suunnitelman harjoitusten ja opintojen yhdistämisestä, jotta aikataulut olisivat kaikille selvät. OSAOlla on myös kattavat tukipalvelut opiskelijalle, jos opinnot alkaisivatkin tuntua hankalilta.

”Joustavuus on OSAOn etu: pystymme tekemään opiskelijalle henkilökohtaiset suunnitelmat, eikä tämä ole niin sidottu aikaan tai paikkaan”, Antti Puotiniemi perustelee.

 

Urheilu tukee myös työelämää

Tulevaisuudessa Viljami Marjala tahtoo antaa jääkiekossa kaikkensa. Toisaalta hän ei sulje pois mahdollisuutta jatko-opintoihin tai itsensä työllistämiseen.

”Kiinnostavimpia koulussa ovat olleet yrittäjyysopinnot. Vähän myöhemmällä iällä voisin perustaa vaikka oman yrityksen”, Viljami miettii.

Antti Puotiniemen mielestä opinnot ovat kuin laskuvarjo – ilman urheilu-uraakaan ei tipu tyhjän päälle. Tavoitteellinen urheilu tukee myös työelämässä.

”Vaikka opiskelijoistamme ei tulisikaan ammattiurheilijoita, uskon, että heistä tulee todella hyviä työntekijöitä. He ovat tottuneet selviämään tappioista ja vastoinkäymisistä ja osaavat toimia paineen alla.”

 

Hakeutuminen urheilijaopintoihin

Urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen valitut urheilijat ovat ikäluokkansa kansallista kärkitasoa omassa lajissaan. Urheilulliset tasovaatimukset muodostuvat valtakunnallisen linjauksen perusteella.

Urheilija voi hakea opiskelijaksi kaikille OSAOn koulutusaloille joko yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Urheilijoiden ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutuvan tulee opiskelupaikkahakemuksen lisäksi täyttää urheiluoppilaitokseen hakulomake.

Lue lisää aiheesta