Alicia tiktokkaa opinnoistaan ja haaveilee lääkiksestä

Alicia Owusu tekee videoita OSAOn TikTok-kanavalle ja valmistautuu helmikuussa vietettäviin penkkareihin. Alicia sanoo, että opinnot OSAOssa ovat kasvattaneet hänen itsevarmuuttaan.

19-vuotias Alicia Owusu opiskelee OSAOssa englanninkielistä liiketoiminnan perustutkintoa. Koska Alician opintoihin sisältyy myös International Baccalaureate career-related -ohjelman opintoja, hän tanssi viime vuonna vanhojen tansseissa ja valmistautuu parhaillaan helmikuussa vietettäviin penkkareihin. 

Alicia valmistuu OSAOsta merkonomiksi tämän vuoden toukokuussa. Valmistumisen jälkeen Alicia aikoo suunnata aikuislukioon, jonka jälkeen haaveissa ovat lääketieteen opinnot. 

Alun perin Ghanasta kotoisin oleva Alicia oppi suomen kielen vasta 10-vuotiaana. Uuden kielen omaksuminen kävi nopeasti, hän sanoo. 

“En puhunut sanaakaan suomea, kun muutimme tänne. Minun piti aloittaa kaikki alusta – uudet kaverit, ihmiset ja kieli – kaikki meni uusiksi. Se oli todella jännittävää aikaa. Minulla oli kiva opettaja, joten suomen kieli lähti sujumaan melko nopeasti”, hän kertoo.  

Kun Alicia teki yhdeksännellä luokalla yhteishaun valintoja, hän ei tiennyt, mihin suuntaan lähtisi. 

“Se oli hektistä ja stressaavaa aikaa”, hän muistelee nyt. 

“Minua pelotti ihan sikana. En yhtään tiennyt, mitä halusin opiskella. Olin oikeasti tosi hukassa. Onneksi minulla oli tosi mukavia opettajia, jotka muistuttivat, että ei ole hätää, jos ei nyt tiedä, mitä haluaa tehdä. Oponi ehdotti, että mitä jos opiskelisin liiketoiminnan perustutkinnon englanniksi. Päätin, että lähden nyt tälle polulle ja mietin sitten opintojen aikana, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä.” 

Hyvä yhteishenki ja tukea tarjolla

Englanninkieliset merkonomiopinnot osoittautuivat Alicialle mieluiseksi valinnaksi. Hänen mielestään mukavinta opinnoissa ovat olleet hyvä yhteishenki, luokkakaverit ja opettajat.  

“Kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Kouluun on kiva mennä, kun siellä on mukavia ihmisiä. Ihmiset antavat hirveästi motivaatiota”, Alicia pohtii.

Kuvituskuva Aliciasta. Alicia kuvattu vaaleankeltaista seinää vasten päällään värikäs talvitakki.
OSAOssa parasta on hyvä yhteishenki, Alicia Owusu sanoo. “Kouluun on kiva mennä, kun siellä on mukavia ihmisiä.”

Ammatillisessa koulutuksessa opiskellaan työelämässä oppimisen jaksoilla oikeilla työpaikoilla. Alicia sanoo, että alussa työelämään hyppääminen jännitti. 

“Olin nuorena aika kömpelö ja olin huolissani, miten pärjään. Kaikki on mennyt kuitenkin hyvin ja minusta on tullut itsevarmempi. Minusta on etu, että kokemusta työelämästä tulee jo nuorena. Nuorena oppii nopeammin ja kokemusten kartuttaminen alkaa hyvissä ajoin”, Alicia sanoo. 

Opinnot kehittivät sosiaalisia taitoja

Iloinen ja ulospäinsuuntautunut Alicia sanoo, että OSAOssa opiskelu on kehittänyt hänen sosiaalisia taitojaan. 

“Olin nuorempana aika ujo, vaikka olin kavereiden kanssa puhelias ja ulospäin suuntautunut. Olen tullut paljon rohkeammaksi ja uskallan paljon enemmän. Työelämän kokemukset ovat auttaneet tässä erityisesti.” 

Alician voi bongata tällä hetkellä myös OSAOn yhteishakukampanjan mainoksissa ja somekanavissa. Hän on kuvannut videoita opiskeluistaan ja arjestaan OSAOn TikTok- ja Instagram-tileille.  

“Videoiden tekeminen on tosi hauskaa, vaikka kameralle puhuminen tuntuukin vähän hassulle”, hän nauraa. 

Yhteishaussa hakeville nuorille Alicialla on selkeä viesti: Et ole yksin, ja muista kysyä apua. 

“Jos tarvitset apua, voi kääntyä kavereiden, vanhempien, opojen tai opettajien puoleen. Voit löytää itsellesi täydellisen polun ja ei ole maailman loppu, jos ei heti valitsekaan oikein. Luota itseesi.”  

Alician kokemuksia OSAOssa opiskelusta voi seurata OSAOn TikTok-kanavalla (@osaotok) ja OSAOn Instagram-kanavalla (@osaoinstagram).