Olen peruskoulussa

Yhteishaku

Yhteishaku on tarkoitettu sinulle, jos sinulla ei ole vielä peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Yhteishaussa haetaan ainoastaan perustutkintoihin.

Kevään 2020 yhteishaun tärkeät päivämäärät

 • Hakuaika 18.2.-10.3.2020 klo 15.00
 • Yhteishaun tulokset ilmoitetaan hakijoille aikaisintaan 11.6.2020
 • Hakijan on ilmoitettava opiskelupaikan vastaanottamisesta 25.6.2020 mennessä

Yhteishaun kautta ammatilliseen koulutukseen haetaan sähköisellä hakulomakkeella Opintopolku.fi palvelussa. Hakemusta pääsee muokkaamaan hakuaikana Opintopolusta tulleessa vahvistusviestissä olevan muokkauslinkin kautta. On tärkeää, että ilmoitat hakulomakkeella sellaisen sähköpostiosoitteen, joka on voimassa vielä kesäkuussakin valintatulosten tullessa.

Voit hakea yhteishaussa korkeintaan viiteen eri koulutukseen. Mieti tarkkaan, minkä koulutuksen laitat ensimmäiseksi hakutoiveeksi, sillä saat sinne kaksi lisäpistettä. Valintapisteitä saat myös yleisestä koulumenestyksestä, painotetuista arvosanoista, työkokemuksesta ja mahdollisesta pääsy- ja soveltuvuuskokeesta. Lisäksi saat kuusi lisäpistettä, mikäli olet suorittanut peruskoulun tai tiettyjä peruskoulun jälkeisiä opintoja (esim. VALMA tai kymppiluokka) samana tai edellisenä vuonna kuin haet yhteishaussa.

OSAOssa pidetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet seuraavissa perustutkinnoissa:

 • Lääkealan perustutkinto
 • Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto
 • Liiketoiminnan perustutkinto, englanninkielinen koulutus
 • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
 • Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto
 • Taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani jalometalliala
 • Turvallisuusalan perustutkinto

Kaikki yllä mainituille aloille hakevat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin. Jos et osallistu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, sinua ei voida valita opiskelijaksi alalle. Koetulokset ja muut pisteet tallennetaan Opintopolku-palveluun pääsy- ja soveltuvuuskokeiden jälkeen.

Mikäli äidinkielesi on jokin muu kuin opetuskieli, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Arvioinnilla varmistetaan, että selviydyt opinnoistasi. Et voi tulla valituksi koulutukseen, jos sinulla ei ole riittävää opetuskielen suullista ja kirjallista taitoa. Kielitaidon arviointi järjestetään huhti-toukokuussa.

Voit osoittaa riittävän kielitaitosi myös esittämällä todistuksen yleisen kielikokeen (YKI-testi) suorittamisesta. Myös esim. peruskoulun suorittaminen suomenkielellä on riittävä osoitus kielitaidosta.

Voimme ottaa opiskelijoita koulutuksiin harkinnan perusteella. Tällöin valinta tehdään valintapistemääristä riippumatta. Yhteen hakukohteeseen voidaan ottaa tällä tavoin enintään 30 prosenttia opiskelijoista. Huomaathan, että harkinnanvaraisesti ei voi hakeutua taideteollisuusalan perustutkintoon tai media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon, mikäli alalla järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe.

Harkintaan perustuvan valinnan syitä ovat:

 • oppimisvaikeudet
 • sosiaaliset syyt
 • koulutodistusten puuttuminen (olet keskeyttänyt peruskoulun)
 • koulutodistusten vertailuvaikeudet (haet ulkomaisella todistuksella)
 • tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito

Harkintaan perustuvassa valinnassa hakeminen tapahtuu yhteishaun lomakkeella opintopolku.fi osoitteessa. Lomakkeeseen merkitään, että haet harkintaan perustuvassa valinnassa.

Yhteishaun hakulomakkeen lisäksi harkintaan perustuvassa valinnassa hakevan tulee toimittaa hakemuksen kaikki liitteet jokaiseen hakukohteeseen:

 1. Tulosta yhteishaun hakulomake kansilehdeksi liitteille.
 2. Liitä mukaan dokumentit, joista ilmenee perusteesi harkinnanvaraisessa valinnassa hakemiselle (esim. lääkärinlausunto, erityisopettajan lausunto). Dokumentissa tulee näkyä selvästi lausunnon allekirjoittajan nimenselvennys ja yhteystiedot.
 3. Toimita liitteet hakuaikana kaikkiin hakukohteisiin. OSAOlle liitteet toimitetaan suoraan niihin yksiköihin, joihin haet. Merkitse kirjekuoren päälle ”Harkintaan perustuvan valinnan liitteet” sekä ala, johon haet.

Kutsumme harkintaan perustuvassa valinnassa hakeneet oppimisvalmiuskokeeseen. Koetilaisuudet järjestetään huhti-toukokuun aikana. Oppimisvalmiuskokeessa on kuvallisia, sanallisia ja matemaattisia päättelytehtäviä sekä luetun ymmärtämistä mittaavia tehtäviä. Kokeen tarkoitus on selvittää mahdollisuuksiasi tulla valituksi haluamaasi koulutukseen. Oppimisvalmiuskokeen lisäksi sinun tulee myös osallistua varsinaiseen pääsykokeeseen jos hakemallasi alalla sellainen järjestetään.

Joillakin aloilla on erityisiä terveydentilaan, toimintakykyyn ja turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia. Nämä alat on määritelty valtakunnallisesti Opetushallituksen toimesta.

Katso tutkinnot, joilla on terveys- ja turvallisuusvaatimuksia

Tiedot opiskelijaksi hyväksytyistä julkaistaan OSAOn nettisivuilla 11.6.2020. Huomaathan, että nimesi julkaistaan vain siinä tapauksessa, että olet antanut siihen luvan hakemuksessa.

Jos annoit hakulomakkeella oman sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostissa linkin sähköiseen tuloskirjeeseen, josta näet valintatilanteesi.

Valintakirje lähetetään sähköisesti hakemuslomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen aikaisintaan 11.6.2020.

Emme voi antaa valintatuloksia puhelimessa.

Hakijan on ilmoitettava opiskelupaikan vastaanottamisesta viimeistään 25.6.2020. Opiskelupaikka otetaan vastaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi

On mahdollista, että sinut kutsutaan opiskelemaan varasijalta. Opintopolun Oma opintopolku-palveluun kirjautumalla näet varasijatilanteesi etenemisen. Voit kysyä varasijatilannettasi myös sähköpostitse osoitteesta ovi@osao.fi Huomaathan, että voimme vastata ainoastaan sellaiseen sähköpostiin, joka on lähetetty samasta sähköpostiosoitteesta, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.

Voit hakea opiskelupaikkaa myös jatkuvan haun kautta.

Kaikkiin hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä auttaa OSAO Ovi-hakijapalvelu.

Katso OSAO Oven yhteystiedot

HAE JATKUVASSA HAUSSA

Tiesithän, että voit hakea opiskelupaikkaa myös jatkuvassa haussa. Jatkuva haku on myös ylioppilaiden ja lukion oppimäärän suorittaneiden väylä ammatilliseen koulutukseen.

Katso kaikki haussa olevat koulutuksemme
Big white arrow on a grey background pointing to the right

Tule käymään

Tule keskustelemaan tilanteestasi hakijapalveluumme OSAO Oveen. Oven opinto-ohjaajat neuvovat sinua.

OSAO Ovi