Mikä musta isona tulee?

Yhteishaku elokuussa alkavaan perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen on pian avautumassa. Mikä minua kiinnostaa ja mihin kannattaa hakea? Kysymyksiin on osalla nuorista selkeä vastaus, mutta osalla valinta aiheuttaa kovaa pohdintaa. Lukioon vai ammatilliseen koulutukseen? Jos ammatilliseen, olisiko hyvä yhdistää siihen lukio-opinnot? Vai hakisinko kuitenkin vielä ammatilliseen koulutukseen tai lukioon valmentavaan koulutukseen? Huoltaja miettii myös, mihin nuortaan ohjaisi.

Valinnan vaihtoehtoja pohtiessa kannattaa muistaa, että mikään valinta ei lukitse loppuelämää. Valinnan olisi hyvä lähteä nuoren omista kiinnostuksen kohteista. Kannattaa tiedostaa, että kaikilta opintopoluilta pääsee eteenpäin. Entisajan ”pussinperiä” ei koulutusjärjestelmässämme ole ollut enää vuosiin. Mahdollisuuksia laajentaa omaa osaamistaan yhden suoritetun tutkinnon jälkeen on lukuisia. Ratkaisuja ja ohjausta on mahdollista hakea myös tilanteessa, jos aloitetut opinnot eivät tunnu oikeilta. Opiskelua voi (ja tulee) jatkaa läpi elämän ja työuran.

Tänä vuonna perusopetuksensa päättävillä nuorilla on oppivelvollisuuden laajentumisen myötä velvollisuus hakeutua koulutukseen. Velvollisuus on samalla mahdollisuus, sillä kaikille nuorille tulee löytyä opiskelupaikka toisella asteella. Maksuttomuuden myötä mahdollisuudet opiskeluun ovat kaikille samat.

Peruskoulussa nuori saa ohjausta valintojen tekemiseen omalta opinto-ohjaajaltaan. OSAO Ovi -hakijapalvelusta saat tarvittaessa myös apua urapohdintoihisi, joten ota rohkeasti meihin yhteyttä!

Lue lisää yhteishausta

Tutustu OSAO Ovi -hakijapalveluun


Kirjoitus on julkaistu Forum24:ssa 10.2.2021