Hyvinvointilinja työelämän tueksi

Hyvinvointilinja työelämän tueksi

Työssä jaksamisen ongelmat, uupuminen ja erilaiset stressin ja ihmissuhteiden aiheuttamat oireet ovat tulleet ”normaaliksi” työelämässä. Todellinen tai tehty kiire, paineet, aikataulutus ja töiden suunnittelemattomuus aiheuttavat ihmisille psykofyysisiä oireita ja sairauksia. Työstä poissaolot eri syin vaikeuttavat työyhteisön pitkäjänteistä työn edistymistä, työhön sitoutumista ja työniloa. Toistuvat sairauslomat ovat henkilölle itselleen kuormittavia ja ne ovat työnantajalle myös taloudellisesti kalliita.

Monelle ainoa mahdollisuus selvitä työpaineista on jättää työpaikka. Työpaikka voi hävitä myös työelämän rakenteellisten muutosten takia. Uudelleen kouluttautuminen on suuri mahdollisuus, mutta ensin pitää olla voimavaroja opiskella. Jos näitä ei ole, kierre työelämästä syrjäytymiseen on valmis.

Virpiniemen liikuntaopistolla alkaa hyvinvoinnin peruskurssi, jossa luonto, liikunta ja rauhallisuus ovat isossa roolissa haettaessa polkua uudelle uralle. Viiden kuukauden opiskelu sisältää voimavarojen uudelleen suuntaamisen lisäksi uraohjausta ja työelämävalmiuksien kartoittamista. Aktiivimalli antaa työnhakijalle mahdollisuuden opiskella omaehtoisesti kuusi kuukautta työttömyysetuudella.

Hyvinvointilinjalla voi opiskella taideterapian avulla hyvän itsetunnon rakentamista, tehdä tavoitekarttaa, löytää voimavaroja mindfulnesista ja niin sanotuista pehmeistä liikuntamuodoista. Jooga, Chiball, erilaiset rentoutusmenetelmät ja Metsäkellintä tarjoavat myös lyhytkursseina virikkeitä omaan jaksamiseen ja elämänhallintaan.

Kriisiytynyt elämäntilanne voi esiintyä myös epätyypillisinä syömishäiriöinä. Syksyllä alkava painonhallinnan kurssi antaa osaamista hallita elämäntaitoja kokonaisvaltaisesti. Liikunnan, unen ja ravintotietouden lisäksi käytetään taideterapiaa työkaluna.

Hyvinvoinnin kurssien teemat sopivat yhdistysten ja työyhteisöjen virkistyspäivien sisällöiksi ja pitkäjänteisiksi työkaluiksi työyhteisön työilmapiirin ja jaksamisen kehittämiseksi.