Koulutus vie eteenpäin

”Tuntuu paremmalta tehdä töitä, kun on koulutuksella hankittua osaamista. Opiskeleminen vaikuttaa työllistymiseen ja työn laatuun positiivisesti”, sanoo Diana Boikova, joka on itse mainio esimerkki kouluttautumisen hyödyistä.

Diana Boikova aloitti ISS:llä siivoojana kielitaidottomana maahanmuuttajana 22 vuotta sitten. Sittemmin ura on edennyt siivoustyöntekijästä tiiminvetäjäksi ja edelleen palveluohjaajaksi. Virosta Suomeen kotiutunut Diana on suorittanut työn ohessa laitoshuoltajan tutkinnon ja siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon sekä lyhyempiä kursseja. Hän kiittääkin ISS:ää opiskelumyönteisestä suhtautumisesta ja työkavereita tukemisesta.

”Yksin en olisi saanut lähdettyä opiskelemaan, mutta esimiehen kannustus auttoi. Myös ihanat työkaverit auttoivat eteenpäin. Kyllä suosittelen puhtauspalvelualan opiskelua ihan kaiken ikäisille.”

Uusia osaajia kiinteistönhoitoon

Kouluttautumaan rohkaisee myös Lassila & Tikanojan kiinteistöpalvelujen Pohjois-Suomen päällikkö Teemu Salo. Kiinteistöpalvelualalla kun on tarjolla runsaasti työpaikkoja ja mahdollisuuksia koulutetulle työvoimalle.

”Tilaajat vaativat koulutusta henkilöstöltä. Koulutuksen puute voi tulla monessa kohtaa vastaan, vaikka muuten olisi kyseessä ihan pätevä kaveri.”

OSAOn opiskelijat ja sieltä valmistuneet kiinteistönhoitajat sekä toimitilahuoltajat ovat tuttuja Teemu Salolle. L&T:n kaltainen iso talo voi tarjota monipuolisia tehtäviä ja urapolkuja kiinnostuksen ja osaamisen mukaan. Teemu arvelee, että vanhat mielikuvat saattavat vaikuttaa kiinteistöpalvelualan vetovoimaan. Kiinteistöhuollon työt ovat paljon muuta kuin vain lumitöitä ja rappurallin lakaisua.

”Kehittyvät kiinteistöt vaativat tekijöiltä teknistä osaamista ja automatiikan hallintaa. Työ on usein itsenäistä, mutta asiakaspalvelutaidot ovat tärkeä osa ammattitaitoa. Ammattilaisen arki täyttyy hyvin vaihtelevista tehtävistä. Aamulla harvoin tietää tarkasti mitä kaikkea päivä tuo tullessaan.”