Koneet käyntiin! -tapahtumassa nykyiset ja tulevat ammattilaiset kohtasivat toisensa

”Opiskelijat voivat etsiä työpaikkoja ja hakea työpaikoille oppimaan. Yritykset taas pääsevät esittelemään omaa toimintaansa ja rekrytoimaan”, OSAOn Juha Virsiheimo kuvailee tapahtumaa.

OSAOn Koneet käyntiin! -tapahtuma Kempeleessä keräsi tiistaina 19.11. yhteen työelämän edustajia ja opiskelijoita. Neljättä kertaa järjestettävällä tapahtumalla OSAO tahtoi osaltaan vastata esimerkiksi logistiikan alan työvoimapulaan.

”Tapahtumasta on aiempina vuosina tullut yrityksiltä hyvää palautetta: he ovat myös päässeet tapaamaan toisiaan, ja he ovat kokeneet sen todella tärkeänä”, kertoo yksikönjohtaja Juha Virsiheimo OSAOn Kempeleen-Limingan yksiköstä.

”Yritykset voivat käydä esittäytymässä ja pitämässä oppituntejakin, me taas olemme aktiivisesti yhteydessä sinne päin ja kyselemme, mihin meidän tulisi erityisesti kiinnittää huomiota, jotta opiskelijat työllistyisivät ja menestyisivät työelämässä mahdollisimman hyvin”, Virsiheimo jatkaa OSAOn työelämäyhteistyön muodoista.

Ajankohtaisia koulutuskuulumisia työelämälle

Koneet käyntiin! -tapahtuma starttasi työelämän edustajille suunnatulla Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta ‑verkostoitumistilaisuudella, jossa OSAOn koulutuspäälliköt Anu Ahola ja Jussi Kangasmaa kertoivat väylistä, joilla yritykset voivat oppilaitoksen kautta saada uutta työvoimaa. He painottivat, että reformin myötä esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen kestoa voi vaihdella joustavasti ja OSAO pyrkii tekemään opiskelijan ottamisesta yritykseen mahdollisimman sujuvaa.

Myös Ari Tolonen, yksi OSAOn työelämäkoordinaattoreista, esittäytyi ja kertoi samalla yhteishankintakoulutuksesta, joka on työvoimakoulutuksena toteutettavaa yritykselle räätälöityä ammatillista koulutusta. Yritys voi hankkia ja rahoittaa yhteishankintakoulutusta yhdessä ELY-keskuksen kautta.

”Me löydämme yrityksille OSAOn ratkaisut niihin ongelmiin, jotka oppilaitos voi ratkaista”, Tolonen tiivisti työelämäkoordinaattorien työtä.

”Opiskelija täytyy kohdata tärkeänä työyhteisön jäsenenä”

Itse rekrytointi- ja jatko-opintomessuilla omaa esittelypistettään oli pitämässä yli 20 eri tahoa etenkin logistiikka-alalta. TE-toimistojen ammattibarometrin mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on pulaa niin henkilö-, taksi- ja pakettiautonkuljettajista kuin kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajistakin. OSAO tahtoo vastata pulaan erilaisilla joustavilla malleilla, joilla yrityksille saadaan uutta tai uudelleenkoulutettua työvoimaa.

Messuilla omaa esittelypistettään piti myös RTK-Henkilöstöpalvelu, joka haluaa olla mukana helpottamassa myös logistiikka-alan työvoimapulaa. Tärkeää on, että myös yritys itse panostaa houkuttelevuuteensa ja ottaa rohkeasti töihin myös vasta alalle tulevia.

”Työnantajamielikuva on äärimmäisen tärkeä asia myös tänä päivänä. Yrityksellä ei ole varaa olla tyly”, RTK-Henkilöstöpalvelujen myyntipäällikkö Outi Orajärvi muistutti tapahtumassa.

”Hakijan pitää kokea paikka omakseen. Myös opiskelija täytyy kohdata tärkeänä ja arvokkaana työyhteisön jäsenenä.”

Sosiaalista, mutta itsenäistä työtä

OSAOlla logistiikan perustutkinnossa yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi ensimmäistä vuotta opiskelevat Henri Hummelholm ja Henry Löf olivat lähdössä avoimin mielin kiertelemään messuille.

”Vaikka meiltä valmistuu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi, oppii koulutuksessa todella paljon kaikkea muutakin. Koulutus antaa valmiudet moneen eri hommaan”, Hummelholm mietti.

Löfin ja Hummelholmin opiskelukaverit Annasofia Kotkaranta ja Lauri Tuohimaa nimesivät OSAOn parhaaksi puoleksi kokeneet opettajat, jotka neuvovat työnhaussa ja kaikessa muussakin työelämään liittyvässä.

”Opettajien kokemusten ja tarinoiden kautta on mahtavaa kuulla alasta. Siitä saa oikean käsityksen työstä”, Tuohimaa kertoi.

Opiskelijat suosittelevat alaa kenelle vain: töitä kyllä löytyy. Kotkaranta kuvailee työtä yhtä aikaa sosiaaliseksi ja itsenäiseksi hommaksi, jossa vastuuta on tarjolla.

”Ja ala käy yhtä lailla naisille ja miehille – sukupuolella ei logistiikka-alalla ole väliä!” Löf tähdentää.

 

Tutustu logistiikka-alan koulutuksiin