Tuleva merkonomi tähtää jääkiekon MM-kisoihin

16-vuotias Anna-Kaisa Antti-Roiko on urheillut siitä lähtien, kun oppi kävelemään. Luistimilla hän oli ensimmäistä kertaa parin vuoden ikäisenä ja jääkiekko tuli mukaan kuvioihin nelivuotiaana. Nyt nuori urheilijalupaus opiskelee liiketoiminnan perustutkintoa ja treenaa jääkiekkoa Oulun Kärppien Naisten liigajoukkueessa. Päivät ovat täysiä, mutta merkonomiopinnot ja urheilu-ura lomittuvat mukavasti OSAOssa ja Ouluseutu Urheiluakatemiassa.

Anna-Kaisa on kasvanut jääkiekon parissa. Veljien harrastus vei myös Anna-Kaisan usein jäähallille harjoituksia ja pelejä katsomaan. Varsinainen alkulaukaus omalle jääkiekkouralle osuu vuoteen 2011, kun Oulun Kärppiin perustettiin tyttöjen kiekkokerho.

”Harrastus lähti käyntiin pienellä tyttöporukalla, josta monet ovat edelleen lajin parissa mukana”, Anna-Kaisa kertoo.

Pian kiekkoharrastus vei mukanaan, ja muut liikuntaharrastukset, kuten tanssi ja jalkapallo jäivät pois. Nykyisin Anna-Kaisan urheiluelämä on omistettu jääkiekolle – toki niin, että esimerkiksi kesäisin peruskuntoharjoittelukaudella harrastetaan muitakin lajeja.

”Olen ollut aina hieman rämäpäinen, ja toisaalta jääkiekkojoukkueessa on ollut kiva olla. Olen omasta mielestäni luisteluvoimainen ja minulla on pelisilmää”, Anna-Kaisa listaa tekijöitä, jotka hän luettelee vahvuuksiinsa.

Liiketoiminnan opinnot joustavalla otteella

Myös liiketoiminnan perustutkinto OSAOn Kaukovainion palvelujen yksikössä kuuluu arkeen. Opintojen päätteeksi Anna-Kaisa valmistuu merkonomiksi. Opintosuunnitelma on OSAOn ja Ouluseutu Urheiluakatemian yhteinen, ja opinnot sujuvat urheiluluokkaperiaatteella.

Anna-Kaisan opiskelukavereissa on koko joukko muiden lajien taitajia – lajeinaan muun muassa jalkapallo, salibandy ja pesäpallo. Jotta opiskelu ja treenit pysyisivät tasapainossa, jokaiselle urheiluakatemialaiselle laaditaan yksilöllinen opintosuunnitelma.

”Lukujärjestys on laadittu siten, että urheilu ja opiskelut saadaan sovitettua yhteen. Aamuihin on jätetty aika aamuharjoituksille ja koulupäivät ovat lyhyitä. Maanantait ja perjantait ovat etäpäiviä, mikä helpottaa opintojen ja treenien tasapainottamista. Lisäksi Urheiluakatemia tarjoaa kolmesti viikossa aamujäät, mikä on hieno juttu. Jos pitää lähteä pelireissulle tai aikaisemmin treeneihin, koulu tulee todella hyvin vastaan”, Anna-Kaisa kertoo.

Liiketoiminnan opinnot olivat aktiiviurheilijalle hyvä valinta. Urheilu-ura päättyy vääjäämättä joskus tulevaisuudessa, ja on hyvä, että takataskusta löytyy koulutus.

”Tällä hetkellä fysioterapeutti kiinnostaa ammattina eniten. Myös yrittäjyys vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja siihen opinnot ovat todella hyvä pohja.

Myyntikokemusta työssäoppimisjaksoilla

Anna-Kaisa aloitti opinnot OSAOssa syksyllä 2020. Hän on ennättänyt myös olla oppimassa työelämässä The Hockey Base Oulu -urheiluvälinekaupassa ja paikallisessa K-Supermarket Joutsensillassa.

”Opinnot ovat monipuolisia, ja viihdyn todella hyvin.”

Anna-Kaisa pelasi ensimmäisen täyden kautensa Kärppien edustusjoukkueen riveissä kaudella 2020–2021. Otteluita kertyi täydet 19, ja nuori lupaus oli Kärppien sisäisen pistepörssin kolmas ja joukkueensa sisäisen syöttöpörssin ykkönen.

Naisten Liigan lisäksi Anna-Kaisalle on kertynyt myös kansainvälistä kokemusta: hän on pelannut Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa Bratislavan 2020 MM-kisoissa, joista irtosi kunnioitettava neljäs sija. Vuosittain myönnettävä Naisten Liigan Noora Räty -palkinto, joka myönnetään parhaalle tulokkaalle, kuuluu myös Anna-Kaisan meriittilistaan kuluneelta kaudelta.

”Vapaa-ajan ongelmia ei juuri ole”, Anna-Kaisa naurahtaa.

”Normiviikolla minulla on kiekkotreenejä aamuin ja illoin. Treenitunteja kertyy päivittäin useampi tunti. Jäähalleilla aikaa tulee vietettyä monta tuntia.”

Urheilu tuo ryhtiä kaikille elämän osa-alueille

Anna-Kaisa on ryhmänsä ainoa naispuolinen opiskelija, mutta se ei tahtia hidasta. Ryhmän pojat ovat ottaneet hänet hyvin vastaan ja ryhmätöitä on tehty yhdessä.

Vaikka päivät ovat täysiä, ne eivät väsytä liikaa. Anna-Kaisa kertoo omaavansa hyvät unenlahjat, ja urheilijan ruokavalio on luonnostaan terveellinen.

”Koen, että urheilu ja opiskelu tukevat toisiaan. Ne tuovat arkeen monipuolisuutta ja – koska tekemistä on paljon – päivät myös täyttyvät nopeasti. Säännöllinen treenaaminen vaatii kurinalaisuutta ja oma-aloitteisuutta ja tämä auttaa myös opinnoissa.”

Huippu-urheilu ja opinnot käsi kädessä

Ouluseutu Urheiluakatemia on kehitetty urheilevaa nuorta varten: se tukee opintojen ja ammattimaisen harjoittelemisen yhdistämisessä. Urheiluakatemiaan kuuluva Koulutuskuntayhtymä OSAOn opiskelija voi käyttää kaikkia akatemian palveluita pääsääntöisesti maksutta.

Huippu-urheilijan opiskelu pyritään luomaan joustavaksi. Yksilöllisen opintosuunnitelman avulla urheilija voi edetä opintojen rytmissä ja osallistua samalla valmennukseen, leireille, kansallisiin ja myös kansainvälisiin kisoihin. Näin opiskelu ja urheilu-ura etenevät tasapainossa ja tukevat työelämään siirtymisessä.

Ouluseutu Urheiluakatemian resursseilla varmistetaan ammattimainen valmennus sekä valmentautumisen ja opiskelun sujuva yhteensovittaminen.

Tutustu Ouluseutu Urheiluakatemiaan