Kohti oppivelvollisuuden laajentumista 2021

Koulut aloittivat elokuussa kaikkialla Suomessa normaalin lähiopetuksen. Näin teimme mekin OSAOssa. Oli todella ilahduttavaa kuulla, kuinka opiskelijat ja henkilökunta kertoivat kaivanneensa kouluun tai työpaikalle. Ihminen haluaa kuulua yhteisöön.

Valitettavasti marraskuun lopussa jouduimme koronan painostamana siirtymään pääsääntöisesti etäopetukseen. Onneksi valtiovalta antoi OSAOlle hieman yli kolme miljoonaa euroa opetushenkilöstön palkkaamiseen. Tuolla rahalla olemme rekrytoineet kymmeniä opettajia tai ohjaajia auttamaan ennen kaikkea opinnoissa lisätukea tarvitsevia. Pääsääntöisesti opiskelijoiden opinnot ovat kuitenkin edenneet myös etäopetuksen aikana, ja myös työpaikalla tapahtuva oppiminen on pystytty turvaamaan.

Suomen eduskunta hyväksyi joulukuussa lain oppivelvollisuuden laajentumisesta myös toiselle asteelle 1.8.2021. Tämä on erittäin kova haaste sekä lukio- että ammatilliselle koulutukselle ja lain käytännön toteutuksen valmisteluun jäävä aika on tiukka. Valmistelua helpottaa kuitenkin olennaisesti jo olemassa oleva erittäin hyvin toimiva yhteistyö sekä Oulun seudun että Koillismaan kuntien kanssa. OSAOlla on myös osaava ja kokenut henkilöstö opiskelijanohjaukseen. Ruutia ei tarvitse keksiä uudestaan tässäkään asiassa.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Jarmo Paloniemi, kuntayhtymäjohtaja-rehtori