Talonrakentaja

Rakennusalan perustutkinto

Talonrakentajana oma kädenjälki ja työn tulokset näkyvät konkreettisesti. Opiskelu tapahtuu oppilaitoksen omilla rakennustyömailla tai työpaikoilla alan yrityksissä.

Ammatti ja opinnot

Talonrakennuksen osaamisalan suorittaneena pääset tekemään talonrakennustyömaan  monipuolisia ja vaihtelevia töitä. Osaat tehdä talon perustusvaiheen töitä sekä ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen suunnitelmien ja asiakirjojen mukaan. Opinnoissasi perehdyt kirvesmies-, muuraus-, laatoitus- ja betonitöihin. Opit käyttämään rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja. Talonrakentajana toimit laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Rakennusalalla on hyvät ja monipuoliset työmahdollisuudet. Voit työskennellä työntekijänä tai urakoitsijana rakennusliikkeissä. Perustutkinnon suorittamisen jälkeen voit erikoistua erilaisiin rakennusalan tehtäviin tai voit lähteä jatko-opiskelemaan ammattikorkeakouluun esimerkiksi rakennusinsinööriksi tai yliopistoon diplomi-insinööriksi. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku 22.2.–22.3.2022.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2022. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

 • Kaukovainion yksikkö, tekniikka, Kotkantie 2 A, 90250 Oulu
 • Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2022 yhteishaussa rakennusalan perustutkintoon on Haukiputaan yksikössä yhteensä 72 aloituspaikkaa ja  Kaukovainion tekniikan yksikössä 60 aloituspaikkaa. Haukiputaalla aloituspaikkamäärä sisältää talonrakennuksen osaamisalan lisäksi myös muita rakennusalan perustutkinnon osaamisaloja.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa.  Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Rakennusalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Katso lisätietoja kielitaidon arvioinnista täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

1.8.2021 lähtien tutkinto muodostuu seuraavista tutkinnon osista:

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
 • Rakennustyömaalla toimiminen, 25 osp
 • Perustusvaiheen työt, 15 osp
 • Runkovaiheen työt, 30 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat
 • Valinnaiset tutkinnon osat 75-90 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelijalle voi tulla kustannuksia mm. oppikirjoista sekä työvaatteista ja työkaluista.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat.  Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Haukiputaan yksikkö

Kaukovainion yksikkö, tekniikka

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Voit hakeutua koulutukseen Kaukovainion tekniikan yksikössä järjestettävään koulutukseen ajalla 14.2. – 16.5.2022.
Haukiputaan yksikköön ei ole tällä hetkellä hakua auki.

Opintojen alkaminen ja kesto

Kaukovainion tekniikan yksikössä opinnot alkavat 3.8.2022 ja niiden arvioitu päättymispäivä on 31.05.2025. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Kaukovainion yksikkö, tekniikka, Kotkantie 2 A, 90250 Oulu.

Opiskelijavalinta

Koulutus on suunnattu sinulle, joka olet kiinnostunut alasta tai jo toimit alalla. Etusijalla ovat hakijat, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa tai vain lukion/yo-tutkinnon suorittaminen. Eduksi katsotaan alan työkokemus ja harrastuneisuus alalle. Voit hakea jatkuvassa haussa myös, jos sinulla on aiempi tutkinto muulta alalta tai keskeytyneet alan opinnot.

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
 • motivaatio, enintään 5 pistettä

Hakijat kutsutaan haastatteluun, jotka järjestetään 30. – 31.5.2022. Valintapäätös tehdään viikolla 24 ja hakijat saavat tiedon valinnasta samalla viikolla.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin 24.5.2022. Rakennusalan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on A2.2. Katso lisätietoja kielitaidon arvioinnista täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua oppilaitoksen työmaalla sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta. Tutkinto suoritetaan osoittamalla ammattitaito aidoissa työtilanteissa.

Oppisopimus

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Tutkinton sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

1.8.2021 lähtien tutkinto muodostuu seuraavista tutkinnon osista:

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
 • Rakennustyömaalla toimiminen, 25 osp
 • Perustusvaiheen työt, 15 osp
 • Runkovaiheen työt, 30 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat
 • Sisävalmistusvaiheen työt, 15 osp
 • Ovi- ja ikkunatyöt, 15 osp
 • Ulkoverhoustyöt, 15 osp
 • Telinerakentaminen, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, 6 osp
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, 9 osp
 • Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet, 9 osp

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Sinulle voi tulla kustannuksia mm. oppikirjoista sekä työvaatteista ja työkaluista. (Työkalut, rakennusala: 50,00€, Tulityökortti: 18,00 €, Työturvakortti: 4,00€, EA-kortti: 20,00 €)

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Mika Manninen (Haukiputaan yksikkö)
p. 050 381 6938, mika.manninen@osao.fi

Opinto-ohjaaja Aila Virsu (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)
p. 050 464 8247, aila.virsu@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Oppisopimuskoulutuksen lisätiedot ja hakeutuminen

Päivi Kylmäluoma (Haukiputaan yksikkö)
p. 040 1415 265, paivi.kylmaluoma@osao.fi

Aliranta Juha (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

p 050 5909 680
Juha.Aliranta@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä