Maaseutuyrittäjän tutkinto on Ihmeen hyvä juttu

Muhoslainen Valtteri Ihme juttelee hyväntuulisena, eikä ihme: viimeiset näytöt on annettu opettajille ja Valtteri on valmistumassa 2,5 vuoden opiskelun jälkeen maaseutuyrittäjäksi.

”Kiinnostus isoihin koneisiin ja kesätyöt sedän lypsykarjatilalla toivat maatalousalalle. Todella mukava opiskeluaika takana ja paljon uusia ystäviä”, kertaa Valtteri kokemuksiaan OSAO Muhokselta.

Valtteri valmistui maaseutuyrittäjäksi maatalousalan perustutkinnosta maatalousteknologian osaamisalalta. Siellä tekemisen pääpaino on maatilan koneiden ja laitteiden käyttämisessä, huoltamisessa ja korjaamisessa.

”Käyttökokemusta on kertynyt esimerkiksi traktorista, kaivinkoneesta, pyöräkuormaajasta ja Fastracista. Etenkin ajamista, mutta myös huoltoa ja korjaamista. Paljon hallihommaa, mutta toki ensimmäisenä vuonna tutustuttiin myös eläintenhoitoon ja metsätalouteen.”

Valtteri on jo aloittanut alan työt ammattiin valmistumisen kynnyksellä. Lähellä kotia sijaitsevalla karjatilalla on tarkoitus tehdä noin vuoden työrupeama ennen armeijaan menoa.

Monipuolisesti vuodenaikojen mukaan

Työ karjatilalla on monipuolista ja vuodenaikojen mukaan työtehtävät vaihtuvat suurestikin. Tämä sopii Valtterille, sillä näin työpäivät eivät käy tylsiksi.

”Aina laitetaan aamulla kahvit tippumaan, ja käydään tilanomistajan kanssa läpi päivän työt. Näin talvella on paljon navettahommaa: siivoan parret, laitan lehmille kivennäisiä ja ajan paaleja. Keväällä käydään peltokoneet läpi ja laitetaan ne kuntoon. Sesonkiaikana kesällä työskennellään paljon pellolla.”

Valtterin opiskelukaverit tulivat OSAO Muhokselle läheltä ja hieman kauempaa – Muhoksen lisäksi esimerkiksi Utajärveltä, Vaalasta, Pudasjärveltä, Iistä, Taivalkoskelta. Koossa oli hyvähenkinen porukka mukavia tyyppejä, joiden kanssa oli Valtterin mukaan mukava viettää aikaa myös koulun ulkopuolella.

”Ajanviettomahdollisuuksia löytyy Muhokselta monenlaista, esimerkiksi salilla käynti. Oulukin on vain puolen tunnin bussimatkan päässä”, kertoo Valtteri.

Positiivisen kautta

Valtterin kanssa OSAO Muhoksella opiskelleista usealla oli maataloudesta jotain kokemusta kotoa tai sukulaisten tilalta, mutta oli myös monia pystymetsästä tulleita. Hekin pärjäsivät Valtterin mukaan hyvin, ja mukaan porukkaan kyllä pääsee, kun on aito halu kuunnella ja oppia.

”Maatalousalalla pärjää sellainen rennon letkeä tyyppi. Täällä on hyvä ajatella asioita positiivisen kautta, näissä töissä ei kannata olla liian totinen. Töitä kyllä löytyy, kun löytyy osaamista itsenäiseen työskentelyyn”, Valtteri jatkaa.

Tutkinto OSAOsta antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tämä on tärkeä asia Valtterille, joka on jo mietiskellyt maatalousalan perustutkinnon jatkoksi sopivia opintoja – sitten tulevaisuudessa kunhan työkokemusta on kertynyt ja armeija on taaksejäänyttä elämää.

”Agrologi (AMK) tai konetekniikan opinnot ammattikorkeakoulussa kiinnostavat eniten”, Valtteri päättää.

Maatalousalalle OSAOsta

Maatalousalalla työskentelet monipuolisissa tehtävissä lähellä luontoa tekniikkaa hyödyntäen – pelloilla, eläinsuojissa, konehalleissa ja metsissä. Osana ruokaketjua teet merkityksellistä työtä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyväksi.

Maatalousteknologian maaseutuyrittäjänä osaat käyttää, huoltaa ja korjata maatilan koneita ja laitteita. Opit suunnittelemaan ja seuraamaan maatilan tai muun maaseutuyrityksen taloutta. Lue lisää opinnoista >

Maatilatalouden maaseutuyrittäjänä osaat huolehtia maatilan rakennuksista ja metsistä. Opit viljelmään peltoja sekä käyttämään ja huoltamaan maatilan koneita. Valinnoistasi riippuen opit myös huolehtimaan tuotantoeläimistä. Lue lisää opinnoista >

Eläintenhoitajana huolehdit eläinten hyvinvoinnista maatiloilla, eläinhoitoloissa, kotieläinpuistoissa ja eläinkaupoissa. Voit painottua joko tuotanto- tai pieneläinten hoitamiseen ja hyvinvointiin. Lue lisää eläintenhoitajan opinnoista >

Eläintenhoidon ammattitutkinto: Jos sinulla on jo kokemusta eläinten parissa työskentelystä, voi eläintenhoitajan ammattitutkinto olla sinulle hyvä valinta.  Valittavanasi on joko eläinhoitolan tai koirahieronnan osaamisala.
Eläinhoitolassa vastaat eläinten hoitotöiden lisäksi yrityksen toimitilojen puhtaana- ja kunnossapitotehtävistä, tarvikkeiden hankinnasta, varastojen ylläpidosta ja täydentämisestä sekä erilaisista asiakaspalvelutehtävistä.
Koirahieronnan osaamisalan suorittaneena osaat toteuttaa koirien hieronnan laatimiesi hierontasuunnitelmien mukaisesti ja antaa tarvittavat jatko-ohjeet koirien omistajille tai ohjaajille.
Lue lisää eläintenhoidon ammattitutkinnosta >