Tähtipölyä ja keppihevosia – Milana perusti yrityksen osana opintoja

Milana Madetoja yhdistää OSAOssa turvallisuusalan ja yrittäjyyden opinnot. 9-vuotiaasta asti keppihevosia käsityönä tehnyt Milana halusi kehittää rakkaasta harrastuksesta yrityksen. Nyt Milana myy artesaanikeppihevosia mittatilaustyönä.

18-vuotias Milana Madetoja opiskelee turvallisuusalaa ja yrittäjyysopintoja OSAOssa. Oulusta kotoisin oleva Milana päätti juuri toisen opiskeluvuotensa OSAOssa ja kilpaili vastikään keppihevosten SM-kilpailuissa. Juttelimme Milanan kanssa yrittäjyysopinnoista, oman Tähtipöly-yrityksen perustamisesta ja keppihevosyrittäjänä toimimisesta.  

Mikä sinua kiinnosti turvallisuusalan opinnoissa?

Olen aina tykännyt enemmän käytännön tekemisestä kuin lukemisesta. Minulla oli aiemmin ajatuksena pyrkiä jatko-opiskelemaan poliisikouluun, joten tuvallisuusala oli tästä syystä minulle selkeä vaihtoehto. En enää haaveile poliisin ammatista, mutta turvallisuusalan perustutkinto antaa minulle kuitenkin hyvät jatko-opintomahdollisuudet. 

Millaisia turvallisuusalan opinnot ovat olleet?

Parasta opinnoissa on ollut se, että pystyn itse vaikuttamaan opintojeni sisältöön. Turvallisuusalalla kaikki tietävät toisensa ja piirit ovat pienet. Kaikki opettajat ovat mukavia ja helposti lähestyttäviä.  

Opiskelet yrittäjyysopintoja OSAOssa. Miten päädyit yrittäjyysopintojen pariin?

Huomasin Wilmasta, että OSAOssa on tarjolla yrittäjyyteen liittyviä kursseja. Kysyin opinto-ohjaajalta, olisiko kursseja mahdollista suorittaa. Pääsimme toisen turvallisuusalaa opiskelevan opiskelijan kanssa suorittamaan yrittäjyyden kursseja Kaukovainion palvelut -yksikköön, jossa opiskelen yrittäjyysopintoja ammattilukiolaisten ryhmässä.

Kuvassa Milanan tekemä musta-valkoinen, kankaasta tehty keppihevonen.
Milana valmistaa keppihevoset itse käsityönä. Asiakkaat löytävät hänet pääsääntöisesti Instagramista ja lajin harrastajien Whatsapp-ryhmistä.
Sinulla on oma yritys, artesaanikeppihevosia valmistava Tähtipöly. Milloin yrityksesi on perustettu?

Perustin Tähtipöly-yritykseni osana OSAOn yrittäjyysopintoja marraskuussa 2023. Minulla ei ollut siis ennen yrittäjyysopintoja vielä yritystä virallisesti pystyssä. Koska olen tehnyt keppihevosia monta vuotta, ajattelin, että olisi hyvä saada yritys perustettua. Nyt saa tehdä työkseni sitä, mistä itse tykkään.  

Millaista yrityksen perustaminen oli?

Yrityksen perustaminen oli helppoa. Kyseessä on NYT-yritys, joka on vuoden mittainen yrityskokeilu nuorille. Kokeilussa laitetaan yritys pystyyn ja sen aikana saa kokeilla, millaista yritystoiminnan pyörittäminen on. Vuoden jälkeen yritys laitetaan pakettiin ja tehdään loppuraportti. Moni jatkaa tämän jälkeen yritystoimintaa ja perustaa osakeyhtiön tai toiminimen. Minulla on suunnitelmissa laittaa toiminimi pystyyn, kun oma NYT-yrittäjyysvuoteni päättyy.  

Miten päädyit keppihevoslajin pariin?

Olen paitsi alan yrittäjä, myös SM-tason kilpailija lajissa. Löysin lajin nuorempana, kun koulussani järjestettiin leikkimieliset keppihevoskisat osana liikuntaviikkoa. Koulukaverini pyysi minua kokeilemaan lajia ja hurahdin mukaan. Olin tänä vuonna SM-kisoissa myymässä tuotteita, kilpailemassa, järjestämässä kisoja ja tuomaroimassa. Laji on todella luova ja monipuolinen. 

Millaista on olla artesaanikeppihevosyrittäjä?

Olen tehnyt ensimmäiset keppihevoseni 9-vuotiaana. Nykyään minulla on asiakkaita ympäri Suomea. Lajin parissa on valtavasti keppihevosten tekijöitä. Erotun kilpailijoista sillä, että pystyn tarjoamaan yhtä laadukkaita hevosia edullisemmin kuin ne tekijät, jotka myyvät hevosiaan kalliimmalla hinnalla. 

Mistä asiakkaasi löytävät sinut?

Asiakkaani löytävät minut pääsääntöisesti Instagramista. Minulla on myös verkkosivut. Olen myös useammassa Whatsapp-ryhmässä, jossa mainostan aina, kun otan vastaan tilauksia. Minulla on myös paljon palaavia asiakkaita, jotka haluavat ostaa uusia hevosia tai otsapantoja.

Kuvassa kolme Milanan tekemää, timantein koristelemaa keppihevosten otsapantaa.
Keppihevosten lisäksi Milana myy paljon hevosille tarkoitettuja otsapantoja.
Osallistuit hiljattain yrittäjyyskilpailuihin. Millaista kilpaileminen oli?

Osallistuin helmikuussa Uskalla yrittää – aluekilpailuun Oulussa, jossa voitin parhaan liikeidean kategorian. Pääsin aluekilpailusta mukaan huhtikuussa Helsingissä järjestettyyn finaaliin. Se oli todella hieno kokemus. Sain finaalista paljon uusia kontakteja ja potentiaalisia asiakkaita. 

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Aion jatkaa yritystoiminnan pyörittämistä, koska minulla on siihen nyt hyvät valmiudet. Minulle myönnettiin juuri Oulun yrittäjiltä kesäyrittäjätuki, jonka avulla saan yritystoimintaani eteenpäin ja tehtyä materiaalihankintoja.