Saksasta ideoita tehokkaisiin energiaratkaisuihin

Saksasta ideoita tehokkaisiin energiaratkaisuihin

Heidi Takalo (Ii Micropolis), Sanna Moilanen (OAMK), Janne Kuusisto (Sivakka) ja Kristian Fyrstén sekä Seppo Kuusikko (OSAO) tutustumassa ekokorttelin aurinkoenergialla ladattaviin akustoihin ja inverttereihin.

OSAO ja FinDera Consulting järjestävät 23.–27.4.2018 opintomatkan Saksaan. Matkan aikana tutustutaan erilaisiin rakennusalan kohteisiin, joista etsitään uusia ideoita ja tekniikoita Suomeen tuotavaksi.

Rakennusalan teknologia on Saksassa hyvin edistynyttä. Matkalle osallistujat ovat monipuolisia alan ammattilaisia OSAOsta, Lapin ammattikorkeakoulusta, Micropoliksesta, VTT:sta, Sivakka-yhtymästä, Oulun ammattikorkeakoulusta ja Lassila & Tikanojalta. Matka tarjoaa mahdollisuuden vertailla käytäntöjä osallistujatahojen kesken.

Monipuoliset tutustumiskohteet

Ensimmäisenä matkapäivänä vieraillaan mineraalisten rakennusjätteiden kierrätyslaitoksessa ja Kölnissä sijaitsevassa ekokorttelissa. Ekokorttelissa huomion kohteena on energiatehokas lämmittäminen. Seuraavana päivänä tutustutaan resurssitehokkaaseen rakentamiseen sekä rakennusmateriaalien keräykseen, lajitteluun ja kierrätykseen rakennustyömailla. Päivän mittaan tavataan saksalaisia viranomaisten, yritysten ja korkeakoulujen edustajia.

Kolmantena matkapäivänä tutustutaan tulevaisuuden taloon ja pohditaan asuinalueiden kehityshankkeita. Rakentamisen tavoite on alentaa hiilidioksidipäästöt puoleen. Päivä sisältää myös käynnin energian suhteen omavaraisen ekokorttelin alueella, jossa seitsemän monikerroksista rakennusta tuottaa sähkön ja lämmön käyttöönsä uudistuviin energiaratkaisuihin perustuen.

Loput matkapäivät vietetään Hannover Messe -messutapahtumassa tutustumassa alan laitevalmistajien ja uusien teknologioiden tarjontaan.

Opintomatka osana laajempaa hanketta

Opintomatka liittyy Energiaratkaisut 2020 -hankkeeseen. Hankkeen kesto on kolme vuotta, ja matkoja on suunnitteilla enemmänkin. Opettajat selvittävät hankkeen kuluessa myös mahdollisuuksia uudenlaisiin oppimisympäristöihin ja demolaitteistoihin. Lue lisää hankkeesta.