Tuore ammattitaidon SM-mitalisti valmistui suoraan vakityöhön

Ville Lepistö valmistui OSAOsta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi ja hyppäsi saman tien työelämään. Tuore ammattitaidon SM-mitalisti haaveilee tulevaisuudessa poliisin ammatista.

19-vuotias Ville Lepistö on paitsi OSAOsta vastavalmistunut yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, myös alansa tuore SM-pronssimitalisti. Toukokuun alussa Espoossa kisatuissa ammattitaidon Taitaja2023-kisoissa menestynyt Ville päätyi lähtemään Taitajiin opettajan kannustamana.  

Finaalipaikka tyssäsi viime vuonna semifinaaleihin, mutta tänä vuonna finaalista lohkesi pronssimitalli. Ville lähti kisoihin rennolla otteella. 

“Pääsin tekemään finaalissa sitä, minkä osaan tehdä hyvin.” 

Hailuodosta kotoisin oleva Ville valmistui maaliskuussa OSAOn Kempeleen-Limingan yksiköstä yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. Opintojen suorittamiseen hänellä meni aikaa kaksi ja puoli vuotta. 

“Peruskoulun jälkeen piti keksiä, että mitä sitä alkaisi tekemään. Kävin kaverini kanssa tutustumassa OSAOn opiskelumahdollisuuksiin Kempeleessä avoimien ovien päivänä. Ajattelin, että tuo ei vaikuta hassummalta hommalta, ja laitoin paperit yhteishaussa sisään.”  

Ville harkitsi peruskoulun päättyessä myös muita aloja. 

“Pohdin myös vartijaksi ja puusepäksi opiskelua. Lopulta valitsin kuitenkin yhdistelmäajoneuvonkuljettajan opinnot”, Ville summaa. 

Parasta opinnoissa on Villen mielestä ollut alan käytännönläheisyys. Haastavaksi Ville ei ole opintoja kokenut. Kaikesta on selvinnyt, Ville sanoo. 

“Ensimmäinen opiskeluvuosi meni teoria-asioiden parissa, mutta sen jälkeen on päässyt tekemään itse käytännön hommia. Sillä tavalla olen itse oppinut parhaiten.” 

Työelämässä oppimisen jakso työllisti

Valmistumisen jälkeen Ville on solahtanut sujuvasti työtä tekevän ammattilaisen arkeen. Hän työllistyi heti täyspäiväiseksi työntekijäksi Vähälälle, jossa hän oli opiskeluaikana työelämässä oppimisen jaksolla.  

“Jakso Vähälällä oli mukava ja hyödyllinen kokemus. Tämän vuoden alussa suoritin viimeisen kouluun liittyvän työelämässä oppimisen jakson oppisopimuksena Vähälällä, jossa sain kaikki näytöt tehtyä”, Ville kiittelee nykyistä työnantajaansa.  

Ville päätyi alun perin Vähälälle töihin opettajansa vinkkauksen avulla. 

“Toisen vuoden syksyllä opettaja kyseli, olisiko minulla kiinnostusta hakea Vähälälle terminaalityöntekijäksi. Laitoin hakemuksen menemään ja pääsin töihin.”

Kasvokuva Ville Lepistöstä. Ville on kuvattuna rekan edessä.
Ville Lepistö arvosti yhdistelmäajoneuvonkuljettajan opinnoissaan käytännönläheisyyttä ja joustavuutta.

Ville on tyytyväinen opintoihinsa OSAOssa. Mieleenpainuvaksi opiskelumuistoksi hän nostaa sen, kun hän pääsi ajamaan koulun autolla soraa Hailuotoon. Ammatillisissa opinnoissa Villeltä saa kiitosta opiskelun joustavuus. 

“Parasta opinnoissa on ollut se, miten paljon olen voinut vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti valmistun. Kun on itse hoitanut hommat nopeasti, ei ole ollut pakko roikkua koulussa. Olen voinut olla töissä ja määrittää itse opintojeni edistymisen tahdin.” 

Haaveena poliisin ammatti

Aina ei opiskelu maistu. Vaikeampina hetkinä Villeä on motivoinut ajatus siitä, että kun jaksaa painaa opinnoissa, on sen jälkeen tiedossa jotain mukavampaa. 

“Sen ajatuksen turvin on jaksanut eteenpäin niinä hetkinä, kun on tuntunut, ettei jaksa.” 

Tulevaisuudessa Villellä on tavoitteena nuoruuden unelma-ammatti: poliisi. 

“Olen vasta laittanut hakemuksen sisään Poliisiammattikorkeakouluun. Jos en heti pääse jatko-opintojen pariin, minulla on hyvä työ ja ala, jolla olla töissä. Ja jos joskus vaikka poliisin ammatti alkaisi tympäisemään, minulla on aina takataskussa yhdistelmäajoneuvonkuljettajan paperit”. 

Valmistuminen tuli töiden ohessa hieman huomaamatta, sanoo Ville.  

“Tietyllä tapaa tuntuu vähän aikuisemmalta. Nyt minulla on kuitenkin ammatti. Kyllä tämä jonkinlainen kasvunkynnys on.”