Olen töissä ja haluan pätevyyden

Oppisopimus

Oppisopimus on joustava tapa opiskella ammatti. Jos haluat opiskella ja käydä työssä, voi oppisopimus olla sinulle soveltuva ratkaisu. Silloin opiskelet sopimalla siitä oppisopimuksella työnantajasi kanssa.

Oppisopimuskoulutuksessa pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla oppien, mutta se sisältää yleensä myös oppilaitoksessa opiskelua. Opintoihin voi sisältyä myös verkko-opintoja, työkiertoa ja jopa opiskelua jossain toisessa työpaikassa. Koulutus suunnitellaan sinulle henkilökohtaisesti yhdessä työnantajan kanssa työtehtäviesi, aikaisemman osaamisesi ja tavoitteidesi perusteella.

Oppisopimuksella opiskelun aloittaminen on mahdollista ympäri vuoden. Tukenasi ovat alakohtaiset oppisopimustoimijat. Voit hakeutua oppisopimukseen jatkuvan haun kautta tai olemalla suoraan yhteydessä alakohtaiseen asiantuntijaan.

 

Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot

 

Siirry Oppisopimus.fi-sivulle

Oppisopimuskoulutuksen voit aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka tai työllistyt oppisopimuksen alkaessa. Voit opiskella oppisopimuksella myös siinä tapauksessa, että koulutuksesi on kansaneläkelaitoksen tai vakuutusyhtiöiden ammatillista kuntoutusta. Lisätietoja saat tarvittaessa oppisopimustoimijoilta.

 

Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot

Oppisopimus sopii nuorelle ja aikuiselle, joka haluaa opiskella ammatin työn yhteydessä, syventää ja päivittää oman alansa osaamista, vaihtaa alaa tai ammattia. Oppisopimuskoulutus edellyttää työsuhdetta alan työpaikassa koulutuksen ajaksi ja koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä tai yrittäjänä toimimista.

Oppisopimusopiskelijana näytät osaamisesi aidoissa työelämätilanteissa saadaksesi tutkintotodistuksen. Tutkinto suoritetaan yleensä vaiheittain koulutusaikana. Oppisopimuskoulutuksessa voit opiskella ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai hankkia työn vaatimia erityisvalmiuksia. Voit suorittaa myös pelkän tutkinnon osan oppisopimuksella. Eri alojen koulutusvaihtoehtoja on runsaasti. OSAO järjestää oppisopimuskoulutusta kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin. Tutustu tutkintoihin ja tutkintojen perusteisiin Opintopolun e-perusteissa.

 

Siirry Opintopolun ePerusteisiin

Jos työsuhteesi alkaa oppisopimuskoulutuksen alkaessa

Hae ensin itsellesi työpaikka ja haun yhteydessä kerro halukkuudestasi oppisopimukseen. Saat tietoa avoimista työ- ja oppisopimuspaikoista esimerkiksi TE-palveluiden sivulta.

Siirry TE-palveluiden sivulle

Useat työpaikat löytyvät myös kysymällä suoraan työpaikoilta avoimista töistä.

Myös siirtyminen koulutussopimuksesta oppisopimukseen on mahdollista tai voit siirtyä työvoimakoulutuksesta oppisopimukseen.

Kun työpaikka on selvillä, keskustele yhdessä työnantajasi kanssa työtehtävistä, mahdollisesta koulutusalasta ja tutkinnosta. Aina ei soveltuvan koulutuksen valitseminen ole helppoa, mutta apua saatte OSAOn oppisopimustoimijoilta. Keskustelkaa myös palkkauksesta, työajoista ja muista työsuhteen ehdoista. Kun olette sopineet koulutukseen ja työsuhteeseen liittyvistä asioista, on aika ottaa yhteyttä oppisopimustoimijaan.

Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot

Mikäli et löydä työpaikkaasi vastaavaa yhteyshenkilöä, ota yhteyttä OSAO Työelämä- ja yrityspalveluihin p. 040 141 5320.

 

 

Jos olet oppisopimustyösuhteen alkaessa työtön työnhakija

Työttömän työnhakijan palkkaavalla työnantajalla on mahdollisuus hakea palkkatukea. Mahdollisuudesta palkkatuen käyttöön työsuhteessa saat ohjausta oman kotipaikkasi TE-toimistosta, joka myös myöntää tuen. Palkkatukipäätös tehdään ennen työsuhteen alkamista.

Siirry TE-palveluiden sivulle

Kunnat voivat myös maksaa oman kunnan opiskelijoille kuntalisää.

 

 

Jos olet jo työsuhteessa ja haluat opiskella oppisopimuksella

Keskustele työnantajasi kanssa työtehtävistäsi ja niihin soveltuvasta koulutuksesta. Kun olette sopineet koulutukseen ja työsuhteeseen liittyvistä asioista, on aika ottaa yhteyttä OSAOn oppisopimustoimijaan.

Työnantaja voi tutustua Oppisopimus työnantajalle -sivuun, josta löytyy myös OSAOn Oppisopimus työnantajalle -opas.

Siirry Oppisopimus työntajalle -sivulle

 

Yrittäjän oppisopimus

Vahvista osaamistasi opiskelemalla oppisopimuksella joko yrittämiseen liittyviä tutkintoja (esim. yrittäjän ammattitutkinto, yritysjohtamisen ja johtamisen erikoisammattitutkinto) tai oman toimialasi tutkintoja. Myös muu ammattitaitoa täydentävä koulutus on mahdollista oppisopimuksella. Yrittäjän ajantasainen osaaminen vahvistaa yrityksesi liiketoimintaa.

Yrittäjälle suosittelemme tueksi mentoria oppisopimuksen aikana. Mentorin voit löytää itse tai myös valtakunnallisesta mentoripankista.

Siirry mentoripankkiin

Oppisopimuksessa saat työehtosopimuksen mukaista palkkaa työpäivien ajalta. Mikäli työnantaja ei maksa sinulle palkkaa opiskelupäivien aikana, maksetaan sinulle päivärahaa 15 euroa/opiskelupäivä. Lisäksi alaikäisten huoltajille maksetaan perheavustusta 17 euroa / opiskelupäivä. Mikäli joudut yöpymään toisella paikkakunnalla, saat hakea majoittumiskorvausta 8 euroa opiskelupäivää kohti.

Opiskelijan saamat edut ovat verosta vapaat (Laki oppisopimuskoulutuksesta § 17)

Yrittäjä Mia Myllymäki toteutti unelmansa kätilöstä floristiksi

Katso videolta Mian kokemuksia oppisopimuksesta.

Iso valkoinen nuoli osoittaa oikealle

Tule käymään

Tule keskustelemaan tilanteestasi hakijapalveluumme OSAO Oveen. Oven opinto-ohjaajat neuvovat sinua kaikissa hakemiseen liittyvissä asioissa.

OSAO Ovi