Joustavasti opiskellen jalkojenhoidon ammattilaiseksi

Joustavasti opiskellen jalkojenhoidon ammattilaiseksi

Jaana opiskelee jalkojenhoidon ammattilaiseksi. Asiakastyöt ovat herättäneet teoriaopinnot eloon.

OSAOn Kontinkankaan yksikössä aloitetaan syksyllä 2018 jo 12. jalkojenhoidon ammattitutkintokoulutus. Koulutus on esisijaisesti tarkoitettu työelämässä oleville sosiaali- ja terveysalan koulutuksen (esim. lähihoitaja) suorittaneille henkilöille, joita kiinnostaa laajentaa asiantuntemustaan ja osaamistaan jalkojenhoidon alueelle.

Iltaisin järjestettävään monimuotokoulutukseen voi osallistua työn ohella. Lähiopetusta koululla on suhteellisesti vähemmän kuin itsenäistä opiskelua tai opettajan ohjauksessa tapahtuvaa etäopiskelua. Käytännön taitoja opiskellaan asiakastöissä. Koulutus kestää 1,5 vuotta.

Kattava koulutus antaa monipuoliset taidot

Opiskelijoiden tavoitteena on yleensä oman yrityksen perustaminen tai olemassa olevan yritystoiminnan laajentaminen jalkojenhoidon alueelle. Osa opiskelijoista aikoo hyödyntää osaamistaan nykyisessä työtehtävässään esimerkiksi vanhustenhuollossa lähihoitajan tehtävissä.

Ammattitutkintovastaava Marja-Leena Kinnusen mukaan koulutus on hyvin monipuolinen ja kattava antaen valmiudet toimia esimerkiksi yrittäjänä. Opiskelija saa perusteelliset tiedot ja taidot muun muassa eri sairauksista ja niiden vaikutuksista jalkaterveyteen. Tämä on tärkeää, koska jalkojenhoidon yrittäjä tekee hoitoon liittyviä ratkaisuja itsenäisesti, vailla työyhteisön tukea tai konsultaatiomahdollisuutta. Kattava koulutus varmistaa laadukkaan hoidon ja hyvän asiakasturvallisuuden.

Teoria elämään asiakastöiden kautta

Jaana Hanhela aloitti jalkojenhoidon ammattitutkintoon johtavan opiskelun tammikuussa 2017. Valmistuminen häämöttää toukokuussa 2018. – Näin Kalevassa ilmoituksen koulutuksesta. Olen ammatiltani sairaanhoitaja, ja haluan laajentaa osaamistani mielestäni tärkeällä koulutuksella, kertoo Jaana. Hän sai työstään opintovapaata koulutuksen ajaksi, joten opintoihin keskittyminen on helppoa ja harrastuksillekin jää aikaa.

– Koulutus yllätti positiivisesti laajuudellaan. Saan opinnoista monipuoliset ja kattavat opit työelämää varten. Itsenäistä opiskelua sekä tehtäviä on paljon. Tehtävien tekoon saamme opettajalta ohjausta. Omasta aktiivisuudesta on suuri hyöty opiskelussa. Mielenkiinto ja motivaatio opiskelua kohtaan ovat lisääntyneet opintojen edetessä, kun asiakastyöt ovat herättäneet teoriaopinnot eloon, Jaana jatkaa.

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen Jaana on suorittanut OSAOn jalkahoitolassa. Opettaja seuraa sekä ohjaa työskentelyä, joten asiakkaiden hoitaminen on turvallista. Hoitokokemuksen karttuessa myös varmuus ja käden taidot kehittyvät. – Minulle oli uutta se, kuinka tarkasti ja monipuolisesti jalat tutkitaan ennen varsinaista hoitoa. Muun muassa kävely, ryhti, nivelten liikkuvuudet ja asennot, jalan lihakset, iho, tunto, pulssit ja kynsien kunto kartoitetaan. Esimerkiksi peilipöytää en ollut koskaan nähnyt aikaisemmin. Hoitoon kuuluu myös jalkojen hieronta, pohtii Jaana.

– Harjoittelussa me opiskelijat vastaamme itsenäisesti koko hoitolan toiminnasta. Huollamme välineet, huolehdimme ajanvarauksesta ja maksujen vastaanotosta sekä teemme hoidot. Opettaja ohjaa toimintaamme. Näin saamme valmiudet toimia yrittäjänä.

Tutustu tarkemmin: jalkojenhoidon ammattitutkinto »