Turvallisuusala antoi hyvän pohjan poliisikouluun

Enni Varis halusi poliisiksi jo pienenä. Vuosien karttuessa väylä unelma-ammattiin löytyi OSAOn turvallisuusalan kautta: perustutkinnon suoritettuaan Enni teki töitä, kävi armeijan ja opiskelee nyt poliisiammattikorkeakoulussa eli Polamkissa.

”OSAOssa turvallisuusalan opinnoissa parasta oli varmaan se, kuinka paljon oppi sellaista, josta on ollut hyötyä tulevaisuuteen”, Enni iloitsee.

Enni viihtyy poliisiopinnoissaan, mutta hän muistelee lämpimästi myös aikaa OSAOlla.

”Eniten on ikävä OSAOn aivan mahtavaa henkilökuntaa ja koulun ryhmähenkeä. Aina kun käyn Oulussa, yritän ehtiä käydä koululla moikkaamassa opettajia.”

Enni suosittelee OSAOn koulutusta kaikille, joita turvallisuusala kiinnostaa ja jotka haluavat auttaa ihmisiä. Hän on itsekin tyytyväinen monipuoliseen tutkintoonsa, joka on auttanut häntä myös korkeakouluopinnoissa.

”Voin sanoa rehellisesti, että yksi Suomen parhaista turvallisuusalan perustutkinnoista löytyy Limingasta! On pelastustoimintaa, uhkatilanteiden hallintaa, turvasuojausta ja niin paljon muuta mielenkiintoista, mitä monesta muusta paikasta ei välttämättä löydy.”

Perustaidot valmiina plakkarissa

Turvallisuusala antaa vahvan pohjan jatko-opintoihin: turvallisuusvalvoja voi jatkaa opintoja esimerkiksi poliisiksi, rajavartijaksi, tullitarkastajaksi, vanginvartijaksi tai pelastajaksi.

Vaikka turvallisuusalalta ei automaattisesti saa lisäpisteitä poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeissa, on koulutuksesta paljon hyötyä kouluun hakiessa ja pääsykokeissa.

”Poliisin pääsykokeet ovat tosi haastavat, mutta esimerkiksi siitä, miten turvallisuusalalla painotettiin liikunnan merkitystä, oli tosi paljon hyötyä pääsykokeiden kuntotestiin”, Enni miettii.

Polamk ei kuulu yhteishakuun, vaan hakujaksoja on useita. Monivaiheinen pääsykoe sisältää esimerkiksi kestävyyttä, ketteryyttä ja voimaa mittaavan kuntokokeen, kirjallisen osuuden ja psykologisia testejä. Enni pääsi sisään toisella yrittämällä, ja aloitti opinnot tammikuussa 2020.

Vaikka niin turvallisuusalalla kuin poliisiopinnoissakin saattaa jännittää se, kuinka työn fyysisissä tilanteissa pärjää, Enni lupaa opintojen antavan työkaluja oman rohkeuden kasvattamiseen.

”Harvemmin tilanteet menevät siihen, että joutuisi oikeasti painimaan. Siihen koko työ perustuu: kun puhutaan, voidaan välttyä voimakeinoilta. Vartijat ja poliisit eivät tietenkään koskaan halua tilanteiden menevän siihen pisteeseen, että voimaa pitää käyttää. Siksi puhetaito on tärkeä.”

Enni myös muistuttaa, että turvallisuusalalla haltuun otetut hyvät perustaidot auttavat myös jatko-opinnoissa. Esimerkiksi voimankäytön opetteleminen voi tulla muilta aloilta tulleille yllätyksenä, mutta turvallisuusvalvojalla taitoja on jo takataskussa.

”Minun ei ole tarvinnut lähteä ihan puhtaalta pöydältä harjoittelemaan, kun on ollut jo valmiiksi perustaitoja. Tunnille menokaan ei jännitä niin paljon, kun tietää, mitä siellä on vastassa”, Enni miettii.

Kaikenlaisia tyyppejä tarvitaan

Niin turvallisuusvalvojana kuin poliisinakin tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä, monenikäisiä ja eritaustaisia. Enni kertoo, että esimerkiksi opiskelukavereiden ikää ei tule poliisiammattikorkeakoulussa edes huomattua.

”Polamkissakin halutaan, että kouluun hakee erilaisia ihmisiä ja persoonia. Toki koulu myös vaatii tiettyjä perusasioita hakijoilta, kuten Suomen kansalaisuutta, 18 vuoden ikää ja B-ajokorttia. Mutta erilaisuus on rikkaus myös poliisissa!”

Siksi Ennillä onkin viesti kaikille, joita poliisin ammatti kiinnostaa:

”Opiskelemaan voi hakea lähes kuka vain: koulutus ei katso ikää, alkuperää, kokoa tai muuta erityistä ominaisuutta. Poliisitkin ovat vain ihmisiä, meillä vain on siniset uniformut.”

 

Vinkkejä Polamkin pääsykokeisiin

OSAOsta turvallisuusalan ammattilaiseksi valmistuneen Ennin vinkit Polamkin pääsykokeisiin:

  • Tutustu kuntokokeeseen osoitteessa polamk.fi ja treenaa tavoitteellisesti voimaa ja kestävyyttä.
    ”Käy lenkillä ja treenaa yläkroppaa. Kuntokokeen jokaisen osa-alueen tulee mennä läpi: muuten et saa koulupaikkaa.”
  • Katso ketteryysratavideo osoitteessa polamk.fi ja harjoittele.
    ”Itse rakensin radan Liminkaan koululle. Ristiaskellus on yllättävän hankalaa, jos sitä ei ole koskaan testannut!”
  • Treenaa myös kirjallisia taitoja: lue pääsykoemateriaalia huolellisesti ja tee muistiinpanoja.
    ”Huomasin ensimmäisellä hakukerralla, että kirjoitustaitoni ei ollut parhaassa terässä, enkä sen vuoksi päässyt toiseen vaiheeseen. Älä vain lue, vaan lue ajatuksella jokainen artikkeli ja etsi tärkeimmät pointit.”
  • Ole psykologin testissä ja haastattelussa rohkeasti oma itsesi!
    ”Sillä pääsee pitkälle.”