Levyseppähitsaajana jokaiselle löytyy oma juttu

EU:n sininen lippulogo, jonka alla teksti Euroopan unioni ja Euroopan sosiaalirahasto. Logo, jossa teksti Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020. Logo, jossa pisaran muotoisessa asetelmassa sinisiä, vihreitä ja punaisia kaarevia viivoja ja vieressä teksti Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Logo, jossa kaksi violettia vaakasuoraa viivaa ja kaksi vaaleansinistä oikealle nojaavaa pystyviivaa muodostavat hashtag-merkin. Vaakasuorissa viivoissa lukee tekstit Tasa-arvo tutuksi ja Gender equality.

TE-toimiston ammattibarometrin mukaan hitsaajista on pulaa lähes koko Suomessa. OSAO kouluttaa levyseppähitsaajia kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa. Monipuolinen ala sopii kaikille, sillä laajassa koulutuksessa jokainen löytää kyllä oman polkunsa.

Alanvaihtajat Kaisa Piippo ja Milla Kantola opiskelevat OSAOlla levyseppähitsaajiksi. Kahden vuoden koulutus on jo pian päätöksessään, ja tutkinto pitäisi saada ulos maaliskuussa. Aikuisten ryhmässä on laaja ikähaarukka, mutta vajaasta 20:stä kone- ja tuotantotekniikan opiskelijasta vain neljä on naisia.

Piippo tai Kantola eivät ole kohdanneet ennakkoluuloja alavalintansa takia. Heidän kokemuksensa mukaan kaikenlaiset ihmiset otetaan työpaikoilla avosylin vastaan.

”Harjoittelupaikassani oltiin aivan innoissaan, sillä siellä ei aikaisemmin ole vastaavassa työssä ollut naista. Yrityksen omistajakin tuli kädestä pitäen sanomaan päivää ja kertomaan, kuinka mahtavaa on saada firmaan hitsaajanainen”, Piippo nauraa.

Sekä Piippo että Kantola ovat päätyneet kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiksi halusta saada täysin edellisestä työstä eroava ammatti. Työpaikoilla onkin naisten mukaan oltu todella auttavaisia: kaikki ymmärtävät, ettei alanvaihtaja ole ennen työskennellyt sellaisissa ympäristöissä.

”Mutta samalla tavalla toki täytyy auttaa nuoriakin, joilla ei ole alasta minkäänlaista kokemusta”, Kantola tähdentää.

Monipuolinen käsityöammatti

Levyseppähitsaajan ammatissa nykyaikaiset suunnittelu- ja valmistusmenetelmät yhdistyvät tarkkaan käsityöhön. Vakaa käsi sekä tekniset taidot ja laskupää tulevat tarpeeseen.

”Hitsatessa tarvitaan tietynlaista tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä. Toistoja kertyy paljon”, Milla Kantola selittää.

Monipuolinen koulutus takaa laajat mahdollisuudet erilaisiin töihin: työpaikkoja löytyy siistimmästä TIG-hitsauksesta ja levytöistä myös raskaampiin hommiin. Fyysiset esteet eivät siis muodostu ongelmaksi vaikkapa naisille.

”Alan monipuolisuus saattaa jopa yllättää ulkopuolisen”, Kantola pohtii.

Kaikenlaisille tyypeille löytyy siis se oma juttu ja työpaikka hitsaajana. Tyyli saa olla omanlaista, kunhan päästään standardien mukaiseen lopputulokseen.

”Tässä saa olla vähän luovakin, sillä työtä tehdään konkreettisesti käsillä ja valmis lopputuote pitäisi osata hahmottaa jo piirustuksista. Olen joskus kuullut, että naiset voivat olla alalla jopa parempia, sillä he ovat tarkempia ja työ on tasalaatuisempaa”, Kaisa Piippo miettii.

Motivoituneille tekijöille riittää töitä

TE-toimistojen ylläpitämän ammattibarometrin mukaan hitsaajista on pulaa suuressa osassa maata – osassa Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta jopa paljon pulaa. Piippo ja Kantola ovatkin molemmat löytäneet helposti paikan työpaikalla tapahtuvaa oppimista varten.

”Tällä hetkellä kuulostaa siltä, että firmoilla on tarvetta työntekijöille. Ala on toisaalta sosiaalinen, sillä työtä tehdään yleensä tiimeissä. Mutta sitten tulee se aika, kun saa laittaa korvatulpat ja hitsausmaskin ja olla aivan yksin. Pidän erityisesti siitä, että välillä saa olla rauhassa omassa hitsauskuplassaan”, Piippo kertoo.

”Itsensä haastaminen tuli alalla yllätyksenä. Jotenkin odotin, että tämä olisi helpompaa. Mutta kun jaksaa yrittää eikä anna periksi, alkaa luottaa itseensä. Tässä kehittyy koko ajan: hitsaaja ei ole koskaan valmis, vaan itseään pitää haastaa koko ajan”, hän jatkaa.

OSAO tukee ”sekahakua työelämään” eli sukupuolen mukaisen jakautumisen purkua Tasa-arvo tutuksi -hankkeella. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Tutustu kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon

Lue lisää Tasa-arvo tutuksi -hankkeesta