Vaatesuunnittelija hankkii kansainvälistä osaamista

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa tekevä Katja Iljana oppi työssäoppimispaikassaan Lontoossa panostamaan luovaan ajatteluun.

Katja Iljana on pyörittänyt vaatemerkki KIKSiä jo 12 vuoden ajan. Kaikki alkoi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan myyjäisiin tehdyistä tuotteista. Sittemmin taiteen maisteriksi valmistunut Iljana opiskelee nyt OSAOssa yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella. Kuluneet vuodet ovat olleet opettavaisia ja sinä aikana vaatesuunnittelijan tavoitteet ovat muuttuneet. Yrityksen slogan on kuitenkin pysynyt samana: kunnioittaen luontoa, ihmistä ja hyviä kiksejä.

– Tein ensimmäisen liiketoimintasuunnitelmani vasta vuonna 2010. Tällä hetkellä suurennuslasin alla on toiminnan kehittäminen liiketaloudellisesti järkeväksi ja pitkäjänteiseksi toiminnaksi. Se ei ole aina kovin helppoa, jos aikoo tehdä käsityönä kotimaisia ja ekologisia tuotteita.

Iljana kehuu oppisopimusta juuri itselleen sopivaksi, sillä hänen kärsivällisyytensä ei riittäisi koulun penkillä istumiseen. Motivaatio tulee siitä, että opinnoissa kaikki liittyy suoraan oman yrityksen toimintaan.

– Ryhmässämme on yrittäjiä eri aloilta ja saamme toisiltamme paljon vertaistukea, Iljana sanoo.

Yrityksen täytyy liikkua

Muutama vuosi sitten Iljana kävi OSAOssa kaavoittajakisällikoulutuksen. Opinnot olivat osallistujien omiin tarkoituksiin räätälöityjä ja sieltä hän sai oppia kaavoittamiseen ja sarjontaan.

– Laajensin tietojani ja opin miten tehdään oppikirjan mukaan. Siihen asti olin tehnyt niin kuin olin parhaaksi nähnyt. Edelleen sovellan tosi paljon, Iljana kertoo.

Yrityksen kehittämisen kannalta on tärkeää, että yritys liikkuu jonnekin. Itse suunnittelija pitää sitä tärkeänä myös itsensä kannalta, sillä muuten kyllästymisen vaara olisi liian suuri. Iljana uskoo, että yrittäjä voi helposti lipsahtaa omalle mukavuusalueelle ja lakata haastamasta itseään.

– Haluan tehdä tätä elääkseni, mutta yrityksen elinkaaren kannalta ei riitä, että puurran täällä omassa kuplassani. Kyllä ympyröiden laajentaminen kannattaa.

Työharjoitteluun Lontooseen

Iljana palasi juuri työssäoppimasta Lontoosta. Kokemus oli parempi kuin hän olisi voinut kuvitellakaan.

– Lontoo kiinnosti minua muodin ja musiikin puolesta. Harjoittelupaikkani oli vaatemerkki Typical Freaks. Sitä pyörittää suunnittelijapariskunta, joilla on nettikauppa ja valikoituja jälleenmyyjiä muun muassa Japanissa. Silti koko tuotanto on heillä itsellään. Meillä oli mahtavaa ajatusten vaihtoa.

Yrittäjä suosittelee ulkomailla harjoittelua kaikille. Iljana uskoo toiselle työskentelemisen vapauttavan joitakin aivolohkoja. Samalla hän pääsi näkemään miten asiat pyörivät muualla.

– Viime vuodet ovat olleet erityisen kiireisiä ja työstä on unohtunut tietynlainen leikki. Harjoittelupaikassani yrityksessä käytettiin paljon aikaa ideointiin ja luovaan tutkimustyöhön. Koetan alkaa antaa itsekin enemmän aikaa sille.