Lentokentällä pääsee monipuolisiin töihin

 

Kempeleessä alkaa kolmen vuoden välein lentoasemahuoltajakoulutus. Opiskelija Olli Hintsala on opintojensa loppusuoralla ja odottaa jo työelämään sukeltamista. Juuri alkanut työssäoppimisjakso Oulunsalon lentokentällä on odotettu vaihe opinnoissa.

– Odotan, että pääsen tutustumaan ammattiin käytännössä ja näkemään sitä miten sitä oikeissa olosuhteissa tehdään. Pääsen täydentämään opittuja asioita käytännön kokemuksilla, Hintsala kertoo.

Syksyllä 2014 hän opiskeli työssäoppimisjaksonsa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Työnkuva jakautuu usein kentän koon mukaan, joten alkanut työssäoppimisjakso Oulunsalossa pitää sisällään monipuolisempia työtehtäviä kuin Helsinki-Vantaalla.

– Niin suurella kentällä on valtavasti eri toimijoita. Jokainen työskentelee omalla sarallaan ja siksi työnkuva on suppeampi. Tarkat turvamääräykset pitävät huolen siitä, ettei kaikkia työvaiheita pääse näkemään. Pienemmällä kentällä lentoasemahuoltaja pääsee huolehtimaan monipuolisemmin tehtävistä, Hintsala sanoo.

Opinnot vaativat fyysistä kestävyyttä

Lehtori Jussi Korhosen mukaan työllistyminen on helpompaa pienemmille kentille. Myös Helsinki-Vantaan maapalvelutoiminta työllistää hyvin. OSAOssa opiskelevat lentoasemahuoltajaopiskelijat pääsevät työssäoppimaan Oulun lentoaseman lisäksi myös useille muille pohjoisen kentille. Kempeleestä ollaan lähdetty Ivaloon, Kemiin, Kokkolaan, Kuusamoon, Kajaaniin ja Rovaniemelle.

– Koulutus on kolmiosainen. Siihen kuuluvat lentoasema-alueiden ja kiinteistöjen kunnossapito, maapalvelutoiminnot sekä pelastustehtävät. Meiltä valmistuneelle voisi olla luonteva jatkokoulutuspaikka pelastus- tai poliisiala. Nämä opinnot sopivat liikuntaa harrastavalle, sillä työ on fyysisesti vaativaa. Pelastustehtäviin vaaditaan palomiehen kunto, Korhonen kertoo.

Koulutuksesta saa myös kuorma-auton ajo-oikeuden ja kuljetusalan perustason ammattipätevyyden eli opiskelija saa samalla myös autonkuljettajan ammatin.

Opiskelijoilta odotetaan hyvää kuntoa ja ensi kevään valintakokeissa pidetään kuntotestaus sekä haastattelu.

– Opinnot ovat todella monipuolisia ja -alaisia. Olen pitänyt niistä todella paljon. Voin suositella opintoja kaikille, jotka tykkäävät työskennellä logistiikka-alalla ja jotka tykkäävät työskennellä tarkkojen määräyksien alla. Sillä niitä tällä alalla on paljon, Hintsala sanoo.

Lentokentillä on tiukat turvallisuuskäytännöt ja opiskelijoilta vaaditaan rikkeetöntä taustaa.

 

Tutustu lentoasemahuoltajan tutkintoon »