Rohkeasti ulkomaille oppimaan

Itxaso Sanchez valmistui toukokuussa matkailualan perustutkinnosta vastaanottovirkailijaksi. Viimeinen opiskelukevät oli erikoinen monellakin tapaa: Itxaso vietti neljä viikkoa Espanjassa kansainvälisyysjaksolla työskennellen loma-asuntoja välittävässä yrityksessä, kun koronavirus muutti arkea.

”OSAOlla oltiin tosi huolehtivaisia: esimerkiksi ennen matkustusrajoitusten tuloa minulle soitettiin, onko kaikki ok ja haluanko palata Suomeen. Mietin kyllä asiaa, mutta päätin jäädä ja suorittaa jakson loppuun”, hän kertoo.

Alueella, jossa Itxaso työskenteli, koronatilanne ei ollut yhtä paha kuin Espanjan miljoonakaupungeissa. Ensimmäisen viikon jälkeen hän siirtyi etätöihin – ensimmäistä kertaa elämässään.

”Olen aiemmalta ammatiltani kosmetologi ja hieroja, eikä niitä töitä voinut tehdä etänä. Etätyö oli kyllä vähän tylsää: mukavinta on olla asiakkaiden kanssa. On paljon helpompaa hoitaa asioita ihmisten kanssa livenä.”

Kaikki sujui kuitenkin paremmin kuin hyvin, ja Itxaso sai Suomeen palattuaan yllättäen työtarjouksen yrityksestä. Hän onkin jo aloittanut työt tutussa paikassa.

Paljon mahtavia mahdollisuuksia

Espanjasta kotoisin oleva Itxaso on asunut Oulun lisäksi myös Lontoossa. Rakkaus matkailua, kansainvälisiä ympäristöjä ja ihmisiä kohtaan sai hänet valitsemaan matkailualan.

”Suomessa työskentelin ennen ohjaavana hierojana Oulun Aikuiskoulutuskeskuksessa. Käteni eivät kuitenkaan enää kestäneet fyysistä hierojan työtä, joten oli vaihdettava alaa. Hotellimaailma oli minulle jo hierojan työstä tuttu, ja lähdin opiskelemaan vastaanottovirkailijaksi. Hotelleissa on ihan mukavaa työskennellä, mutta kaipasin jotain erilaista.”

Kansainvälisyysjaksot ovatkin tuoneet asiakaspalvelusta pitävän Itxason työkokemukseen väriä ja vaihtelua. Ulkomailla työskentely on ollut Itxason mielestä mahtava kokemus.

”Matkailualalla on todella paljon erilaisia mahdollisuuksia, ja työharjoittelijoita etsitään eri puolilla maailmaa Norjasta Thaimaahan.”

Itxaso etsi itse yrityksen, jossa suoritti kansainvälisyysjakson. Sekä oppilaitoksen yhteistyökumppanit että itse hankitut kontaktit mahdollistavat OSAOsta lähdön ulkomaille.

Töissä kuin lomalla

OSAO tarjoaa laajasti tilaisuuksia suorittaa tutkinnon osia ulkomailla yhteistyöoppilaitoksissa tai ulkomaisissa yrityksissä. Ammattiosaamista syventäessä ulkomailla voi myös parantaa kielitaitoaan ja tutustua kansainvälisessä ympäristössä toimimiseen kuin huomaamattaan.

”On mukavaa olla harjoittelussa jossain muualla: vähän kuin olisi lomalla ja töissä yhtä aikaa. Pääsee erilaisiin paikkoihin, maistamaan uusia ruokia ja muuta mukavaa. Uudet kokemukset ovat aina ihania!” Itxaso iloitsee.

Itxason mielestä ulkomaille lähteminen kasvattaa. Lontooseen 18-vuotiaana muuttanut nainen muistaa, kuinka aina kotona käydessään huomasi aikuistuneensa hieman.

”Opintojen kautta ulkomaille lähteminen on myös turvallista, koska aina voi palata kotiin. Sekä OSAO että työnantaja myös auttavat esimerkiksi asumisjärjestelyissä, ja myös rahallista tukea on mahdollista saada.”

Itxaso sai kansainvälisyysjaksolleen EU-rahoitteista Erasmus+ -tukea. Hän kannustaa kaikkia käyttämään mahdollisuutta lähteä kansainvälisyysjaksolle.

”Rohkeus on tärkeää. Kauas lähteminen saattaa pelottaa, mutta kun koulu tarjoaa hyvän tukiverkon ja rahallista tukea, kannattaa ehdottomasti uskaltaa!”

Tutustu OSAOn opintojen kansainvälisiin mahdollisuuksiin täällä.

Erasmus+ ‑ohjelmasta löydät lisätietoa osoitteesta www.oph.fi/erasmusplus.

Koronatilanteesta johtuen emme järjestä kansainvälisiä liikuvuuksia vuoden 2020 aikana, ellei tilanne muutu merkittävästi. Sovitut liikkuvuusjaksot pyritään toteuttamaan keväällä 2021.

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Teksti: Emilia Käsmä

EU:n sininen lippulogo, jonka oikealla puolella lukee sinisellä Erasmus+