Kaikki ovat tähtiä SAKUstarsissa

Kaikki ovat tähtiä SAKUstarsissa

Liiketoimintaa opiskelevat Veera Hanhisuanto ja Miska Eeronheimo laulavat SAKUstars kisoissa Sastamalassa.

Veera Hanhisuanto ja Miska Eeronheimo lähtevät SAKUstarsiin laulamaan ja pitämään hauskaa, mutta menestyskin kiinnostaa nuoria laulajia. Voittamista tai häviämistä tärkeämpää on kuitenkin kokemusten karttuminen ja mahdollisuus näyttää kykynsä musiikkialan ammattilaisille.

SAKUstars on valtakunnallinen kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Tapahtumassa kynnys on matalalla mutta tunnelma korkealla – parin päivän aikana nähdään satoja esityksiä esimerkiksi soittamisen, laulamisen, kuvataiteen, tanssin, kirjoittamisen ja näyttämötaiteen saralla. Myös shakki kuuluu lajikirjoon.

Vuoden 2019 kisojen teemana on Sopivasti sykettä. Tapahtuman hengen mukaisesti tärkeintä on yhdessäolo ja hauskanpito. Sen allekirjoittavat myös OSAOsta kisoihin lähtevät liiketoiminnan opiskelijat Veera Hanhisuanto ja Miska Eeronheimo.

”Hyvä reissu ja hauska kokemus riittää kyllä, mutta jos menestystä tulee, niin sitä parempi. Haluan kuitenkin esiintyä hyvin. Kärjessä on varmasti kova taso ja lahjakkaita laulajia”, Miska sanoo.

”Sama täällä, olen sen verran kilpailuhenkinen, että hauskanpidon lisäksi jossain määrin tosissani lähden kisaamaan ja vaadin itseltäni paljon”, kertoo Veera.

OSAOn joukkueenjohtajana ja huoltajana sekä laulajien säestäjänä matkaan lähtevä opettaja Arto Poussu kiittää SAKUstarsin kannustavaa ilmapiiriä.

”Viime vuodesta jäi erityisesti mieleen hyvät ja tasapuoliset tuomarit, jotka ammattimaisesti nostivat oikeita asioita esille ja kommentoivat positiivisesti. Niiden pohjalta osallistujien on hyvä jatkaa harrastusta kulttuurin ja taiteen parissa.”

Kavereita ja kilpakumppaneja

Veera ja Miska osallistuvat laulusarjoihin niin yhdessä kuin yksin.

”Yksinlaulussa kilpailemme myös toisiamme vastaan, mutta on sovittu, että jos vain toinen pääsee finaaliin niin jaetaan kunnia molemmille”, kaverukset naureskelevat.

Veera selasi äskettäin itsestään kirjoitettua lapsuuden muistokirjaa, ja huomasi, että kommenttien mukaan hän oli alkanut laulaa jo parivuotiaana. Sittemmin tutuksi ovat tulleet piano- ja laulutunnit sekä esiintymiset monissa juhlissa ja muistotilaisuuksissa.

Miskan elämään musiikki ja laulaminen tuli hieman yllättäen ennen OSAO-aikaa lukion laulukokeessa, kun piiloon jääneet taidot pulpahtivat esille.

”Ei se laulutaito itselle aivan uusi asia ollut, mutta rohkeus esiintyä puuttui. Hyvin menneen laulukokeen jälkeen opettaja kannusti ja vähän pakottikin esiintymään ja siitä se lähti esimerkiksi koulun bändin solistina. Täällä OSAOssa olen esiintynyt joulujuhlissa.”

SAKUstarsin Lauluryhmät-sarjassa Miska ja Veera tulkitsevat Jipun ja Samuli Edelmannin hittibiisin Jos sä tahdot niin, joka on luonnollinen valinta Anna Puun, Yön ja Suvi Teräsniskan kaltaisesta suomipopista ja iskelmästä pitävälle kaksikolle.

Itse itseään valmentavan lauluduon harjoitusten perusteella kisasuorituksessa luvassa on heittäytymistä ja myös mukavuusalueelta poistumista etenkin Miskalle, sillä kappaleen miesvokaalit kulkevat melkoisen matalalta.

”No hyvältä se kuulostaa, et ole treeneissä mokannut vielä kertaakaan”, Veera tsemppaa aidossa SAKUstars-hengessä.

Kulttuuri kiinnostaa

Ensimmäiseen suurempaan koitokseen matkalla olevat osaolaiset sanovat kulttuurin kiinnostavan laajalti. Veera tanssii ja kuluttaa television tanssi- ja lauluohjelmia. Luureissa soi monipuolinen musiikki balladeista räppiin.

”Musiikki on ykkösjuttu, mutta teatteri ja näytteleminen kiinnostaa myös. Monipuolisuus voisi olla vahvuuteni esiintyjänä. Lisäksi urheilu ja sen seuraaminen on iso osa elämää, etenkin jääkiekko, kun sitä on tullut itsekin pelattua”, sanoo puolestaan Miska.

OSAOn SAKUstars-joukkueesssa 9.–11.4 Sastamalassa esiintyvät Veeran ja Miskan lisäksi Onni Koponen (laulaja/lauluntekijä, karaoke, runo tunnissa, taidetta 2 tunnissa), Jasper Laakkonen (rap, runo tunnissa), Timo Luonuansuu (shakki, runo tunnissa, taidetta 2 tunnissa), Taru Tauriainen (taidetta 2 tunnissa, mallin mukaan) ja Henna Vatka (yksinlaulu, runo tunnissa).

Tutustu Sastamalan SAKUstars kisoihin ja katso tulokset »

Teksti: Marko Sirviö
Kuva: Jouni Ylisuutari