Työ odottaa osaajaa

Talous piristyy, yritykset kehittyvät, uusia työpaikkoja syntyy. Ollaan uuden ongelman edessä: osaavista työntekijöistä on pulaa. Opintojen aloittamista miettivälle tai alanvaihtoa suunnittelevalle aika on otollinen. Nyt on helppoa löytää ala, joka opintojen jälkeen työllistää!

Rakennusala rekrytoi

Rakennusala on ollut vahvassa kasvussa jo pari vuotta. Esimerkiksi Lehto Group palkkaa jatkuvasti uutta väkeä, kertoo rekrytiimin asiantuntija Tanja Kanerva. ”Tehtaillemme tarvitaan tuotannontyöntekijöitä, laatoittajia ja LVI-asentajia”, Kanerva luettelee. Hänen mukaansa yhtiö on palkkaamassa kaikkiaan yli 100 uutta henkilöä. Uralupaus-ohjelman kautta Lehto tarjoaa harjoittelupaikkoja myös kymmenille opiskelijoille.

Ihmiset syövät, joten töitä riittää

Ravintola-alalla tilanne on samankaltainen. Pannua, Puistolaa ja Pizzeria Cantinaa pyörittävä Sari-Helena Forsman kertoo, että ravintoloissa on jatkuvasti auki paikkoja. ”Tilanne on haastava. On todella vaikea löytää osaavia ammattilaisia. Omavalmistusasteemme on korkea, joten odotamme rekrytoitavilta monenlaisia käsillä tekemisen taitoja.” Koko toimiala kaipaa uusia tekijöitä. ”Tarvitaan paljon innostuneita, ravintola-alaan intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä – eli opiskelijoita”, Forsman toteaa.

Yksilöllistä opintopolkua ammattiin

Työvoimapulan tunnistaa myös kokkiopettaja, lehtori Sami Puumalainen OSAOsta. ”Kontaktini Norjaa myöten kaipaavat ammattilaisia työhön.” Puumalainen muistuttaa, että työelämä tarvitsee moniosaajia. ”Päiväkodissa sama henkilö saattaa siivota ja auttaa ruoan esillepanossa, ja turvallisuusalalla voi hyötyä keittiöpuolen osaamisesta. Osaamisen voi rakentaa poimimalla tutkintoon osia yli ammattirajojen. OSAOssa kuuntelemme opiskelijan toiveita, tai voimme räätälöidä koulutussisällöt vastaamaan yrityksen tarpeita.”

Ravintola- ja cateringalaa voi OSAOssa opiskella Haukiputaalla, Kaukovainiolla, Kempeleessä ja Muhoksella.