Kokit kuumilla kivillä

Ravintola-alalla motivoituneista tekijöistä on suurta pulaa. Oululaisen ravintola Uleåborgin kokkihaku on ollut auki pari vuotta putkeen.

– Rekrytointi on hyvin haastavaa. Suurin osa pitkäaikaisista työntekijöistämme on rekrytoitu täällä suoritetun opintojakson jälkeen, kertoo ravintoloitsija Petri Kurttila.

OSAOsta Kempeleestä kokiksi keväällä valmistunutta Anni-Maria Peltolaa onnistikin heti valmistuttuaan, kun hän sai puhelun Uleåborgista työtarjouksen merkeissä.

– Koin valmistumisen jälkeen, että töitä on ja niitä löytyy. En kuitenkaan osannut odottaa suoraa työtarjousta, muistelee Peltola.

Työpaikalla oppiminen

Peltolalle oli heti selvää, että hän haluaa suorittaa suurimman osan opinnoistaan töissä. Peltola ehti työskennellä kahden vuoden opintojensa aikana seitsemässä eri paikassa, myös Hollannissa ravintolassa, joka on päässyt Michelin käymisen arvoisten listalle.

– Ensimmäisen työpaikkani sain sattumalta. Vuokratyöfirma lähestyi luokkaamme, ja kysyi, olisiko joku kiinnostunut lähtemään Leville sesonkityöläiseksi. Ilmoittauduin heti kiinnostuneeksi ja pääsin sinne opintojaksolle, ja sitä kautta myös töihin.

Asenne ratkaisee

Kurttilan mukaan Uleåborgissa opiskelijat haastatellaan aina ennen työhön ottamista.

– Työpaikalla tapahtuvaan opintojaksoon tulee suhtautua kuin oikeaan työpaikkaan. Sen huomaa, kun opiskelija on oikeasti halukas oppimaan ja tekemään töitä.

Duunareille on todellinen tarve monella alalla. Peltolan kokemuksen mukaan työllistyminen ja oman uran ohjaaminen oikeaan suuntaan ovat asenteesta kiinni.

– Opiskelijana pitää ottaa vastuu omasta tekemisestä töissä ja osoittaa olevansa kiinnostunut oppimaan. Näin myös työnantaja sitoutuu opiskelijaan ja tämän opettamiseen.

 

Kuvassa: Uleåborgin ravintoloitsija Petri Kurttila, kokki Anni-Maria Peltola ja Anni-Marian ohjaaja, keittiömestari Ayele Tomety.