Katja löysi uuden uran linja-autonkuljettajana


Kun Katja Alatalon työsuhde päättyi tuotannollisista ja taloudellisista syistä, hän päätti kouluttautua rohkeasti uuteen ammattiin. Linja-autonkuljettajaksi opiskellut Katja löysi uralleen uuden suunnan auton ratista ja on tyytyväinen työhönsä, jossa jokainen päivä on erilainen.

Oulussa jo yli kaksikymmentä vuotta asuneella Katja Alatalolla oli mietinnän paikka vuonna 2008, kun työt bingon pelikeskuspäällikkönä loppuivat irtisanomiseen tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Työttömäksi jouduttuaan Alatalo löysi linja-autonkuljettajaksi valmistavan koulutuksen työvoimatoimiston kautta ja päätti hakea opiskelemaan.

Alatalo seurasi linja-autonkuljettajaksi isänsä jalanjäljissä.

”Isä toimi linja-autonkuljettajana lähemmäs neljäkymmentä vuotta. Tällä on voinut olla jotain vaikutusta omaan alanvalintaani”, Alatalo pohtii.

Alatalo kertoo, että hänellä oli isänsä kautta realistinen kuva siitä, millaista linja-autonkuljettajana työskentely on. Isä ajoi paljon tilausajoja ja oli ajoittain päiviä tai viikkoja poissa kotoa. Mielikuva työstä oli kuitenkin positiivinen.

”Olen aina sanonut, että minuun on varmasti vaikuttanut se, että olen lapsena nukkunut päiväunia linja-auton konekopan päällä”, Alatalo naurahtaa.

Rohkeasti uuteen ammattiin

Aikuisiällä uudelleen kouluttautuminen ei jännittänyt Katja Alataloa.

”Olin todella innostunut opiskelusta ja uuden oppimisesta. Olen aina opiskellut työssä oppimalla, joten se tuntui minulle luontevalta. Linja-autonkuljettajan työn oppii tekemällä eli ajamalla”, Alatalo toteaa.

Uudelleenkouluttautuminen aikuisiällä työtilanteen vaihtuessa voi mietityttää ja jännittää monia, mutta Alatalo näkee uuden oppimisen ennen kaikkea mahdollisuutena.

”Jonkun asian loppuminen antaa aina mahdollisuuden johonkin uuteen. Ei kannata jäädä pitkäksi aikaa ihmettelemään, vaan lähteä rohkeasti kokeilemaan jotain uutta”, Alatalo kannustaa.

Vaihtelevat työpäivät palkitsevat

Nykyisin Oubussilla työskentelevän Alatalon mielestä linja-autonkuljettajan työssä parasta on vaihtelevuus.

”Samanlaista työpäivää ei ole.”

Alatalo nauttii asiakkaiden kohtaamisesta ja asiakkaiden palvelemisesta.

”Ihmiset kyselevät ja jutustelevat paljon. Vakituisten asiakkaiden kanssa tulee keskustelua paljon erityisesti Citybussissa”, Alatalo kertoo.

Perustyön lisäksi Alatalo tekee myös loppunäyttöjen arviointia yrityksessä opiskeleville kuljettajille. Loppunäyttöjen arviointi antaa uutta näkökulmaa myös omaan työskentelyyn.

”Tällä hetkellä kuljettajien tarve Oulun seudulla on kova. Lisää hyviä tekijöitä tarvitaan”, Alatalo vinkkaa.

Neulominen rentouttaa

Vapaa-ajalla Alatalo rentoutuu neuloen.

Hän suosii yleensä pienempiä töitä, joita on helppo neuloa muutama kerros kerrallaan.

”Neulon sekä vapaa-ajalla että keskellä työpäivää taukojen yhteydessä. Monet varmaan tuntevat minut siitä, että olen se, joka aina neuloo päätepysäkillä”, Alatalo nauraa.

 

Lue lisää linja-autonkuljettajan koulutuksesta