Kiinnostus koneisiin ja ajamiseen tekee Miiasta metsäkoneenkuljettajan

Metsä, moottorit, ajaminen ja isot koneet houkuttelivat Miia Latvalehdon metsäalalle. Ensimmäisen puolen vuoden kokemukset OSAOsta ovat vahvistaneet Miialle, että oma ala on löytynyt.

Miia Latvalehto on ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelija Taivalkoskelta, joka sanoo saaneensa kipinän metsäammattilaiseksi jo pikkutyttönä: isän kyydissä harvesterissa Miia päätti, että hänestä tulee metsäkoneenkuljettaja.

Nyt reilu kymmenen vuotta myöhemmin Miia on päässyt metsäkoneiden parissa hyvään alkuun opinahjossaan OSAO Taivalkoskella. Heti opintojen alettua harjoiteltiin koneiden hallintaa simulaattoreilla ja ohjelmassa oli myös ajoviikkoja oikealla metsäkoneella.

”PONSSE Wisent -kuormatraktorilla ajamisesta tuli hyvä fiilis ja varma olo, että tätä minä haluan tehdä työkseni”, Miia kertoo.

Käytännönläheistä opiskelua oikeilla työmailla

OSAO Taivalkoskella käytössä ovat laadukkaat ympäristöt ja koneet. Niiden jatkuvaan kehittämiseen panostetaan kovasti, sanoo yksikönjohtaja Esa Lahtela.

”Esimerkiksi metsäalan opiskelijoiden käyttöön meillä on kaikkia valtamerkkejä edustava hyvä konekalusto, niin hakkuukoneita kuin ajokoneita. Viimeksi syksyllä investoimme 380 000 euroa uuteen PONSSE Scorpion -harvesteriin.”

Toinen Esa Lahtelan korostama asia on opiskelun käytännönläheisyys. OSAO Taivalkoskella opiskelijat pääsevät oppimaan oikeille asiakastyömaille.

”Käytössämme on Metsähallituksen omistamia opetusmetsiä ja lisäksi urakointisopimus Metsähallituksen kanssa”, hän jatkaa.

Patikointia ja moottorikelkkailua

Peruskoulusta suoraan OSAOon jatkaneella Miialla ei ole vielä ajokorttia, mutta se ja oma auto on aikomus hankkia heti kun mahdollista. Miia sanookin kiinnostuksen moottoreihin, koneisiin ja ajamiseen vahvistaneen päätöstä suunnata metsäalalle.

”Metsäkoneiden lisäksi täällä opetellaan ajamaan lavettia ja hankitaan kuorma-autokortti. Lisäksi harjoitellaan kaivinkoneen käyttöä”, Miia kertoo.

Miia kuvaa itseään ulkoilmaihmiseksi, joten Taivalkosken luonnonläheisyys sopii hänelle. Kesäisiin harrastuksiin kuuluu patikointi, ja talvisin mielipuuhaa on moottorikelkkailu.

Miian opiskelijakaverit tulevat eri puolilta Koillismaata ja muualtakin. Moni on kotoisin Taivalkosken naapurista Pudasjärveltä.

”Meitä on aika monenlaisia tyyppejä, mutta hyvin on sopeuduttu porukkaan. Mukavaa on, että täällä olen saanut todella nopeasti uusia kavereita”, Miia kiittää.

Suuntana savotat ja jatko-opinnot

OSAOssa tutkinnon suorittaneen ammattilaisen näkymät ovat hyvät niin työelämässä kuin jatko-opinnoissa. Miia onkin jo ehtinyt miettiä elämää ammattiin valmistumisen jälkeen.

”Ensin haluan työskennellä metsäkoneenkuljettajana. Ehkä jatkan myöhemmin metsätalousinsinöörin opintoihin ammattikorkeakouluun.”

Miian mielestä metsäala sopii omatoimiselle ja itsenäiseen työhön pystyvälle henkilölle, joka tykkää työskennellä metsässä.

”Hieman itsevarmuuttakin tarvitaan. Vaikka joskus menee huonosti, niin pitää luottaa, että kyllä tämä tästä. Opettajat ovat mukavia ja neuvovat metsässä. Heiltä voi helposti mennä kysymään apua, niin ei jää yksin.”

Metsäkoneenkuljettajaksi OSAOssa

OSAOssa voit opiskella metsäkoneenkuljettajaksi Taivalkoskella ja Muhoksella. Metsäala soveltuu sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään metsässä. Osaat huolehtia metsästä ja hyödynnät nykyaikaisia koneita työssäsi. Metsäkoneenkuljettajana saat vastuuta ja alan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä metsäkoneenkuljettajien kysyntä kasvaa jatkuvasti.