Asuntolaelämä sopii Erkille

Muhoksella sijaitsee OSAOn suurin asuntola Oulun seudulla. Erkki Oja muutti Ylitorniolta Muhokselle opiskelemaan maaseutuyrittäjäksi.

OSAOn Muhoksen yksikössä voi opiskella niin maatalous-, metsä-, auto- kuin ravintola- ja cateringalalle. Ylitorniolainen Erkki Oja on toisen vuoden maaseutuyrittäjäopiskelija, joka asuu viikot Muhoksella. Siellä on nimittäin OSAOn suurin asuntola Oulun seudulla.

– Olihan se kätevää, ettei tarvinnut alkaa kämppää hommata. Monet voivat karttaa sitä ajatusta, että pitää asua asuntolassa. Mutta ei se ole ollenkaan niin paha, Erkki kertoo.

Erkin mukaan asukkaat tulevat hyvin toimeen keskenään ja tilat ovat hyvät. Asuntolassa asutaan 6 – 8 hengen soluissa.
– Onhan tämä paljon mukavampaa kuin se, että olisi jossain yksin omassa asunnossaan, Erkki jatkaa.

Asuntolassa on tänä vuonna järjestetty ohjattua vapaa-ajantoimintaa. Tarjolla on niin liikuntakerho, jossa päästää pelaamaan erilaisia sisäpelejä sekä bändi- ja mopokerho.
– Viikoittain järjestetään myös chill out –iltoja, joissa seurustellaan, pelaillaan ja juodaan kahvia. Mahdollisuuksia kyllä on, jos niitä haluaa. Täällä on myös kuntosali, jota saa käyttää, Erkki kertoo.

Maatilalla kasvanut nuori mies on tottunut töihin jo varhaisella iällä ja ammatinvalinta oli luontainen. Mieluisinta hänelle opiskeluissa ovatkin juuri käytännön opinnot.
– Ei sitä oikein lukemalla opi. En aina malttaisi olla luokassa, sillä pidän käytännön tekemisestä, niissä oppii parhaiten.

Muhos on tullut puolentoista vuoden aikana tutuksi ja Erkki kuvailee sitä sopivan kokoiseksi paikaksi. Vapaa-ajan saa hyvin kulumaan kavereiden kanssa.
– Opinnot ovat hyvin hoidettu. Vähän olemme koettaneet tiivistää niitä, sillä kotipuolessakin kaivataan tekijää. Se on itsestä kiinni, haluaako valmistua ajoissa. Jos ei ole tunneilla paikalla, pitää opinnot hoitaa jälkeenpäin, Erkki miettii.

Muhoksen yksikössä opiskelijat tekevät jonkin verran opintojaan myös ilta-aikaisin. Eniten sitä on metsäalalla, jossa koneellisen puunkorjuun harjoituksia tehdään kahdessa vuorossa: aamusta iltapäivään ja iltapäivästä iltaan. Lisäksi opiskelijat harjoittelevat mielellään metsäkonesimulaattoreilla myös vapaa-ajallaan.
Maatalousalan opiskelijoilla on navettatyövuoroja myös ilta-aikaan ja eläintenhoitajaopiskelijoilla iltatarkastusvuoroja myös pieneläinhoitolassa.
Erkki suosittelee alaa kaikille, jotka ovat vähääkään kiinnostuneita maatalousalasta.

– Silloin kun kouluun haki, niin haettiin kokonaisuuteen. Valintakirjeen mukana piti sitten tehdä se päätös mille puolelle haluaa. Itse valitsin tämän yrittäjäpuolen. Yrittäjäpuolella opitaan parhaiten, että miten viljely ja karjan ruokinta hoidetaan mahdollisimman oikeaoppisesti ja kuinka omaa yritystä hoidetaan, Erkki summaa.

OSAOn Muhoksen yksikössä on yhteishaussa tarjolla autoalan, ravintola- ja catering-alan, maatalousalan ja metsäalan perustutkinnot.

Tutustu Muhoksen yksikköön »