Tekoäly toi unelmat näkyviksi, OSAO todeksi

Koulutuskuntayhtymä OSAOn työnantajakampanja esittelee osaolaisten lapsuuden haaveita, jotka ovat tulleet todeksi tämän päivän työssä. Ilahduttavat tarinat on visualisoitu tekoälyn avulla.

OSAOssa kaikki on mahdollista, ja talo on täynnä hienoja ja hämmästyttäviä tarinoita polveilevista urapoluista ja mitä mielenkiintoisimmista työnkuvista. Mikä muukaan kertoisi paremmin OSAOsta työnantajana kuin kertomukset, jotka lopulta tiivistyivät OSAOsta työnantajana kertovaksi kampanjaksi.

”Työmme tärkein tavoite on parhaan osaamisen tarjoaminen opiskelijoille ja työelämälle. Meillä on vuosittain auki noin 100 työpaikkaa: haemme osaajia pääasiassa opetusalan työtehtäviin, mutta etsimme tekijöitä myös erilaisiin opetuksen tukipalveluihin ja ison koulutuksenjärjestäjän asiantuntijatehtäviin”, kertoo henkilöstöjohtaja Jyrki Ojala.

Markkinoinnin suunnittelutoimisto Luovan Työmaan ja OSAOn viestintätiimin suunnittelemassa työnantajakampanjassa kerrotaan tarinoita OSAOn työntekijöiden lapsuuden haaveista ja unelmista ja tuodaan näkyväksi se, miten ne toteutuvat nykyisessä työssä OSAOssa.

”Mielikuvituksellisia tarinoita on hankala visualisoida valokuvauksen keinoin. Siksi haaveet vuosienkin takaa päätettiin tehdä näkyviksi modernilla otteella tekoälyllä, jolla tehty kuva yhdistettiin nykyhetkeen”, kertoo viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen.

Lapsuuskuvat toteutettiin yhteistyössä tekoälykuvatuotantojen osaajan, valokuvaaja Antti Karppisen kanssa. Kuvien pohjana olivat OSAOlaisten omin sanoin kertomat lapsuuden haaveet.

 

Mahdoton muuttuu mahdolliseksi tekoälyllä

Tekoälyäkin on opetettava, jotta sen kanssa päästään haluttuun lopputulokseen. Kampanjaan valitut työntekijät kuvattiin studiossa kampanjan suunnittelun aluksi. Sen jälkeen Antti Karppinen loi työhön oman tekoälymallin, jonka kanssa hän työskenteli lähdemateriaalinaan sekä nykyhetken kuvat että lapsuuskuvat osaolaisista.

”Tässä työssä piti saada aikuinen henkilö näyttämään lapselta, mutta samalla itseltään. Aidot lapsuuskuvat voivat olla hyvinkin erinäköisiä, eikä kampanjan viesti olisi tullut niin hyvin läpi, jos lasta ei olisi voinut tunnistaa”, Antti valaisee.

Uniikin mallin ja työntekijöiden kuvien avulla luotiin esitys siitä, miltä nuori, tunnistettava versio kampanjakasvosta voisi näyttää.

Antti kertoo, että verrattuna perinteiseen mallien kuvaukseen tekoälyprosessi poistaa epämiellyttäviä yllätyksiä ja tuo kuvien luomiseen tiukan kontrollin – esimerkiksi sää tai rekvisiitan saatavuus ei vaikuta tuotantoon.

”Aihe oli mukava ja haastoi minua löytämään oikean toteutustavan, jotta kampanjassa voidaan näyttää sekä unelmien ammatti että siitä haaveileva henkilö. Konsepti soveltui äärimmäisen hyvin tekoälytoteutukseksi.”

Antti muistuttaakin, että työn taustalla tulisi aina olla selkeä idea, jottei tekoälyn käyttö ole pelkkä itseisarvo. Tekoäly tuo käsien ulottuville maailmoja, jotka eivät aiemmin ole olleet mahdollisia.

Tekoälyä käytettäessä mahdollisuudet ja rajoitukset pitää aina ymmärtää. Mediassa on nostettu esille esimerkiksi tekijänoikeuksiin ja tekoälyn toisintamiin ennakkoluuloihin liittyviä ongelmia.

Antti Karppinen muistuttaa, että korkeatasoiset kuvat ovat tekoälyäkin apuna käyttäen aina käsityötä. Hänen oma panoksensa kuvien luomisessa on niin merkittävä, että teoskynnys ylittyy aina.

 

Osaolaisten ääni kuuluviin

Lopputuloksena puhuttelevat tarinat, tekoälyn avulla luodut kuvat ja nykyhetken upeat osaolaiset näyttävät, että haaveet voivat todellakin toteutua.

”Kampanjassa ääni on annettu työntekijöillemme: kun meillä työskentelevä ihminen pääsee toteamaan sloganimme ’OSAOssa kaikki on mahdollista’, viesti saa syvyyttä ja uskottavuutta”, Marsa Jurvakainen huomauttaa.

Tämä osaolaisten oma ääni kuuluu konkreettisesti artikkeleissa, videoissa ja radiospoteissa, joita voi nähdä ja kuulla monissa digikanavissa tulevan vuoden aikana.

”Toivottavasti jokainen voi pysähtyä kampanjaan törmätessään miettimään hetkeksi omia lapsuuden haaveitaan ja ottaa ehkä pienen tauon arjesta nostalgian parissa. Sen jälkeen voikin miettiä, voisiko oma lapsuushaave toteutua OSAOssa.”

Koulutuskuntayhtymä OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. OSAOn konserniin kuuluvat koulutusyksiköt Oulun seudulla ja Koillismaalla, OSAO Edu Oy ja Virpiniemen liikuntaopisto.

 

Elintarvikealan lehtori Maritta Vikeväisen lapsuuden haaveet ovat toteutuneet työssä OSAOssa. Lue Marittan tarina artikkelista ja katso video.

Tutustu Marittan tarinaan