Englantia taitava merkonomi matkalla maailmalle

Kempeleestä Barcelonaan tai Innsbruckiin työn perässä? Ovet ovat auki 16-vuotiaalle Adele Kurkelalle, joka opiskelee ensimmäistä vuottaan OSAOssa. Työn alla on englanninkielinen liiketoiminnan perustutkinto, jonka suorittaneilla merkonomeilla on hyvät eväät myös kansainväliseen myynti- ja markkinointityöhön.

Jotkut pohtivat omaa polkua parikymppiseksi ja ylikin, toisille oma ala kirkastuu jo peruskoulussa. Jälkimmäinen pätee Adele Kurkelaan, joka nauttii uusien ihmisten tapaamisesta, kieliopinnoista ja matkustamisesta. Myynti- ja asiakaspalvelutyö on myös lähellä sydäntä.

”Tiesin jo varhain, että haluan luoda urani myynnin ja markkinoinnin parissa. Tykkään tutustua uusiin asioihin ja ihmisiin, ja kielet ja kulttuurit kiehtovat. Minulla on pienestä pitäen ollut harrastuksia, jotka vievät ylös, ulos ja porukoihin”, Adele naurahtaa.

Ammatillinen koulutus oli Adelelle selkeä valinta. Lukiota hän harkitsi hetken, mutta tuli siihen tulokseen, että ammatilliset opinnot veisivät nopeammin ja syvemmin kohti työmarkkinoita. Kiinnostustensa ja tavoitteidensa perusteella Adele valitsi OSAOn kokonaan englanninkielisen liiketoiminnan perustutkinnon eli Vocational Qualification in Business -tutkinnon.

”OSAOn englanninkielisessä merkonomikoulutuksessa minua kiinnosti erityisesti se, että ohjelma tarjoaa paljon kieliopintoja ja hyvän mahdollisuuden opiskelijavaihtoon ulkomailla. Unelmani olisi päästä Itävaltaan oppimaan työelämässä”, Adele kertoo.

Yrittäjyyttä yläkoulusta asti

Adele opiskeli jo peruskoulussa Kempeleessä yrittäjyysluokalla. Siellä tutuksi tulivat myynnin ja markkinoinnin opiskelu sekä liiketoiminnan harjoittelu.

”Luokkalaiset perustivat omia yrityksiään, jotka merkittiin mukaan oikeaan yritysrekisteriin. Kaksi luokkakaveria perusti kanssani voimistelukoulun, jota sitten pyöritimme. Se oli mahtavaa!”

Adelen mukaan myynnin ja markkinoinnin opiskelu vaatii avointa mieltä, kiinnostusta kieliin ja kulttuureihin sekä joustavuutta. OSAOn englanninkielisten merkonomiopintojen suorittamisessa hyvä peruskouluenglanti on riittävä lähtötaso.

”OSAOn opinnoissa kaikki aineet ruotsia ja äidinkieltä lukuun ottamatta suoritetaan englanniksi, ja joskus bisnestermit olivat hakusessa. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää kieltä, muu osaaminen tulee kyllä kokemuksen myötä.”

Työssäoppiminen suuressa maailmassa odottaa

OSAOn kansainvälisesti painottuneet merkonomiopinnot sisältävät International Baccalaureate career related (IBCP) -ohjelman mukaisia opintoja, joiden myötä valmiudet jatko-opintoihin Suomessa tai ulkomailla ovat erinomaiset. Ohjelmaan sisältyy kaksi IB-lukion ainetta English ja Business management, jotka vahvistavat hyvin myös ammatillista liiketoiminnan osaamista.

“Tavoitteena olisi joskus myöhemmin suunnata ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, kuten siskoni”, Adele suunnittelee.

Opiskelun myötä tutuksi tulevat muun muassa asiakaspalvelu ja erilaiset kohtaamistilanteet, markkinointibudjettien laatiminen sekä alan termit englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. Kun työpaikalla suoritettava oppiminen lähestyy, opiskelijalla on mahdollisuus saada Erasmus-rahoitusta ulkomailla suoritettavan harjoittelun kustannuksiin.

Myös Adele itse osallistuu ulkomaanvaihdon rahoitukseen. Hän tienaa ulkomaan opiskelukuukausia varten opettamalla englannin alkeita lähipiirin halukkaille. Myös maatilatöitä on tiedossa, joten tulevalla myyntitykillä on monta rautaa tulessa.

“Opiskelujen jälkeinen elämä ja ura ovat vielä mietinnässä, mutta haluaisin perustaa jossakin vaiheessa oman yrityksen. Tavoitteena olisi tuoda oman työn kautta maailmaan positiivista muutosta”, Adele päättää.

Tutustu englanninkielisiin merkonomiopintoihin OSAOssa