Ovi tuhansiin ohjauskeskusteluihin – OSAOn hakijapalvelu 1v

On kulunut hieman yli vuosi OSAO Ovi -hakijapalvelun avaamisesta. Hakijapalvelun avaamista valmisteltiin ja suunniteltiin OSAOssa huolella ja tavoitteena oli luoda helposti löydettävä palvelu koulutuksiin hakeutumisen ohjaukseen ja neuvontaan ympäri vuoden.

Miten onnistuimme? Olemme mielestämme onnistuneet erittäin hyvin! Palveluun saimme asiakkaita heti alkuviikoista lähtien. Kuluneen vuoden aikana olemme vastanneet lähes neljään tuhanteen chattiin, lukuisiin puheluihin ja sähköposteihin päivittäin sekä ohjanneet asiakkaita paikan päällä Oulun keskustassa sijaitsevassa tilassamme. Päivittäinen kävijämäärä Ovessa vaihtelee parista asiakkaasta yli kymmeneen. Kesäajan aukiolo osoitti myös tarpeellisuutensa. Meille voi tulla joko ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta suoraan Ovesta sisään. Henkilökohtaisten ohjausten lisäksi olemme järjestäneet ohjauksia pienryhmille ja käyneet esittelemässä OSAOn koulutustarjontaa useissa eri tilaisuuksissa.

Ammatillisen koulutuksen uuden lain mukaan hakeutuminen ammatilliseen koulutukseen tapahtuu yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Yhteishaku on pääväylä perusopetuksensa päättäville ja ilman ammatillista tutkintoa oleville hakijoille. Jatkuva haku on suosittua ja yksi keskeinen syy hakeutumisen ohjaustarpeen lisääntymiselle. Jatkuva haku on tuonut Oven asiakkaiksi esim. alan vaihtoa tai lisä-/täydennyskoulutusta suunnittelevia työssä olevia henkilöitä, kouluttautumisesta kiinnostuneita työttömiä työnhakijoita, maahanmuuttajia, oppisopimuksesta kiinnostuneita, koulutukseen tutustumiseen tai koulutuskokeiluun haluavia, ammatinvalintaa pohtivia tai ilman ammatillista koulutusta olevia asiakkaita. OSAOn laajasta ja monipuolisesta koulutustarjonnasta löytyy yleensä hakijalle sopiva vaihtoehto. Mikäli omasta tarjonnastamme ei löydy sopivaa ratkaisua, autamme ja opastamme asiakasta aina eteenpäin esimerkiksi toisen koulutuksenjärjestäjän koulutustarjontaan.

Työnantajat ovat ottaneet yhteyttä Oveen joko omaan tai työntekijöidensä koulutukseen liittyvissä asioissa sekä osaajien rekrytointiin liittyen. Olemme vastanneet alueen opinto-ohjaajien sekä huoltajien kysymyksiin. On tärkeää muistaa myös se, että Ovessa on tarjolla jatko-ohjausta silloin, jos hakija ei vielä saanut haluamaansa opiskelupaikkaa. Asiakaskuntamme on ollut siis laaja nuorista aikuisiin. Markkinoinnissamme käyttämämme lause ”Kaikille tietoa ammatillisesta koulutuksesta” ei ole jäänyt vain mainospuheeksi.

Olemme olleet ja tulemme olemaan OSAOssa keskellä jatkuvan oppimisen, kehittämisen ja kehittymisen pyörteitä. OSAO Oven -hakijapalvelun innostunut ja sitoutunut tiimi on kuluneen vuoden aikana ehtinyt hankkia laajasti lisää osaamista, verkostoitua, osallistua eri hankkeisiin, tutustua tarkemmin OSAOn koulutustarjontaan ja yksiköihin. Hankkeista, joissa olemme olleet mukana tai tehneet yhteistyötä, mainittakoon Opintori Digiloikka, VAVA -hanke, Ammattikaista, Sopu-hanke, Compleap sekä ME-säätiön Noodi-työkalun kehittäminen. Lista ei ole kattava. Yhteistyötä ohjauksessa teemme alueen muiden koulutuksen järjestäjien, Byströmin nuorten palveluiden, TE-toimiston, Business Oulun eri toimijoiden, Oulun kaupungin nuorten työpajojen jne. kanssa. OSAOn Nuoret kohti työtä -palvelu ja NOPO – nivelvaiheen opinto-ohjaus on yksi osa toimintaamme. OSAOssa olemme olleet yhteistyössä eri yksiköiden edustajien ja viestinnän kanssa kehittämässä hakeutumisen prosesseja, koulutustiedotusta ja hakeutumisen työkaluja.

OSAO Oven -hakijapalvelussa olemme osaltamme kehittämässä alueen hyvinvointia ja edistämässä ammattiosaamista sekä työllisyyttä yhdessä OSAOn oman väen sekä alueen eri toimijoiden kanssa. Kiitämme kaikkia kumppaneitamme vuoden kestäneestä yhteisestä matkasta. OSAO Oven -hakijapalvelun esimiehenä kiitän upeaa tiimiäni sydämellä tehdystä työstä! Matka jatkuu ja toimintamme kehittyy entistä asiakaslähtöisemmäksi! AMKEn Hanna-Mari Bennickiä lainatakseni: ”Yksilölle opiskelupaikan valinta on iso päätös, mutta loppuelämää se ei lukitse. Unelma-ammattiin voi päätyä montaa eri reittiä ja minkä ikäisenä tahansa.” Me täällä OSAO Oven -hakijapalvelussa lupaamme edelleen jatkaa ohjausta oman polun löytymiseen ohjattavan omia valintoja kunnioittaen.