Uusi oppisopimusmalli avaa kemianteollisuuden ovia nuorille

OSAO on yksi neljästä oppilaitoksesta, joka on mukana Kemianteollisuus ry:n ja Teollisuusliiton uudessa oppisopimusmallissa, jossa kemianteollisuuden yritysten ovet aukenevat myös alle 18-vuotiaille opiskelijoille. Oppisopimusmallin toivotaan lisäävän alan vetovoimaa ja houkuttelevan alalle nuoria työntekijöitä.

OSAO on yksi neljästä oppilaitoksesta, joka on mukana Kemianteollisuus ry:n ja Teollisuusliiton uudessa oppisopimusmallissa, jossa alan yritysten ovet aukenevat myös alle 18-vuotiaille alan opiskelijoille. Oppisopimusta on hyödynnetty vähän kemianteollisuudessa, ja siitä ovat hyötyneet pääosin aikuisopiskelijat. 

Uutta oppisopimusmallia on kehitetty yritysten, työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen ja oppilaitosten yhteistyönä.  

“Kemianteollisuuden työpaikkoihin vaaditaan lähtökohtaisesti täysi-ikäisyyttä, joten huonoimmassa tapauksessa opiskelija saattaa päästä aitoon työympäristöön vasta kolmannen opiskeluvuoden tammikuussa”, kertoo OSAOn koulutuspäällikkö Kaisa Varis. 

Kemianteollisuuden oppisopimusmallissa uutta on erityisesti palkkamalli, jossa palkka nousee opintojen edistymisen mukaan suoritettujen näyttökokeiden perusteella. Opiskelija lähtee jo toisen vuoden keväällä oppimaan työpaikalle koulutussopimuksella. Kolmannen vuoden opiskelija viettää työpaikalla palkallisella oppisopimuksella. 

Alalle lisää vetovoimaa

Vastaanotto uudelle oppisopimuskoulutukselle on ollut positiivinen, sanoo Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Hanna Hyyryläinen. 

“Nuoret ovat olleet kiinnostuneita ja kuunnelleet tarkalla korvalla. Kemianteollisuudella on paikoin haasteita löytää työntekijöitä tuotantopuolelle. Kun nuoret pääsevät jo opintojen aikana tutustumaan työpaikkoihin, työelämään siirtyminen on helpompaa.” 

OSAO tekee yhteistyötä Kemiran kanssa uuden oppisopimuspilotin tiimoilta. OSAOlaisia opiskelijoita on ollut työelämässä oppimisen jaksoilla Kemiralla jo usean vuoden ajan, ja pian käynnistyvä oppisopimuskoulutus lisää yhteistyötä entisestään.  

Oulun Kemiran tehtaan päivämestari Jyrki Karhumaa sanoo, että opiskelijan tärkein ominaisuus on oikea asenne. 

“Haemme opiskelijoita, jotka haluavat oppia ja ovat kiinnostuneita alasta. Näillä ominaisuuksilla pääsee pitkälle. Odotan, että saamme meille innostuneita nuoria näkemään ja kokemaan, millaista työn tekeminen Kemiralla on.” 

Luonteva väylä työelämään

Pilottivaiheessa mukana olevat OSAOn kemianteollisuuden opiskelijat voivat hakea mukaan oppisopimusmalliin jo alkuvuodesta 2023. OSAOsta valmistuvat prosessinhoitajat työllistyvät monipuolisesti erilaisiin kemianteollisuuden työtehtäviin. 

“Ala on monipuolinen, ja prosessihoitajan tehtävänkuvat vaihtelevat paljon työpaikasta riippuen. Oppisopimusmalli on erinomainen tapa yritykselle nähdä, onko opiskelijassa potentiaalia työllistyä yritykseen valmistumisen jälkeen. Opiskelija puolestaan näkee, olisiko työpaikka hänelle se oikea juttu”, Kaisa Varis sanoo. 

OSAOssa odotetaan innolla pilotin käynnistymistä ensi vuoden puolella. 

“Tämä oppisopimuskoulutus on luonteva tapa nuorelle kouluttautua ja tutustua työelämään”, Kaisa Varis sanoo.