Tutkintotodistus vaihtui työsopimukseen

 

Moni työllistyy nopeasti ammattiin valmistumisensa jälkeen. Näin kävi myös OSAOsta valmistuneelle Henri Laakkoselle.

Henrille avautui vakituinen työ puuseppänä heti puualan artesaanin koulutuksen päätyttyä. ”Pomoni oli soittanut OSAOlle ja kertonut tarvitsevansa työntekijän, jolloin opettaja oli suositellut minua. Kävin työhaastattelussa ja kirjoitettiin saman tien sopimukset”, Henri kertoo.

25-vuotias Henri sai tutkintotodistuksen käteensä joulukuussa. Lukio-opinnosta saadut hyväksiluvut mahdollistivat valmistumisen etuajassa. Nyt hän työskentelee puuseppänä Arkkikalusteella, joka suunnittelee ja toteuttaa kalusteratkaisuja mittatilaustyönä.

”Olihan se mukava, kun työllistyminen kävi niin helposti. Ei tarvinnut itse edes töitä etsiä, kun oli jo hommat valmiina. ”

Oppiminen ei lopu valmistumiseen

Into käsillä tekemiseen ja luovuuteen saivat Henrin opiskelemaan puualan artesaaniksi. Aikaansaavan miehen käsissä syntyi opiskelujen aikana paljon huonekaluja ja käyttöesineitä niin itselle kuin oikeille asiakkaille. Kotiaan hän täydensi muun muassa vaaterekillä, pianopöydällä, tuolilla ja useilla keittiön tarjoilualustoilla.

Siirtyminen työelämään on sujunut hyvillä mielin ja työ on vastannut koulusta saatua mielikuvaa. OSAOsta valmistumisen jälkeen Henri koki olevansa valmis työelämään, mutta oppiminen ei kuitenkaan ole loppunut, vaikka tutkinto on taskussa. Tuoreella työpaikalla taidot kehittyvät, sillä hän joutuu käsittelemään puun lisäksi muitakin materiaaleja.

Tarkkuutta ja malttia

Työ puuseppänä ei ole liukuhihnatyötä. Päivän aikana ollaan joko verstaalla tekemässä kalusteita tai työmaalla asentamassa. Henrin mukaan jokaiselle asiakkaalle tehty työ on erilainen eikä kahta samanlaista tule. Myös pienet haasteet pitävät työn mielekkäänä. Puusepän työ on tarkkaa ja vaatii visuaalista silmää sekä ongelmanratkaisutaitoja.

”Juuri siksi tämä on mielenkiintoista. Ei pääse kyllästymään. Jos tämä olisi helppoa ja pelkkää sarjatuotantoa, niin se olisi aika tylsää.”

Ennen artesaaniopintoja Henri työskenteli myyjänä urheiluvälineliikkeessä ja hän myöntää, että nauttii saadessaan työskennellä omassa rauhassa.

”Tässä saan uppoutua ihan täysin siihen työhön. Aika kuluu siivillä”, hän kuvailee.

Kaikki irti opinnoista

Henrin mukaan hyville tekijöille riittää alalla töitä. Osaava puuseppä on ahkera ja tarkka, joten opiskeluaikoina kannattaa kehittää osaamista tekemällä paljon ja huolella.

”Kun koulussa tekee hommat hyvin niin on paremmat mahdollisuudet työllistyä. OSAOn opettajilla on hyvin suhteita työelämään”, Henri vinkkaa.

Tulevaisuudesta vastavalmistuneella ei ole paljoa sanottavaa. Tällä hetkellä hän nauttii työstään eikä suurempia suunnitelmia ole.

”Tässä on ollut mukava olla, ei ole tarvinnut haaveilla. Päivät kuluu mukavasti ja homma on mielekästä. Se riittää nyt toistaiseksi”, hän kiteyttää.