SAKUstarsissa tapaa samankaltaisia ihmisiä

SAKUstarsissa tapaa samankaltaisia ihmisiä

Niko lähtee edustamaan OSAOa SAKUstarsiin.

Niko Saari, 17, on ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelija. Hän on myös kokenut tanssiharrastaja, ja lähdössä edustamaan OSAOa Kokkolassa 16.–19.4.2018 järjestettävään SAKUstars-tapahtumaan. Kyseessä on valtakunnallinen kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. OSAOsta tapahtumaan lähtee kaikkiaan 10 edustajaa.

Tanssitunneille viisivuotiaana

– Lapsuudenkodissani oli aina radio auki ja jalkani vipatti musiikin tahtiin. Äiti katsoi touhua ja totesi, että poika täytyy laittaa tanssitunneille, muistelee Niko. Harrastusta on nyt jatkunut yli 11 vuotta. Lajina oli aluksi nykytanssi, mutta pari vuotta sitten rinnalle tuli hip hop. Molemmat tanssin muodot ovat mukana Nikon SAKUstars-kilpailuohjelmissa. Niko osallistuu tapahtumassa tanssin yksilösarjoihin: yksintanssi sekä yksintanssi improvisoiden. Hän on laatinut kilpailuohjelmiensa koreografiat itse.

Tanssi mukaan työpaikalle

Opinnoissa Nikolla on jo takanaan ensimmäinen työpaikalla tapahtuvan oppimisen jakso, jonka hän suoritti kotikunnassaan Kalajoella, Päiväkoti Mäntylässä. Jakso kesti noin kuukauden, ja sen kuluessa piti tehdä jonkinlainen näyttöprojekti. Niko oli jo etukäteen ajatellut tekevänsä lasten kanssa tanssinäytelmän, ja suunnitelman hän myös toteutti.

– Opetin lapsille helppoja hip hopin perusliikkeitä ja valitsin biisin, jonka biitissä on hyvä pysyä. Lapset tykkäsivät todella paljon: jotkut heistä jopa innostuivat tanssiharrastuksesta, Niko iloitsee.

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen jakso ei ollut Nikon ensimmäinen kosketus tanssin opettamiseen. Jo yhdeksännellä luokalla ollessaan Niko opetti tanssikoreografioita Päiväkoti Puolukan lasten näytöksiin. – Tanssia on viety molempiin Kalajoen päiväkoteihin, naurahtaa Niko.

Lähihoitajaopintojen kolmannen vuoden aikana eteen tulee erikoistuminen johonkin osaamisalaan. Niko on ajatellut omaksi erikoisosaamisekseen päihde- ja mielenterveystyötä.

– Koen, että tällä alalla voi yhdistää tanssin iloa ja tunnetilan ilmaisua omalla keholla melkein mihin tahansa, varsinkin lasten kanssa työskennellessä. Minulle on tärkeää, että lapset löytävät innon tekemiseen jo pienestä pitäen. Yksi elämäni hienoimmista asioista on, että olen saanut joitakin lapsia – etenkin esikouluikäisiä poikia – innostumaan tanssista niin paljon, että he ovat lähteneet tunneille. Haluan tulevaisuudessakin aina yhdistää tanssin siihen ammattiin, mikä minulla tulee olemaan, Niko pohtii.

SM-voittaja matkaa SAKUstarsiin

Niko on meritoitunut myös kilpailijana. Takana on jo SM-voitto vuodelta 2012 Performing arts soolo lapset (pojat) -sarjassa. SAKUstarsin tanssisarjoihin hän odottaa noin 20 osallistujaa.

– Odotan, että tulossa on hieno ja mielenkiintoinen tapahtuma, josta löytää samankaltaisia ihmisiä. En ole aiemmin osallistunut SAKUstarsiin, joten on kiva mennä kokeilemaan miten pärjää.

OSAO toivottaa kaikille edustajilleen hienoja onnistumisia ja mieleenpainuvia kokemuksia SAKUstarsissa!

Teksti ja kuva: Heli Perkkiö

OSAOn osallistujat (sarjat)
Law Gruo (shakki)
Mirja Hautakangas (yksinlaulu, lauluryhmät, soitinyhtyeet ja bändit)
Julietta Hertteli (bändisolistikisa, taidetta kahdessa tunnissa, yksinlaulu, lauluryhmät, soitinyhtyeet ja bändit)
Henkka Jokela (mallin mukaan, runo tunnissa, runo, taidetta kahdessa tunnissa)
Venla Karpinmaa (karaoke, soitinyhtyeet ja bändit)
Merveille Meya (yksinlaulu, soitinyhtyeet ja bändit)
Riku Mäkikangas (soitinyhtyeet ja bändit)
Jenna Ollakka (bändisolistikisa, yksinlaulu, lauluryhmät, soitinyhtyeet ja bändit)
Niko Saari (yksinanssi improvisoiden, yksintanssi)
Taru Tauriainen (mallin mukaan, taidetta kahdessa tunnissa)
Pohjoista Voimaa (lauluryhmät)
Tajuttomat Rytmitajuttomat (soitinyhtyeet ja bändit)