Olen peruskoulussa

Yhteishaku

Yhteishaku on tarkoitettu sinulle, jos sinulla ei ole vielä peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Yhteishaussa haetaan ainoastaan perustutkintoihin.

Yhteishaun kautta ammatilliseen koulutukseen haetaan sähköisellä hakulomakkeella Opintopolku.fi palvelussa. Hakemusta pääsee muokkaamaan hakuaikana Opintopolusta tulleessa vahvistusviestissä olevan muokkauslinkin kautta. On tärkeää, että ilmoitat hakulomakkeella sellaisen sähköpostiosoitteen, joka on voimassa vielä kesäkuussakin valintatulosten tullessa.

Voit hakea yhteishaussa korkeintaan viiteen eri koulutukseen. Mieti tarkkaan, minkä koulutuksen laitat ensimmäiseksi hakutoiveeksi, sillä saat sinne kaksi lisäpistettä. Valintapisteitä saat myös yleisestä koulumenestyksestä, painotetuista arvosanoista, työkokemuksesta ja mahdollisesta pääsy- ja soveltuvuuskokeesta. Lisäksi saat kuusi lisäpistettä, mikäli olet suorittanut peruskoulun tai tiettyjä peruskoulun jälkeisiä opintoja (esim. VALMA tai kymppiluokka) samana tai edellisenä vuonna kuin haet yhteishaussa. Huomaathan kuitenkin, että et voi saada samanaikaisesti kuutta lisäpistettä sekä peruskoulun että VALMAn  suorittamisesta vaan lisäpisteet saa joko peruskoulun tai VALMAn suorittamisesta. Opintopolussa on kerrottu tarkemmin yhteishaun pisteiden muodostumisesta.

Yhteishaussa haetaan opiskelupaikkaa perustutkinnosta. Osaamisala valitaan myöhemmin joko opintojen alussa tai ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Tässä poikkeus on taideteollisuusalan perustutkinto, jossa haetaan suoraan halutulle osaamisalalle.

 

Autoalan perustutkinto (Haukiputaan ja Muhoksen yksiköt)

Elintarvikealan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, palvelut)

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto (Kontinkankaan yksikkö)

Kaivosalan perustutkinto (Taivalkosken yksikkö)

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Laboratorioalan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Liiketoiminnan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, palvelut)

Liiketoiminnan perustutkinto, Vocational Qualification in Business Management (Kaukovainion yksikkö, palvelut)

Logistiikan perustutkinto (Kempeleen-Limingan yksikkö, Kempeleen toimipiste)

Lääkealan perustutkinto (Kontinkankaan yksikkö)

Maatalousalan perustutkinto (Muhoksen yksikkö)

Matkailualan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, palvelut)

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Metsäalan perustutkinto (Muhoksen ja Taivalkosken yksiköt)

Pintakäsittelyalan perustutkinto (Haukiputaan yksikkö)

 • Rakennusmaalauksen osaamisala (maalari)

Prosessiteollisuuden perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Puuteollisuuden perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka ja Pudasjärven yksikkö)

Rakennusalan perustutkinto (Haukiputaan yksikkö, Kaukovainion yksikkö, tekniikka ja Taivalkosken yksikkö)

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto (Haukipudas, Kempele-Liminka, Kaukovainio, palvelut, Muhos)

 • Asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija), (HAU,KAUP)
 • Ruokapalvelun osaamisala (kokki) (HAU, KAUP, KELI, MUH)

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (Kontinkankaan ja Pudasjärven yksiköt)

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (Haukipudas, Kaukovainio, tekniikka, Pudasjärvi)

Taideteollisuusalan perustutkinto (Haukipudas ja Kaukovainio,tekniikka)

Talotekniikan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto (Haukiputaan yksikkö)

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Turvallisuusalan perustutkinto (Kempeleen-Limingan yksikkö, Limingan toimipiste)

VALMA-koulutus (Kontinkankaan, Muhoksen ja Pudasjärven yksiköt)

 • Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus, VALMA-koulutus
 • Ei mukana yhteishaussa, vaan koulutukseen on erilinen valtakunnallinen haku yhtä aikaa yhteishaun kanssa.

 

Tutustu tarkemmin perustutkintoihin Ammatilliset perustutkinnot -sivuilla

Seuraavissa perustutkinnoissa järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet keväällä 2021:

 • Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto 3.5. – 14.5.2021
 • Liiketoiminnan perustutkinto, englanninkielinen koulutus 6.5.2021
 • Lääkealan perustutkinto* 3.5.2021 – 14.5.2021
 • Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto 3.5.2021 – 7.5.2021
 • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto * 3.5.2021 – 14.5.2021
 • Turvallisuusalan perustutkinto * 27.4.2021 – 7.5.2021

Pääsy- ja soveltuvuuskokeiden sisältöihin voit tutustua Opintopolussa kyseisen hakukohteen omalla sivulla.

Kaikki yllä mainituille aloille hakevat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin. Jos et osallistu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, sinua ei voida valita opiskelijaksi alalle. Koetulokset ja muut pisteet tallennetaan Opintopolku-palveluun pääsy- ja soveltuvuuskokeiden jälkeen.

Mikäli haet samalle alalle useampaan eri oppilaitokseen, sinun tulee osallistua ylimmäksi hakutoiveeksi asettamasi oppilaitoksen järjestämään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen. Kokeesta saamasi pistemäärä tallennetaan Opintopolku-palveluun ja on näin käytettävissä myös alempien saman alan hakukohteiden opiskelijavalinnassa.

*Jos saat ns. SORA-tutkinnon pääsy- ja soveltuvuuskokeesta 0 pistettä, et voi tulla valituksi koulutukseen.

Mikäli äidinkielesi on jokin muu kuin opetuskieli, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Arvioinnilla varmistetaan, että selviydyt opinnoistasi. Et voi tulla valituksi koulutukseen, jos sinulla ei ole riittävää opetuskielen suullista ja kirjallista taitoa. Kielitaidon arviointi järjestetään huhtikuussa 2021.

Keväällä 2021 kielitaidon arviointi on suunniteltu järjestettäväksi 22.4.2021.

Voit osoittaa riittävän kielitaitosi myös esittämällä todistuksen yleisen kielikokeen (YKI-testi) suorittamisesta. Myös esim. peruskoulun suorittaminen suomenkielellä on riittävä osoitus kielitaidosta.

Voimme ottaa opiskelijoita koulutuksiin harkinnan perusteella. Tällöin valinta tehdään valintapistemääristä riippumatta. Yhteen hakukohteeseen voidaan ottaa tällä tavoin enintään 30 prosenttia opiskelijoista. Huomaathan, että harkinnanvaraisesti ei voi hakeutua taideteollisuusalan perustutkintoon tai media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon, mikäli alalla järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe.

Harkintaan perustuvan valinnan syitä ovat:

 • oppimisvaikeudet
 • sosiaaliset syyt
 • koulutodistusten puuttuminen (olet keskeyttänyt peruskoulun)
 • koulutodistusten vertailuvaikeudet (haet ulkomaisella todistuksella)
 • tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito

Harkintaan perustuvassa valinnassa hakeminen tapahtuu yhteishaun lomakkeella opintopolku.fi osoitteessa. Lomakkeeseen merkitään, että haet harkintaan perustuvassa valinnassa.

Yhteishaun hakulomakkeen lisäksi harkintaan perustuvassa valinnassa hakevan tulee toimittaa hakemuksen kaikki liitteet jokaiseen hakukohteeseen:

 1. Tulosta yhteishaun hakulomake kansilehdeksi liitteille.
 2. Liitä mukaan dokumentit, joista ilmenee perusteesi harkinnanvaraisessa valinnassa hakemiselle (esim. lääkärinlausunto, erityisopettajan lausunto). Dokumentissa tulee näkyä selvästi lausunnon allekirjoittajan nimenselvennys ja yhteystiedot.
 3. Toimita liitteet hakuaikana kaikkiin hakukohteisiin. OSAOlle liitteet toimitetaan suoraan niihin yksiköihin, joihin haet. Merkitse kirjekuoren päälle ”Harkintaan perustuvan valinnan liitteet” sekä ala, johon haet.

 

Oppimisvalmiuksia mittaavaa koetta ei järjestetä keväällä 2021. Harkintaan perustuvassa valinnassa hakeutuvan tulee osallistua pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, jos hakemallasi alalla sellainen järjestetään.

Joillakin aloilla on erityisiä terveydentilaan, toimintakykyyn ja turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia. Nämä alat on määritelty valtakunnallisesti Opetushallituksen toimesta.

Katso tutkinnot, joilla on terveys- ja turvallisuusvaatimuksia

Tiedot opiskelijaksi hyväksytyistä julkaistaan OSAOn nettisivuilla 17.6.2021. Huomaathan, että nimesi julkaistaan nettisivuilla vain siinä tapauksessa, että olet antanut siihen luvan hakemuksessa.

Jos ilmoitit hakemuksessa sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostissa linkin sähköiseen tuloskirjeeseen, josta näet valintatilanteesi ja pääset vastaanottamaan opiskelupaikan.

OSAOn valintakirje lähetetään sähköisesti hakemuslomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen aikaisintaan 17.6.2021.

Emme voi antaa valintatuloksia puhelimessa.

Opintopolusta lähetetään kaikille yhteishaussa hakeneille 17.6.2021 sähköinen tuloskirje, jossa on mukana linkki OmaOpintopolku-palveluun. Kun OmaOpintopolku-palveluun mennään hakijalle lähetetyn linkin kautta, ei vaadita tunnistautumista. Opiskelupaikka otetaan vastaan tämän linkin kautta OmaOpintopolku-palvelussa 1.7.2021 mennessä.

Vaikka hakija vastaanottaa alemman hakutoiveen paikan, hän jää silti varasijalle jonottamaan ylemmän hakutoiveensa paikkoihin. Mikäli hakija tulee valituksi varasijalta ylempään hakutoiveeseensa, hänen tulee ottaa myös tämä paikka vastaan sähköisesti OmaOpintopolku-palvelussa. Hakija ei pysty perumaan aiemmin vastaanottamaansa paikkaa itse OmaOpintopolku-palvelussa, joten paikan perumisesta tulee ilmoittaa siihen oppilaitokseen, josta paikan peruu. OSAOlle paikan perumisesta ilmoitetaan sähköpostilla osoitteeseen ovi@osao.fi

Kannustamme hakijoita tekemään päätöksen opiskelupaikan vastaanottamisesta ja toisen paikan perumisesta mahdollisimman pian tiedon saamisen jälkeen, jotta varasijajonotus sujuisi mahdollisimman jouhevasti.

OSAOlta lähetetään opiskelijaksi valituille sähköinen valintakirje. Lähetämme paperisen valintakirjeen postissa, jos hakija ole antanut hakemuksellaan lupaa toimittaa päätöstä opiskelijavalinnasta sähköpostiin. Sähköinen valintakirje sisältää opintojen aloittamiseen liittyvää tärkeää informaatiota.

Koska yhteishaun tulokset tulevat sähköisesti, opiskelupaikan vastaanottaminen tapahtuu sähköisesti ja valintakirjeet lähetetään sähköisesti, on erittäin tärkeää, että hakijalla on Opintopolussa ilmoitettuna toimiva sähköpostiosoite!

Mikäli hakija ei saa Opintopolun sähköistä tuloskirjettä esim. puuttuvan tai virheellisen sähköpostiosoitteen vuoksi, hakija voi kirjautua OmaOpintopolku-palveluun myös ilman linkkiä. Sinne kirjaudutaan Opintopolun etusivulta (opintopolku.fi) Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen, joka alaikäisillä onnistuu ainoastaan mobiilivarmenteella  https://mobiilivarmenne.fi/2017/10/23/mika-ihmeen-mobiilivarmenne/

Ammatillisten perustutkintojen sisällä on erilaisia osaamisaloja, jotka määrittävät sen minkälaisia opintoja tutkintoon sisältyy ja joidenkin tutkintojen kohdalla myös tutkintonimikkeen sekä sen, minkälaisiin työtehtäviin voi valmistumisen jälkeen hakeutua. Yhteishaussa hakeudutaan kuitenkin suoraan perustutkintoon eli osaamisalaa ei valita vielä hakeutumisvaiheessa. Huom! Poikkeuksena tästä taideteollisuusalan perustutkinto (artesaanikoulutukset), jossa hakeudutaan suoraan osaamisaloille.

Osaamisalan valinta tapahtuu alasta riippuen eri vaiheessa opintoja. Joissakin tutkinnoissa on tarjolla ainoastaan yksi osaamisala, jolloin kaikki opiskelijat opiskelevat samalla osaamisalalla. Osassa tutkinnoista osaamisalatoive ilmoitetaan jo ennen opintojen alkamista tai heti opintojen alussa ja osassa tutkintoja kaikki opiskelevat aluksi samoja tutkinnon osia ja osaamisalavalinta tehdään vasta myöhemmin opintojen aikana.

Alla olevasta taulukosta näet, missä vaiheessa opintoja osaamisalavalinta tehdään eri tutkinnoissa.

OSAO yhteishaku 2021 osaamisalavalinnat

On mahdollista, että sinut kutsutaan opiskelemaan varasijalta. Opintopolun Oma opintopolku-palveluun kirjautumalla näet varasijatilanteesi etenemisen. Voit kysyä varasijatilannettasi myös sähköpostitse osoitteesta ovi@osao.fi Huomaathan, että voimme vastata ainoastaan sellaiseen sähköpostiin, joka on lähetetty samasta sähköpostiosoitteesta, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.

Voit hakea opiskelupaikkaa myös jatkuvan haun kautta.

Kaikkiin hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä auttaa OSAO Ovi-hakijapalvelu.

Katso OSAO Oven yhteystiedot

Katso vinkit kevään 2021 yhteishakuun

Mitä sinun on hyvä tietää ammatillisista opinnoista ja opiskelusta OSAOssa? Katso videolta.

 

OSAO vai lukio? Valitse molemmat!

Ammattilukiossa voit opiskella lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla ja hankkia lisää osaamista ja valmiuksia työelämään ja jatko-opintoihin. OSAOssa kaikki perustutkintoa opiskelevat voivat valita opintoihinsa lukio-opintoja ja tähdätä joko yo-tutkinnon suorittamiseen tai vahvistaa osaamista valitsemalla yksittäisiä kursseja tai oppimääriä.

Lue lisää ammattilukiosta

 

 

Opiskelijana OSAOssa

OSAOn opiskelijat kertovat millaista opiskelu OSAOssa on.

HAE JATKUVASSA HAUSSA

Tiesithän, että voit hakea opiskelupaikkaa myös jatkuvassa haussa. Jatkuva haku on myös ylioppilaiden ja lukion oppimäärän suorittaneiden väylä ammatilliseen koulutukseen.

Katso kaikki haussa olevat koulutuksemme
Big white arrow on a grey background pointing to the right

Tule käymään

Tule keskustelemaan tilanteestasi hakijapalveluumme OSAO Oveen. Oven opinto-ohjaajat neuvovat sinua.

OSAO Ovi