Koulutus ei saa pysähtyä

Maailmanlaajuinen koronavirus on muuttanut myös ammatillisen koulutuksen toimintaa. Pääsääntöisesti opiskelijat ovat siirtyneet etäopiskeluun ja henkilökunta etätyöskentelyyn.

Työpaikoilla tapahtuva oppiminen ja oppisopimukset kuitenkin jatkuvat, jos yritysten tilanne antaa siihen mahdollisuuden. Monet työpaikat ovat myös ilmaisseet tarpeensa lisäosaajille. Työnantajien kannattaa olla meihin yhteydessä: opiskelijamme voivat toimia esimerkiksi sairauslomalaisten sijaisina.

Valtioneuvoston linjausten mukaisesti saamme toteuttaa opiskeluihin liittyviä näyttöjä myös koululla tarkat terveysmääräykset huomioiden. Näyttötilanteissa on paikalla 2 – 4 henkilöä. Painopiste koulutuksessa kevään 2020 aikana on valmistuvissa opiskelijoissa. Terveydenhoitoalan ammattilaisten koulutus ei saa pysähtyä: yhteiskunta tarvitsee nopeasti uusia alan ammattilaisia. Yhteiskunnan huoltovarmuuden varmistamiseksi ennen kaikkea logistiikka-, elintarvike- ja maatalousalan opiskelijoiden opintojen on edettävä. Muidenkaan alojen opiskelijoita ei unohdeta: etäopetus mahdollistaa koulutuksen jatkumisen. Myös erityistukea tarvitsevista pyritään huolehtimaan; tämän vuoksi emme ole lomauttaneet ohjaajia. Heidän työnsä on tässä tilanteessa yhä tärkeämpää.

Toisin kuin jotkut mediat ovat väittäneet, suomalaiset koulut eivät ole kiinni: OSAO ei ole kiinni. Opiskelun ja työnteon toteutus tapahtuu nyt sovelletusti – koulujen toiminta ei ole kuitenkaan pysähtynyt. Suomalaisen yhteiskunnan liike on hidastunut, mutta se ei lakkaa. Emme pysäytä koulujemme toimintaa – yhdessä pysäytämme ja lyömme koronan.