Liikunnan ilolla eläkkeelle

Katri Virtanen aloitti työskentelyn OSAOssa opettajana vuonna 2000 parinkymmenen vuoden fysioterapiayrittäjyyden jälkeen. Välissä työuralle ehti kertyä muitakin tehtäviä, mutta organisaatiomuutosten myötä Katri palasi OSAOon vuonna 2018 ja jää nyt eläkkeelle Virpiniemen liikuntaopiston koulutuspäällikön tehtävistä.

Alan monipuolisena ammattilaisena Katri on saanut tuotua monenlaista kokemusta sosiaali- ja terveysalan sekä liikunta-alan opetustyöhön ja koulutuksen kehittämiseen.

Matkaan on tarttunut myös asioita vapaa-ajan toiminnasta, sillä hän on toiminut pitkään Voimisteluliitossa ohjaajana ja järjestötoimijana. Myös tunnustusta on tullut: Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Katri Virtaselle tänä syksynä kultaisen ansioristin hänen pitkäaikaisesta toiminnastaan liikuntakulttuurin hyväksi.

Olen pystynyt yhdistämään harrastuksen ja työn ja voinut tuoda kertynyttä osaamista työelämään. Se on vähän sellainen yhteissaavutus! Tuntui kyllä hirmuisen hyvältä, että työni on huomattu”, Katri hymyilee.

”Kaikki liikunta on arvokasta!”

Katri Virtanen kuvailee työtään koulutuspäällikkönä mahdollistamiseksi: hänen tehtävänään on ollut huolehtia, että Oulun seudun liikunta-alan koulutus toimii ja että henkilökunta saa vahvistaa osaamistaan.

OSAOlla minulla on ollut onnellinen tilanne, sillä olen saanut aina paljon eri alojen asiantuntijoita ympärilleni”, hän iloitsee.

Pitkän uran tehnyt Katri tietää, että ala on muuttunut vuosikymmenten aikana paljon. Erilaiset trendit ovat vaikuttaneet liikuntaan – eivätkä aina vain positiivisessa mielessä.

Olen hieman huolissani siitä, että etenkin nuoret treenaavat jopa liikaa. Päivittäinen liikunta on itseisarvo, muttei ajatella ollenkaan, että elimistö vaatii myös palautumista kehittyäkseen. Itsensä voi uuvuttaa liiallisella treenillä”, hän sanoo.

Monissa trendeissä näkyy se, että mennään äärimmäisyydestä toiseen. Maalaisjärki puuttuu, kun ihmiset innostuvat liikaa tietyistä asioista.”

Katri painottaakin, että liikuntaan tulisi suhtautua monipuolisesti mutta yksilöllisesti: ihmiset ovat erilaisia, joten keinojenkin on oltava. Hänen mielestään kaikki liikunta on arvokasta, ja liikkua pitäisikin ensisijaisesti terveyden kannalta.

Eläkkeellä on aikaa vaikka kotitöille

Viime vuodet ovat tuoneet muutoksia myös ammatilliseen koulutukseen. Muutoksista ainakin osaamisperusteisuus ja opintojen henkilökohtaistaminen ovat Katri Virtasen mielestä suuria mahdollisuuksia koulutuksen eteenpäinviemisessä. Jopa kevään 2020 koronatilanne on ollut opettavainen, kun opetuksen uudenlaiset tavat on saatu käyttöön esimerkiksi joidenkin aihealueiden etäopetuksessa.

Eläkkeelle siirtyessään Katri Virtanen toivoo, että Virpiniemen liikuntaopistolle annetaan jatkossakin mahdollisuuksia ja toimintaa kehitetään. Julkisen liikenteen ja tilojen parantaminen ovat haasteita, joihin työssä tulisi paneutua.

Virpiniemessä on paljon potentiaalia. Luonto on aivan mahtava ja henkilökunta loistavaa. Toivoisin kaikkien näkevän, että liikunta-alan ammattikoulutus on tärkeää Oulun seudulla, jotta saamme pidettyä nuoret alueella. Täällä on paljon huipulla olevia urheiluseuroja, ja muut liikunta-alan oppilaitokset ovat kaukana: jos nuori pääsee johonkin joukkueeseen, ei hän lähde satojen kilometrien päähän opiskelemaan.

Katrin mukaan on selvää, etteivät kaikki opiskelijat jää alalle, mutta liikunta-alan koulutus antaa nuorelle perustaitoja elämää varten: liikuntaosaamiseen liittyvät kiinteästi terveyden edistäminen, puhtaus, ravitsemus ja uni.

Tämänkin vuoksi olen ajanut liikunnanohjauksen perustutkinnon järjestämisluvan saamista OSAOlle.

Vapaaehtoistyöstä, hyväntekeväisyydestä ja mökkeilystä nauttiva Katri toivoo, että eläkkeellä olisi aikaa myös kotitöille, joista hän kertoo pitävänsä. Myös liikuntaa kuuluu eläkesuunnitelmiin, kuinkas muuten. Vaikka työuran päättäminen tuntuu hyvältä, on muutos tietenkin suuri.

Suoraan sanoen olen vähän hämmentynyt, koska olen aina sanonut olevani ihminen, joka ei kiusallaankaan jää eläkkeelle, mutta nyt olen kuitenkin ihan hyvillä mielin. Haluan vielä hyödyntää kertynyttä osaamistani, mutta nyt minulla on mahdollisuus itse päättää, mihin voimavarani käytän ja minkä verran millekin annan”, Katri miettii.