Kun rakennusala kutsuu, OSAO ja kumppanit vastaavat

OSAO ja Worker Pohjois-Suomi kouluttavat yhteistyössä uusia ammattilaisia rakennusalalle. Kovaan osaajapulaan vastataan täsmällisesti yritysten tarpeisiin räätälöidyillä oppisopimuskoulutuksilla. Uudet kattoasentajat ovat juuri valmistuneet ja työllistyneet, ja seuraavaksi työmaille koulutetaan pellityksen taitajia.

Henkilöstöpalvelujen ammattilainen Worker Pohjois-Suomi on päivittäisessä yhteydessä lukuisiin yrityksiin, ja viesti rakennusalalta on selvä: tietyistä ammattilaisista on erittäin kova pula, ja tekijöiden rekrytointi on vaikeaa.

Esimerkiksi kattoasentajien suureen tarpeeseen yksi vastaus on OSAOn ja Worker Pohjois-Suomen yhteistyössä suunnittelema ja järjestämä kuuden kuukauden mittainen oppisopimuskoulutus.

”Tämä on napakka keino päästä työhön kiinni. Me vastaamme teoriaopetuksesta, ja käytännön oppiminen tapahtuu työpaikoilla. Opiskelijat suorittavat ammattitutkinnon osan, ja koulutus on räätälöity yritysten tarpeen mukaisesti”, kertoo OSAOn koulutuspäällikkö Juha Kaarela.

”Oppisopimuskoulutus on valtavan hyvä väylä asiakasyritykselle, työntekijälle ja meillekin. Yhdistämme hakijat ja työvoimaa tarvitsevat asiakkaat”, sanoo puolestaan Worker Pohjois-Suomen henkilöstöpäällikkö Johanna Molander.

Molanderin ja Kaarelan mukaan kattotyöntekijöiden koulutuksessa keskitytään tulevan työn kannalta olennaisiin asioihin, mikä tuo tehokuutta ja mielekkyyttä opiskeluun. Koulun penkillä ei istuta turhaan, ja käytännön tekeminen on keskiössä.

”Koulutuksen hakeutui henkilöitä, jotka haluavat työskennellä käsillä ja saada näkyvää jälkeä aikaiseksi. Oppitunneilla istuminen voi olla haasteellista. Nyt he pääsevät nopeasti kiinni käytännön työhön, josta on hyvät kokemukset”, kertovat Kaarela ja Molander.

Oppisopimuksessa on vetovoimaa

OSAO on jo takavuosilta tuttu yhteistyökumppani Johanna Molanderille. Yhteinen historia ja tutut ihmiset helpottivat liikkeellelähtöä rakennusalan oppisopimuskoulutuksia käynnistettäessä.

Worker Pohjois-Suomi on henkilöstöpalveluyritys, jonka liiketoimintaa on etsiä asiakasyrityksille työntekijöitä. Esimerkiksi yritysten kovasti kaipaamia kattoasentajia ei varsinaisesti valmistu mistään, joten Worker lähti yhdessä OSAOn kanssa ratkaisemaan yritysten rekrytointiongelmaa ja vastaamaan kovaan työvoimatarpeeseen.

Molanderin mukaan työnantajat kaipaavat alalle motivoitunutta ja sitoutunutta työvoimaa, joiden kouluttamiseksi oppisopimuskoulutus on tehokas keino.

”Oppisopimuksessa on vetovoimaa. Kun laitamme paikkoja auki, se saa aina hyvän vastaanototon ja saamme motivoituneita hakijoita. Hyödynnämme myös omia rekistereitä: jos tekijä on meidän kauttamme hoitanut hyvin vaikka rakennusapumiehen töitä, voimme tarjota tällaista urapolkua.”

Worker vastasi tulevien kattoasentajien rekrytoinnista. Koulutus laajeni valtakunnalliseksi, kun viisi yritystä lähti mukaan eri puolilta Suomea. Alan työkokemus on hyvä lähtökohta, mutta Molanderin mukaan vielä sitäkin tärkeämpää on oikea asenne ja hyvä motivaatio opiskella ja työllistyä.

”Koulutukseen haki esimerkiksi alanvaihtajia, jotka halusivat fyysisiin töihin. Etsimme tekijöitä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita ja valmiita satsaamaan opintoihin ja alan töihin.”

Tehokkaasti työllistävää yhteistyötä

Kattoasentajan koulutus alkoi teoriaopinnoilla huhtikuussa. Työmaille siirryttiin kesäkuun alussa, ja koulutus päättyy lokakuun loppupuolella. Heti alkuun sijoittui parin viikon tiivis teoriapaketti turvallisesta työskentelystä sekä kattojen rakenteista ja materiaaleista.

”Korona-aika opetti meidät kaikki käyttämään etäyhteyksiä ja digitaalisia työkaluja, ja niitä käytettiin. Parin viikon intensiivijakson jälkeen opiskelijat ovat valmiimpia lähtemään asiakasyrityksiin. Oppisopimusopiskelijoina he saavat työelämässä oppiessaan tes:n mukaista palkkaa”, sanovat Kaarela ja Molander.

Kattoasentajien koulutus on juuri päättynyt ja lopulliset palautteet niin opiskelijoilta kuin yrityksiltä ovat vasta tulossa.

”Mutta esimerkiksi suurin asiakasyritys ilmoitti, että he ottavat kaikki koulutuksen suorittaneet tekijät omille kirjoilleen. He ovat olleet hyvää porukkaa, ja saavat jatkaa asiakasyrityksessä”, iloitsee Molander.

OSAOn ja Worker Pohjois-Suomen tehokkaasti työllistävä yhteistyö on saanut jatkoa. Syyskuussa käynnistyi eristyspellityskoulutus ja ensi vuoden alussa alkaa julkisivupellityskoulutus. Kuten kattoasentajien koulutus, pellityskoulutukset ovat noin kuuden kuukauden mittaisia oppisopimuskoulutuksia, joissa opiskelijat suorittavat ammattitutkinnon osan tai osia.

”Elinkeinoelämän palvelijana me tässä olemme ja pyrimme reagoimaan koulutuksilla nopeasti yritysten tarpeisiin. Pellityksen osaajia tarvitaan, eikä heitäkään oikein mistään valmiina tule. Opiskelijalle oppisopimus tarjoaa hyvän mahdollisuuden päästä näyttämään omaa osaamista aina pysyvään työpaikkaan saakka”, Juha Kaarela sanoo.