Tietoa uudelle opiskelijalle

Tervetuloa opiskelemaan OSAOon! Koulutuskuntayhtymä OSAO tarjoaa korkealaatuista ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille työelämän muuttuvat tarpeet ja kansainvälisyys huomioiden. Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa ja tutkintokohtaisia ohjeita opiskelun aloitukseen.

Opiskelun kustannukset

Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa ja perustutkinnoissa opetus ja ruokailu ovat maksuttomia kaikille opiskelijoille.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Nämä opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, tulee opiskelijoiden hankkia jatkossakin itse.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, sinulle voi tulla opiskelun aikana kustannuksia oppikirjoista, opiskeluvälineistä, kopioista, työasusta, henkilökohtaisista työvälineistä ja viranomaismaksuista. Lue tarkemmin kustannuksista tutkintokohtaisista tiedoista.

Tutkintokohtaista tietoa aloittaville opiskelijoille

Alakohtaisia tietoja autoalasta

Haukiputaan yksikössä opiskelet autoalan opintoja valmistumalla joko autokorimekaanikoksi, automaalariksi, ajoneuvomekaanikoksi tai hyötyajoneuvomekaanikoksi. Muhoksen yksikössä opiskelet autoalan opintoja valmistumalla joko ajoneuvomekaanikoksi tai pienkonemekaanikoksi.

Opinnot alkavat harjoittelemalla alan töitä yksikön omissa oppimisympäristöissä ja myöhemmin työskentelemällä osaamisalan yrityksissä.

Autoalan työskentely sisältää asiakaspalvelua, tekniikkaa sekä käsillä tekemistä

 • Opinnoissa tehdään käytännön harjoitteita osaamisalan vaatimusten mukaisesti, osaamisen kehittyessä asiakkaiden ajoneuvoihin.
 • Asennustyössä on käytettävä siistiä työasua ja työjalkineita sekä tarvittavia suojaimia, jotka siis annetaan oppilaitoksen puolesta maksutta.
 • Sormukset, muut korut, rannekello ja rannekorut on suositeltavaa ottaa pois aina ennen asennustyöhön ryhtymistä.

Kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet. Oppilaitos maksaa myös mahdolliset pakolliset korttikoulutukset kortteineen.

Opiskelijat saavat käyttöönsä työasut sekä turvakengät korvauksetta koko opiskelun ajalle. Opiskelija on velvollinen pitämän huolta omista työasusteistaan. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta. Työasut pesetetään oppilaitoksen puolesta.

Jos opiskelijaa ei koske laajennettu oppivelvollisuus, opiskelijan tulee varautua opiskelun aikana oppikirjoista, opiskeluvälineistä ja monisteista aiheutuviin kustannuksiin. Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Terveys ja hygienia

Sinulla on oltava voimassa oleva salmonellatodistus, jos olet matkustanut ulkomailla ja sinulla on ollut vatsatautioireita matkan aikana tai pian matkan päätyttyä.  Sinun tulee tällöin esittää salmonellatodistus ensimmäisenä koulupäivänä omaopettajallesi. Todistuksen voit hankkia omasta terveyskeskuksesta ja sen saaminen kestää n. 10 päivää.

Terveydenhoitaja tekee opintojen alussa tartuntalain vaatiman esihaastattelun kaikille elintarvikealan opiskelijoille.

Elintarvike-alan työskentelyä säädellään elintarvikehygieniasta annetulla asetuksella, jota myös opetuksessa noudatetaan.  Tutustu sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen elintarvikehygieniasta

 • On pukeuduttava siististi sekä noudatettava hyvää henkilökohtaista hygieniaa
 • Elintarviketyössä on käytettävä työasua, työjalkineita ja päähinettä
 • Voimakas ehostus on kielletty
 • Kynnet on pidettävä siisteinä ja lyhyinä. Kynsilakkaa, kynsikoruja tai rakennekynsiä ei voi käyttää.
 • Käsien terve iho on tärkeä elintarviketyössä. Tulehtuneet haavat estävät työskentelyn.
 • Vahvojen tuoksujen käyttö on ehdottomasti kielletty.
 • Sormukset, muut korut, rannekello ja rannekorut on poistettava ennen työhön ryhtymistä.
 • Kasvojen alueella olevat lävistykset on kielletty.

Huomioi, että astma tai allergia jollekin elintarvikkeelle voi estää tai rajoittaa työskentelyä elintarvikealalla.

Osaamisalan valinta

Elintarvikealan perustutkinnossa on seuraavat osaamisala:

 • Elintarviketeknologia, elintarvikkeiden valmistaja (180 osp)
 • Leipomoala, leipuri-kondiittori (180 osp)
 • Liha-ala, lihatuotteiden valmistaja (180 osp)

Elintarvikealan osaamisalavalinta tehdään vasta ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä. Osaamisalan valintaperusteena on opiskelijan valintatoive. Jos opiskelijoita johonkin osaamisalaan on enemmän kuin valintapaikkoja, opiskelijavalinnassa osaamisalalle huomioidaan ensimmäisen vuoden opintomenestys ja mahdollisen työkokeen tulos.

Kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu opiskelun aikana oppikirjoista, opiskeluvälineistä, monisteista ja työasusta aiheutuviin kustannuksiin. Hankittavat oppikirjat ilmoitetaan opintojen alussa.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Ammattityötä varten tarvitset 2 soveltuvaa työasua sekä työjalkineet, jotka hankitaan opiskelujen alettua oppilaitoksesta. Kustannukset ovat suunnilleen: työjalkineet 70 €, työasu 100 €.

Työasut pitää ostaa ensimmäisen viikon aikana. Opiskelija ei voi osallistua keittiötyöhön ilman asianmukaista työasua.

Tervetuloa opiskelemaan ihmisläheiselle palvelualalle!

Opintojen alkuvaiheessa tulet valitsemaan opiskelemasi osaamisalan. Syksyllä 2023 valittavanasi ovat

 • hius‐ ja kauneudenhoidon neuvonnan osaamisala (kosmetiikkaneuvoja)
 • ihonhoidon osaamisala (kosmetologi)
 • kampaajatyön osaamisala (kampaaja)

Ammattityössä ulkoisen olemuksen tulee olla siisti, asiallinen ja hius- ja kauneudenhoitoalalle sopiva. Työskentely edellyttää myös korkean hygienian tasoa, joten ulkoisen olemuksen ja työasun sekä hiusten tulee olla siistit ja palvelutilanteeseen sopivat. Kauneudenhoitoalalla et voi käyttää lävistyskoruja mikäli työturvallisuus vaarantuu.

Hius- ja kauneudenhoitoala painottuu asiakaspalveluun, jolloin sosiaaliset vuorovaikutustaidot korostuvat. Pääpaino opiskelussa on asiakkaan henkilökohtaisessa palvelussa sekä hoitamisessa.

Opiskelua voi olla myös iltaisin. Hius -ja kauneudenhoitoalan ammatti opiskellaan tekemällä runsaasti harjoitteita ja jo alkuvaiheessa opintoja ammattia harjoitellaan tekemällä palveluita asiakkaille. Tämä vaatii sitoutumista ja läsnäoloa oppitunneilla, jotta saavutat riittävän ammattitaidon.

Kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu opiskelun aikana oppikirjoista, opiskeluvälineistä, työasusta ja työvälineistä aiheutuviin kustannuksiin. Tarvitset myös normaalit opiskeluun liittyvät välineet (mukaan lukien värikynät).

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Alakohtaiset kustannukset kauneudenhoitoalalla
 • Tarvitset hyvät kantapääremmillä varustetut työkengät ja kaksi työasua, jotka hankit erillisen ohjeistuksen mukaan opintojen alettua. Työkenkien ja -asujen hinnaksi tulee noin 400 €.
 • Lisäksi hankit osan henkilökohtaisista työvälineistä itse (esim. ehostussivellinsetin, pinsetit, jalkahoito- ja kasvohoitotarvikkeet). Kustannukset näistä ovat noin 400 €. Välineet hankitaan opintojen alussa.
 • Tarvitset myös oppikirjoja, joiden hinnaksi tulee yhteensä n. 200 €.
Alakohtaiset kustannukset hiusalalla
 • Tarvitset kaksi työasua, jotka hankit erillisen ohjeistuksen mukaan opintojen alettua.
  Työasujen ja työkenkien hinnaksi tulee noin 400 €.
 • Henkilökohtaisten pientyövälineiden (sakset, kammat ym.) ja harjoituspäiden kustannukset ovat noin 500€.
 • Lisäksi tarvitaan henkilökohtaiset meikkisiveltimet, joiden hinta on n. 80 €
 • Kirjojen ja digimateriaalin hankintakustannukset vaihtelevat, 200-300 euroa. Hinnat riippuvat hankintapaikasta ja hankintamäärästä.

Lisäksi kaikille voi tulla kustannuksia (esim. matkakustannukset) työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana.

Opiskelun kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelijat saavat opiskelussa tarvittavat välttämättömät suojavarusteet käyttöönsä opiskelun ajaksi maksutta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä myös opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, sinulle tulee kustannuksia oppikirjoista, opiskeluvälineistä, kopioista, henkilökohtaisista työvälineistä sekä mahdollisista viranomaismaksuista.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.  

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta. 

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen. 

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin. 

 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaiset työkalut sekä korttikoulutukset) n. 200€ 

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteistaan. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta.

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin.

 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaisen työasun, korttikoulutukset, työvälineet ja materiaalit) n. 350 €.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Opetus on opiskelijalle maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, sinun tulee hankkia opiskelua varten seuraavat välineet:

 • muistiinpanovälineet
 • laskin
  • Kaukovainion palvelut yksikön opiskelijoiden hankittava oma laskin
  • Pudasjärven yksikössä lähiopetuksen aikana mahdollista käyttää oppilaitoksen laskinta
 • ammatillisia oppikirjoja, joiden kustannus opintojen aikana noin 200-300 € (hankittavat kirjat ilmoitetaan opintojen alussa/aikana)
 • lukion oppikirjat (kaksoistutkintoa suorittavat)
 • tietokone
  • Kaukovainion palvelut yksikössä hankittava kannettava tietokone, joka kulkee mukana opiskelupäivinä (hinta-arvio n. 400 €)
  • Pudasjärven yksikössä kotona on oltava käytössä tietokone, lähiopetuksen aikana oppilaitoksen kannettavat tietokoneet ovat käytettävissä

Logistiikan perustutkinnossa on kaksi eri osaamisalaa: kuljetuspalvelujen osaamisala (kuorma-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja sekä jatkuvan haun kautta linja-autonkuljettaja) ja sisälogistiikan osaamisala (palvelulogistiikkatyöntekijä).

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Hanki valmiiksi:

 • riippulukko pukukaappiin
 • sisäliikuntajalkineet ja verryttelyhousut liikuntatunneille

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu lisäksi seuraaviin opiskelumateriaaleista, viranomaismaksuista sekä oppikirjoista aiheutuviin kustannuksiin.

Kustannukset koulutuksen alkaessa

Työvaatetus:
 • Kuljettajan kesätyöasun (takki + housut + turvakengät + hanskat) oppilaitos hankkii opiskelijalle
 • Opiskelija voi halutessaan tilata omakustanteisesti työasun talvimallin noin 110 e.
 • Suojahaalarit noin 40 e. Suojahaalarit tilataan heti opintojen alussa ja luovutetaan opiskelijalle maksukuitilla.
Lupakortit

Lupakorttien kustannus yhteensä n. 25 e. Koko summa maksetaan opintojen alussa.

Koulutuksen aikana suoritetaan seuraavat lupakortit:

 • Työturvallisuuskortti
 • Tieturvakortti

Korttikoulutuksiin osallistuminen on mahdollista vasta maksusuorituksen jälkeen.

Oppikirjat
 • Kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyys- ja harjoituskirja
  • yhteensä noin 80 e. Hankitaan yhteistilauksena koulun kautta, kirjat luovutetaan opiskelijalle maksukuittia vastaan. **

Opintojen edetessä tulevia kustannuksia

Hintatiedot pohjautuvat 6/2023 tietoihin.

Ajokorttitutkintomaksut
 • Ajokorttilupahakemus 39 e *
  • kuljettajan ensimmäisen ajokortin hankkiminen
  • aiemman ajokorttiluokan korotus
 • C-kortti 152 e (teoriakoe 40 e, ajokoe 112 e) **
 • CE-kortti 165 e (teoriakoe 40 e, ajokoe 125 e)
Digitaalinen ajopiirturikortti
 • Piirturikorttihakemus ja kortti 104 e **
 • Kortin hankkiminen on välttämätöntä heti C-ajokorttitutkinnon suorittamisen jälkeen opiskelun jatkamiseksi.
Ammattipätevyys
 • Ammattipätevyys – perustason rekisteröinti 18,50 e **
 • Ammattipätevyyskorttihakemus ja kortti 50 e **
ADR
 •  ADR –oppikirjat noin 27 e yhteensä
 • ADR –ajolupa 50 e
 • ADR –ajolupakoe, peruskurssi 50 e Ajovarman toimipisteessä tehtynä
 • ADR –ajolupakoe, yhdistetty peruskurssi 50 e Ajovarman toimipisteessä tehtynä

Terveydentilavaatimukset kuljetuspalveluiden osaamisalalla

Logistiikka-alalla kuljettajakoulutuksessa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia opiskelijoiksi hakeville.

Logistiikka-alalla edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa sekä ajokorttiasetuksen ja ajokorttidirektiivin edellyttämät ryhmän 2 mukaiset terveysvaatimukset. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai todettuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden ja turvallisuuden.

Opiskelijaksi ei voida ottaa hakijaa, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, kun opintoihin tai ammatissa toimimiseen sisältyvät liikenteen turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.

Seuraavat terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvät seikat voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä:

 • Etenevä silmäsairaus tai näkövaikeuksia mahdollisista silmälaseista/piilolinsseistä huolimatta
 • Diabetes
 • Sydän- tai verisuonisairaus (esim. rytmihäiriö, sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta tai vaikea verenpainetauti)
 • Rintakipu tai hengenahdistus
 • Aivoverenkiertohäiriö (esim. aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai TIA-kohtaus)
 • Pitkäaikainen unettomuus, voimakas väsymys tai uniapnea
 • Mielenterveyden häiriö (esim. vakava masennus, itsetuhoisuus, skitsofrenia, psykoosi tai kaksisuuntainen mielialahäiriö)
 • Persoonallisuushäiriö
 • Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD)
 • Älyllinen kehitysvammaisuus
 • Neurologinen sairaus tai vamma (esim. epilepsia, narkolepsia, MS-tauti, Parkinsonin tauti, aivokasvain, tajunnanhäiriökohtaus, aivovamma tai selkäydinvamma)
 • Muistihäiriö
 • Toistuva huimaus, joka häiritsee normaalia toimintaa
 • Alkoholin ongelmakäyttö tai alkoholiriippuvuus
 • Huumausaineiden käyttö
 • Säännöllinen tai toistuva keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden (ns. kolmiolääkkeiden) käyttö
 • Tuki- ja liikuntaelinten sairaus tai vamma, joka voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä
 • Muu vaikea sairaus (esim. vaikea keuhkosairaus, vaikea maksan tai munuaisten vajaatoiminta, syöpä tai elinsiirto)

Oppilaitos voi tarvittaessa pyytää sinulta tarkempia terveydentilatietoja, esim. lääkärintodistuksen.

Jos sinulla on terveydentilavaatimuksiin liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä yksikön opinto-ohjaajaan.

Sisälogistiikan osaamisala

Ajokortti- ja ammattipätevyysopinnot eivät sisälly pakollisina osina palvelulogistiikan opintoihin.

Lisätietoja

Opiskelun aloittamisesta: OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi tai chat: osao.fi/ovi

Opiskelun sisällöstä ja terveydentilavaatimuksista: opinto-ohjaaja Katja Leppäkangas, p. 050 379 2966 tai katja.leppakangas@osao.fi (lomalla 22.6.- 27.7.2023)

Todistukset

Opiskelun alkaessa tarkastamme kaikki haussa käytetyt todistukset ja liitteet. Valinta voidaan purkaa, jos et toimita todistuksia oppilaitoksen ilmoittamassa määräajassa tai olet antanut itsestäsi virheellisiä tietoja.

Mikäli olet hakijana ilmoittanut virheellisiä tietoja, käsittelemme valintaa uudelleen todistuksessa/todistuksissa olevien todellisten arvosanojen perusteella ja valintapäätös muodostetaan vasta sen jälkeen.

Terveys

Terveydentila tai toimintakyky ei ole yleisesti esteenä opiskelupaikan saamiselle, mutta osassa ammateista ja työtehtävistä on terveydentilavaatimuksia. Ammatillisen koulutuksen tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ja opiskelijaksi ottamisesta löydät tietoa täältä.

Oma kertomuksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Sinulta voidaan kuitenkin pyytää terveydentilaa sekä mahdollista aikaisempaa opiskeluoikeuden peruuttamista koskevia tietoja.

Opiskelun kustannukset

Opetus on maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu kuitenkin opiskelun aikana oppikirjoista, opiskeluvälineistä, työasusta ja työvälineistä aiheutuviin kustannuksiin. Tarvitset myös normaalit opiskeluun liittyvät välineet (mukaan lukien värikynät).

Opiskelun aloituksen siirtäminen

Opiskelun aloitusta voi siirtää perustellusta syystä enintään vuodella. Näitä syitä ovat: raskaus, äitiys- ja vanhempainloma, varusmiespalvelus ja vakava sairastuminen.

Sen sijaan toisen opiskelupaikan, taloudellisen tilanteen, työssä käymisen, asuntovaikeuksien ja päivähoitovaikeuksien perusteella siirtoja ei myönnetä.

Tutkinnon perusteet

Voit tutustua tutkinnon perusteisiin Opintopolun ePerusteet-palvelussa.

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Opiskelijana voit hakea muualla hankitusta osaamisesta osaamisen tunnustamista osaksi ammatillista perustutkintoa. Aiempaa osaamista voi olla esimerkiksi muussa koulutuksessa suoritetut opinnot sekä työelämässä tai harrastustoiminnassa hankittu osaaminen.

Opiskelu sisältää käytännön töitä oppilaitoksen oppimisympäristössä, työpaikoilla järjestettävää koulutusta sekä teoriaopintoja. Opintoja voi olla myös iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

 • Käytännön töissä on käytettävä työasua, päähinettä ja turvajalkineita. Pitkät hiukset on pidettävä kiinni työturvallisuussyistä.
 • Huomioi, että pöly- tms. allergia ja eläinpelko voi estää toimimisen tällä alalla.
 • Jäykkäkouristusrokotus oltava voimassa. Lue lisää rokote.fi sivulta.

Kustannukset

 • Opetus on opiskelijoille maksutonta.
 • Oppilaitos hankkii oppivelvollisuusikäisille työasut ja turvajalkineet. Myös tutkintoon vaadittavat korttikoulutukset oppilaitos maksaa oppivelvollisuusikäisille.
 • T-luokan ajolupa (traktorikortti) edellytetään suoritettavan ensimmäisen lukukauden aikana.
 • Muut kuin oppivelvollisuusikäiset opiskelijat hankkivat itse työasun eli työtakin ja –housut. Työasu on hyvä olla käytössä 2. opiskeluviikon alkaessa. Turvajalkineet oppilaitos hankkii opiskelijoille opintojen alussa. Varaudu myös opiskelun aikana muutamiin oppikirjoista, opiskeluvälineistä ja monisteista sekä ensiapu-, tulityö- yms. korteista aiheutuviin kustannuksiin.

Lisäksi liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Osaamisalat

Lisätietoja osaamisaloista löydät seuraavien linkkien avulla:

Eläintenhoidon osaamisala (eläintenhoitaja)

Maatilatalouden osaamisala (maaseutuyrittäjä)

Maatalousteknologian osaamisala (maaseutuyrittäjä)

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu opiskelun aikana oppikirjoista, opiskeluvälineistä, monisteista ja työasusta aiheutuviin kustannuksiin.

Matkailualaa opiskelevana tulet tarvitsemaan opinnoissasi kunnolliset ulkoiluun soveltuvat vaatteet ja säänkestävät ulkoilujalkineet (kuoritakki ja –housut, fleece-väliasu, alusasu, pipo, käsineet ja sukat). Varustus maksaa noin 200-300 €.

Opintojesi aikana tekemistä valinnoista riippuen sinun tulee hankkia työasuja esim. keittiö- ja tarjoilutehtäviin.

Kirjoihin ja koulutarvikkeisiin tarvitset kolmen vuoden aikana noin 200–300 €. Kirjahankinnat ilmoitetaan opintojen alussa.

Vuosittain teemme opintomatkoja, joihin tulee varata n. 200 € opiskelujen aikana.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. 

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet.  

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista ja opiskeluvälineistä aiheutuviin kustannuksiin. 

Meillä voit opiskella metsäalan opintoja valmistumalla metsäkoneenkuljettajaksi.

Pääosa opinnoista tapahtuu harjoittelemalla alan töitä opintojen alkuvaiheessa manuaalisesti moottori- ja raivaussahalla ja sitten myöhemmin varsinaisilla metsäkoneilla. Metsäkoneiden käyttöharjoitukset aloitetaan kuitenkin metsätraktoreilla jo heti alkuvaiheessa. Suuntautuminen voi sitten myöhemmin kohdistua opintomenestyksen ja valmiuksien mukaan joko ajokoneen tai hakkuukoneen käyttöön sekä Taivalkosken yksikössä puutavara-auton kuljettajaksi. Käytämme lisäksi opetuksessa apuna nykyaikaista simulaattorikalustoa.

Metsäalaa koskevat terveydentilavaatimukset löydät Opintopolusta seuraamalla tätä linkkiä

Metsäalan työskentely on myös asiakaspalvelua

 • Opinnoissa tehdään metsäalan töitä metsänomistajille, tehdyt työn tulokset näkyvät metsässä kymmeniä vuosia.
 • Metsätyössä on käytettävä soveltuvaa työasua ja työjalkineita sekä tarvittavia suojaimia, jotka kaikki annetaan oppilaitoksen puolesta.
 • Maksuttomuuden piirissä oleville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus suorittaa B-ajokortti. Opintojen etenemisen näkökulmasta B-ajokorttiopetus aloitetaan OSAOssa aikaisintaan, kun opiskelija on täyttää 17-vuotta. Maksuttomuus toteutuu, kun B-ajokortti suoritetaan kokonaisuudessaan OSAOn opetushenkilöstön ja/tai OSAOn erikseen kilpailuttaman autokoulun kautta.
  Mikäli opiskelija haluaa aloittaa B-ajokortin suorittamisen ennen 17-vuoden ikää tai B-ajokorttiopetus halutaan toteuttaa jollakin toisella tavalla (esim. opetuslupa), niin OSAO ei vastaa ajokortin suorittamiseen liittyvistä kustannuksista – eikä myöskään viranomaismaksuista
 • Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus suorittaa C-luokan ajokortti ja Taivalkosken yksikössä Puutavaran autokuljetuksen valinneille CE-luokan ajokortti sekä kuljetusalan perustason ammattipätevyys

Kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Opiskelijat saavat metsurin varusteet sekä konetyöhön soveltuvan turvavaatetuksen korvauksetta koko opiskelun ajalle. Opiskelija on velvollinen pitämän huolta omista työasusteistaan. Kadonneista tai tahallaan vahingoitetuista asusteista peritään korvaus opiskelijalta. Työasut pestään oppilaitoksen pesukoneilla.

Peruskoulunsa keväällä 2021tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet. Oppilaitos maksaa myös mahdolliset korttikoulutukset kortteineen oppivelvollisuusikäiselle opiskelijalle.

Jos opiskelijaa ei koske laajennettu oppivelvollisuus, opiskelijan tulee varautua myös opiskelun aikana oppikirjoista, opiskeluvälineistä ja monisteista aiheutuviin kustannuksiin. Työturva-, tieturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen. Mahdolliset ajo- ja ammattipätevyyskorttien korttikustannukset ja viranomaismaksut opiskelija maksaa itse.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet. Opinnoissa tarvitaan taskulaskinta. Metsäpäivinä opiskelijat saavat eväät oppilaitoksen puolesta.

Opiskelun kustannukset

Opetus on maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, sinulle tulee kustannuksia mahdollisista viranomaismaksuista.

 • Tulityökortti 18 €
 • Työturvallisuuskortti 10 €

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta.

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin.

 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaisen työasun, korttikoulutukset, työvälineet ja materiaalit) n. 300 €.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta.

Liikuntatunteja varten tarvitset asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin.

 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaiset työkalut sekä korttikoulutukset) n. 100 €

Opiskelut sisältävät laajasti käytännön opiskelua ulkoalueilla ja työssäoppimisyrityksissä. Käytännön työ vaatii innostunutta asennetta, hyvää fyysistä kuntoa ja alalle sopivan työvaatetuksen.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Liikuntatunteja varten tarvitset asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu opiskelun aikana opiskeluun liittyvistä mahdollisista materiaaleista kuten oppikirjoista ja viranomaismaksuista aiheutuviin kustannuksiin. Jokaisella opiskelijalla tulee olla omat opiskelussa tarvittavat muistiinpanovälineet. Mahdolliset puutarha alan oppikirjat täsmentyvät opintojen aikana.

Oppilaitos hankkii puutarha-alan opiskelijalle perustyöasun heti opintojen alkaessa.

Työturva-, tulityö- ja tieturvakortin viranomaismaksut peritään ennen korttisuoritusta.

 • Työturvallisuuskortti, joka sisältää materiaalin 8,60 €
 • Tulityökortti, joka sisältää materiaalin 18,00 €

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. 

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta. 

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen. 

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin. 

Puusepänteollisuuden osaamisala, Kaukovainion yksikkö, tekniikka 
 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaiset työkalut, työvaatteet sekä korttikoulutukset) n. 150 € 
Sahateollisuuden osaamisala, Pudasjärven yksikkö
 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää opiskelutarvikkeet sekä korttikoulutusten kortit) n. 80 €

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta.

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin.

Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaiset työkalut sekä korttikoulutukset) n. 150 €

Talonrakentaja
 • Tulityökortti 18 €
 • Työturvallisuuskortti 10 €
 • Oppimateriaalit 100 €
 • Työkalut 100 €
Maarakennuksen osaamisala

Maarakennuksen osalta opiskelijalle tulevat maksut ovat seuraavat

 • C -korttiin liittyvät maksut 250 € (sis. kaikki maksut)
 • Digipiirturikortti  120 €
 • Ammattipätevyyskirja 120 € (suositellaan hankittavaksi)
 • Tieturvakortti 15 €
 • Työturvakortti 15 €
 • Vesityökortti 15 €
 • EA -kortti 15 €
 • Tulityökortti 15 €

Ravintola- ja catering-alan opinnot sisältävät käytännön opiskelua oppilaitosympäristössä ja työssäoppimisyrityksissä. Opintoihin sisältyy myös teoriaopintoja. Opiskelu vaatii innostunutta asennetta, hyvää fyysistä kuntoa ja alalle sopivan työvaatetuksen.

Hygieniaohjeet

Opiskelussa noudatetaan niitä säädöksiä hygieniasta, jotka koskevat työskentelyä elintarvikehuoneistossa yleensä.

Ravintola- ja catering-alan työskentelyä säädellään elintarvikehygieniasta annetulla asetuksella, jota myös opetuksessa ja opiskelussa noudatetaan.

 • On pukeuduttava siististi sekä noudatettava hyvää henkilökohtaista hygieniaa.
 • Keittiötyössä on käytettävä työasua, työjalkineita ja päähinettä sekä asiakaspalvelussa tarjoiluasua.
 • Voimakas ehostus on kielletty.
 • Kynnet on pidettävä siisteinä ja lyhyinä. Kynsilakkaa, kynsikoruja tai rakennekynsiä ei voi käyttää.
 • Koruja ja rannekelloa ei käytetä työpäivän aikana.
 • Lävistyskoruja ei saa olla näkyvillä alueella.

Huomioi, että jauhopöly- tms. allergia voi estää toimimisen tällä alalla.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Jos kuulut laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, saat maksutta käyttöösi opiskeluajallesi opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat kaikki keväällä 2021 tai sen jälkeen peruskoulunsa päättäneet opiskelijat.

Oppivelvollisena tarvitset liikuntatunteja varten asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, sinulle syntyy opiskelun aikana kustannuksia myös työasusta, oppikirjoista ja oppimateriaaleista. Jokaisella opiskelijalla tulee olla omat muistiinpanovälineet ja liikuntavarusteet.

Opiskelija suorittaa hygieniapassin, jonka viranomaismaksu (6 €) peritään ennen passin suorittamista.

Työasu ja muut hankinnat (opiskelijat, joita laajennettu oppivelvollisuus ei koske)

Muille kuin oppivelvollisille tulee opiskelun aikana kustannuksia työasusta, oppikirjoista ja oppimateriaaleista, jotka hankitaan ennen opintojen alkua.

 • eKampus -sähköinen oppimateriaali (n. 50 – 110 euroa)
  • Opintojen alkaessa sinulla tulee olla hankittuna eKampus -sähköinen oppimateriaali (entinen eKokki/eTarjoilija –sähköinen oppikirja). Hankittava materiaali ja tarkemmat hinnat löytyvät eKampus oppimateriaalit -sivulta.
 • Työasut (n. 250 – 370 euroa)
  • Ammattityötä varten tarvitset työasut. Opiskelija ei voi osallistua keittiötyöhön eikä salityöhön ilman asianmukaista työasua. Oulussa työasuja myy esim. Image Wear Oy, Oulu  (Kempeleentie 7B) sekä Temrex Oy, Oulu (Jääsalontie 17).
Haukiputaan yksikköön valitut kokki- ja tarjoilijaopiskelijat

Opiskelijat hankkivat kokkiasun ja kengät ennen opiskelun alkua.

 • musta kokkitakki + mustat kokkitakin napit
 • mustat kokkihousut
 • musta lyhyt vyötäröesiliina
 • musta kankainen kokin hattu
 • keittiötyöjalkineet: mustat, umpikärkiset, kantaremmillä ja luistamattomalla pohjalla varustetut.
 • viiltosuojakäsine hankitaan koulun kautta, hinta noin 15 €.

Kustannukset ovat suunnilleen n. 250 €.

Lisäksi tarjoilijaopiskelijat hankkivat tarjoilija-asun yhteisten perusopintojen loppuvaiheessa.

Kaukovainion palvelut yksikköön valitut kokkiopiskelijat

Opiskelijan tulee hankkia työasut ja työkengät viimeistään kahden ensimmäisen opiskeluviikon aikana.

 • valkoinen kokkitakki 2 kpl + mustat kokkitakin napit
 • mustat kokkihousut
 • musta polvipituinen vyötäröesiliina 2 kpl
 • musta suutarinesiliina 1 kpl
 • keittiötyöjalkineet: mustat, umpikärkiset, kantaremmillä ja luistamattomalla pohjalla varustetut.

Kustannukset ovat suunnilleen 240 €.

Kaukovainion palvelut yksikköön valitut tarjoilijaopiskelijat
 • valkoinen kokkitakki 1 kpl + mustat kokkitakin napit,
 • mustat tarjoilijan housut (keittiö ja sali)
 • musta suutarinessu 1 kpl (keittiö ja sali)
 • pubiessu 1kpl (sali)
 • yhdet työkengät, jotka käyvät sekä sali- että keittiötyöskentelyyn: mustat, umpikärkiset, kantaremmillä/umpinaiset ja luistamattomalla pohjalla varustetut (esimerkkimallit liitteenä). Työjalkineiden hinta noin 100 €.
 • musta kauluspaita 1 kpl (hihapituus ¾ naiset )
 • musta kauluspaita 1kpl (hihapituus naiset)
 • musta kauluspaita 2 kpl (hihapituus 1/1 miehet)
 • halutessaan voi hankkia myös mustan polvipituisen hameen 1 kpl (naiset)

Kustannukset n. 370 €

Lisäksi opiskelijan ammatillisten valinnaisten tutkinnon osien mukaan hankitaan täydennystä työasuihin. Esimerkiksi tilaus- ja juhlatarjoilussa tai ala carte -tarjoilussa toimiminen edellyttää valkoisen pitkähihaisen kauluspaidan, tarjoiluliivin ja mustan kravatin hankintaa.

 • valkoinen kauluspaita (hihapituus 1/1)
 • musta pitkä liivi (naisilla, miehellä)
 • musta kravatti

Kustannukset noin 180 €.

Kempeleen-Limingan yksikköön valitut kokkiopiskelijat
 • valkoinen kokkitakki 2 kpl ja mustat kokkitakin napit, 10 kpl
 • mustat kokkihousut
 • musta suutarin esiliina, 2 kpl
 • mustat työjalkineet: kärki umpinainen, takaremmi, soveltuvuus keittiötyöhön

Kustannukset noin 270 €

Muhoksen yksikköön valitut kokkiopiskelijat

Opiskelijat hankkivat viimeistään kahden ensimmäisen opiskeluviikon aikana kokkiasukokonaisuuden, joka sisältää:

 • valkoinen kokkitakki (pitkähihainen), 2 kpl
 • mustat kokkitakin napit, 12 kpl
 • mustat kokkihousut, 2 kpl
 • musta suutarin esiliina, 1 kpl
 • musta puoliesiliina, 1 kpl
 • musta kokkihattu, 1 kpl
 • mustat työjalkineet: kärki umpinainen, takaremmi, soveltuvuus keittiötyöhön

Kustannukset noin 250 €

Terveysselvitys

Sinulla on oltava voimassa oleva salmonellatodistus, jos olet matkustanut ulkomailla ja sinulla on ollut vatsatautioireita matkan aikana tai pian matkan päätyttyä tai jos itselläsi tai samassa taloudessa asuval­la on ollut ruokamyrkytysoireita viimeisen kuukauden kuluessa. Sinun tulee tällöin esittää salmonellatodistus ensimmäisenä koulupäivänä omaopettajallesi (Tartuntatautilaki 56§).

Todistuksen voit hankkia omasta terveyskeskuksestasi. Sen saaminen kestää n. 10 päivää. Terveydentilan selvityksellä tarkoitetaan lääkärin tai hoitajan tekemää haastattelua, jossa arvioidaan laboratoriotutkimusten tarve opiskelijan ilmoittamista vatsatautioireista.

Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja tekee opintojen alussa tartuntatautilain vaatiman terveydentilan selvityksen kaikille ravintola- ja catering-alan opiskelijoille.

Tervetuloa opiskelemaan mielenkiintoiselle alalle!

Todistukset

Opiskelun alkaessa tarkastamme kaikki haussa käytetyt todistukset ja liitteet. Valinta voidaan purkaa, jos et toimita todistuksia oppilaitoksen ilmoittamassa määräajassa tai olet antanut itsestäsi virheellisiä tietoja.

Mikäli olet hakijana ilmoittanut virheellisiä tietoja, käsittelemme valintaa uudelleen todistuksessa/todistuksissa olevien todellisten arvosanojen perusteella ja valintapäätös muodostetaan vasta sen jälkeen.

Terveys

Terveydentila tai toimintakyky ei ole yleisesti esteenä opiskelupaikan saamiselle, mutta osassa ammateista ja työtehtävistä on terveydentilavaatimuksia. Ammatillisen koulutuksen tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ja opiskelijaksi ottamisesta löydät tietoa täältä.

Oma kertomuksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Sinulta voidaan kuitenkin pyytää terveydentilaa sekä mahdollista aikaisempaa opiskeluoikeuden peruuttamista koskevia tietoja.

Opiskelun kustannukset

Opetus on maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu opiskelun aikana oppikirjoista, opiskeluvälineistä, työasusta ja työvälineistä aiheutuviin kustannuksiin. Tarvitset myös normaalit opiskeluun liittyvät välineet (mukaan lukien värikynät).

Opiskelun aloituksen siirtäminen

Opiskelun aloitusta voi siirtää perustellusta syystä enintään vuodella. Näitä syitä ovat: raskaus, äitiys- ja vanhempainloma, varusmiespalvelus ja vakava sairastuminen.

Sen sijaan toisen opiskelupaikan, taloudellisen tilanteen, työssä käymisen, asuntovaikeuksien ja päivähoitovaikeuksien perusteella siirtoja ei myönnetä.

Tutkinnon perusteet

Voit tutustua tutkinnon perusteisiin Opintopolun ePerusteet-palvelussa.

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Opiskelijana voit hakea muualla hankitusta osaamisesta osaamisen tunnustamista osaksi ammatillista perustutkintoa. Aiempaa osaamista voi olla esimerkiksi muussa koulutuksessa suoritetut opinnot sekä työelämässä tai harrastustoiminnassa hankittu osaaminen.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta.

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista ja opiskeluvälineistä aiheutuviin kustannuksiin.

 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää korttikoulutukset, työkalut ja materiaalit) n. 500 €.

Liikuntatunteja varten jokainen tarvitsee liikuntavarusteet.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta.

Liikuntatunteja varten tarvitset asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin.

 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaiset työkalut sekä korttikoulutukset) n. 150 €

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. 

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta. 

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen. 

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin. 

Sisustus- ja restaurointialan osaamisalat (Haukiputaan yksikkö)
 • Tulityökortti 18 €
 • Työturvallisuuskortti 10 €
Jalometallialan osaamisala (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)
 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaiset työkalut, korttikoulutukset, työkalut ja materiaalit) n. 400 – 650 €. 
Puusepänalan osaamisala (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)
 • Ammattikirjallisuus ja muut kustannukset (sisältää henkilökohtaiset työkalut, työvaatteet sekä korttikoulutukset) n. 150 € 

Opiskelun kustannukset

Opetus on maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Liikuntatunteja varten tarvitset asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, tulee sinulle kustannuksia oppikirjoista, opiskeluvälineistä, kopioista, työkengistä, henkilökohtaisista työvälineistä ja mahdollisista viranomaismaksuista.

Tekstiili- ja muotialan ensimmäisen vuoden tarvikemaksu on 70 euroa.

Opiskelun kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. 

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat opetusmateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet. Opiskelija on velvollinen pitämään huolta omista työvarusteista. Kadonneista, tahallaan vahingoitetuista tai opiskelun loputtua palauttamatta jääneistä asusteista peritään korvaus opiskelijalta. 

Liikuntatunteja varten tarvitset asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Työturva- ja tulityökorttikoulutukset hyväksytysti suorittaneet voivat halutessaan lunastaa ko. kortit omakseen. 

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, varaudu myös opiskelun aikana opetusmateriaaleista, opiskeluvälineistä ja työasuista aiheutuviin kustannuksiin. 

 • Elektroniikka-asentaja 
  •  Ammattikirjallisuus, opiskeluvälineet, korttikoulutukset ja Arduino-ohjelmointiympäristö n. 200 €.
 • Hyvinvointiteknologia-asentaja 
  • Ammattikirjallisuus ja korttikoulutukset n. 150 €.
 • IT-tukihenkilö 
  • Yksittäiset kirjahankinnat mahdollisia n. 50 – 100 €.
 • Ohjelmistokehittäjä 
  • Yksittäiset kirjat mahdollisia n. 50 – 100 €.
 • Tietoverkkoasentaja 
  • Ammattikirjallisuus ja korttikoulutukset n. 150 €. 

Turvallisuusalan opinnoissa huomioitavia asioita

Rehellisyys, luotettavuus ja alalle sopivuus

Turvallisuusalan opiskelijoilta edellytetään nuhteettomuutta, rehellisyyttä ja luotettavuutta. Opintojen aikana, vartija-, järjestyksenvalvoja- ja turvasuojaajakorttia hakiessasi, kotipaikkakuntasi poliisi selvittää oletko rehellinen, luotettava ja turvallisuusalan tehtäviin sopiva henkilö.

Jos sinulla on poliisin rekistereissä merkintöjä rikoksista/rikkeistä, ota yhteyttä oppilaitokseen opiskelumahdollisuuden selvittämiseksi.

Terveydentilavaatimukset turvallisuusalalla

Keskustele lääkärin kanssa ja ota yhteys oppilaitokseen, jos sinulla on:

 • sellainen näön tai kuulon heikkous, joita ei voida apuvälineillä korjata
 • sellainen psyykkinen sairaus, joka estää käytännön työtehtäviin tai työssäoppimiseen
  osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus
 • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
 • toimintakykyyn vaikuttava tuki- ja liikuntaelimistön sairaus

Edellä mainitut terveydentilaa koskevat seikat voivat olla esteenä turvallisuusalan opiskelijaksi ottamiselle.

Opiskelun kustannukset

Opetus on maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Liikuntatunteja varten tarvitset asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, tulee sinulle kustannuksia oppikirjoista, opiskeluvälineistä, kopioista, henkilökohtaisista työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Hintatiedot toukokuu/2023.

Maksetaan poliisille
 • Vartijakortti 55 €
 • Järjestyksenvalvojakortti 55 €
 • Turvasuojaajakortti 55 € (turvasuojaajaksi opiskelevat)

 

Tervetuloa opiskelemaan mielenkiintoiselle alalle!

Terveys

Terveydentila tai toimintakyky ei ole yleisesti esteenä opiskelupaikan saamiselle, mutta osassa ammateista ja työtehtävistä on terveydentilavaatimuksia. Ammatillisen koulutuksen tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ja opiskelijaksi ottamisesta löydät tietoa täältä.

Oma kertomuksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Sinulta voidaan kuitenkin pyytää terveydentilaa sekä mahdollista aikaisempaa opiskeluoikeuden peruuttamista koskevia tietoja.

Opiskelun kustannukset

Opetus on maksutonta.

Peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin ja saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja opiskeluvälineet sekä välttämättömät opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet.

Liikuntatunteja varten tarvitset asianmukaiset liikuntavälineet ja –varusteet.

Jos laajennettu oppivelvollisuus ei koske sinua, oppikirjoista, opiskeluvälineistä, kopioista, työkengistä, henkilökohtaisista työvälineistä ja mahdollisista viranomaismaksuista tulee sinulle kustannuksia.

Opiskelun aloituksen siirtäminen

Opiskelun aloitusta voi siirtää perustellusta syystä enintään vuodella. Näitä syitä ovat: raskaus, äitiys- ja vanhempainloma, varusmiespalvelus ja vakava sairastuminen.

Sen sijaan toisen opiskelupaikan, taloudellisen tilanteen, työssä käymisen, asuntovaikeuksien ja päivähoitovaikeuksien perusteella siirtoja ei myönnetä.

Tutkinnon perusteet

Voit tutustua tutkinnon perusteisiin Opintopolun ePerusteet-palvelussa.

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Opiskelijana voit hakea muualla hankitusta osaamisesta osaamisen tunnustamista osaksi ammatillista perustutkintoa. Aiempaa osaamista voi olla esimerkiksi muussa koulutuksessa suoritetut opinnot sekä työelämässä tai harrastustoiminnassa hankittu osaaminen.

Opintojen aloitus

Yhteishaussa perustutkintoon valittujen opiskelijoiden opinnot alkavat keskiviikkona 7.8.2024 ja TUVAan valituilla ma 12.8.2024. Tarkan osoitteen ja kellonajan voit tarkistaa lähettämästämme valintakirjeestä.

Yleisiä ohjeita opiskelun aloitukseen

Opiskelun aloitusta voi siirtää enintään vuodella raskauden, äitiys- ja vanhempainloman, varusmiespalveluksen tai vakavan sairastumisen takia. Siirtoa ei myönnetä toisen opiskelupaikan, taloudellisen tilanteen, työssä käymisen, asuntovaikeuksien tai lapsen hoitovaikeuksien takia.

Opiskelun alkaessa sinulta voidaan pyytää tarkastettavaksi kaikki haussa käytetyt todistukset ja liitteet. Valinta voidaan purkaa, jos et toimita niitä määräajassa. Jos hakutiedoissasi on virheitä, opiskelijavalinta käsitellään osaltasi uudelleen todistuksissa olevien tietojen perusteella ja valintapäätös muodostetaan sen jälkeen.

Terveydentila tai toimintakyky ei ole yleisesti esteenä opiskelupaikan saamiselle, mutta joissakin perustutkinnoissa on terveydentilavaatimuksia. Oma kertomuksesi terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Sinulta voidaan pyytää terveydentilaa sekä mahdollista aikaisempaa opiskeluoikeuden peruuttamista koskevia tietoja.

Perustutkinnon tai tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijana saat opiskelupäivinä yhden maksuttoman aterian. Luonnonvara-alan (maa- ja metsätalousalojen) opiskelijat saavat lisäksi myös maksuttoman aamiaisen ja päivällisen. Ruokailu edellyttää viivakoodillisen kela-, henkilö- tai ajokortin esittämistä. Ota kortti mukaasi jo ensimmäisenä opiskelupäivänä.

Ruokailu tapahtuu yksikön opiskelijaravintolassa tai yksikön osoittamassa ruokapaikassa. Maksuton ruokailu ei koske oppisopimuksen, työvoimapoliittisen koulutuksen eikä henkilöstökoulutuksen opiskelijoita.

OSAO on savuton oppilaitos. Haluamme ehkäistä tupakoinnille altistumista ja tupakoinnin aloittamista. Tämän vuoksi  tupakointi ja sähkötupakan sekä nuuskan käyttö on kielletty OSAOn alueella, oppimisympäristöissä ja OSAOta edustettaessa. Tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta (L549/2016, § 53 ja §74).

Lue lisää Turvallinen opiskeluympäristö -sivulta

OSAOn sähköisissä palveluissa on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen (MFA).

Monivaiheinen tunnistautuminen eli MFA lisää laitteiden ja palveluiden tietoturvaa sekä suojaa paremmin tunnuksien väärinkäytöksiltä. Kun monivaiheinen tunnistautuminen on käytössä, salasanan lisäksi kirjautumiseen vaaditaan mobiililaite, johon toimitetaan kirjautumiseen tarvittava varmistustieto.

MFA (Multi-Factor Authentication / Monivaiheinen tunnistautuminen eli vahva tunnistautuminen) on tapa kirjautua tietoturvallisemmin eri palveluihin. Joskus aiheesta käytetään myös termejä Two-Factor Authentication tai 2FA.

Kun monivaiheinen tunnistautuminen on käytössä, salasanan lisäksi kirjautumiseen vaaditaan mobiililaite. Mobiililaitteeseen toimitetaan kirjautumiseen tarvittava varmistustieto. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka käyttäjätunnus tai salasana päätyisi vääriin käsiin, ei kirjautuminen onnistu ilman mobiililaitteen kautta tehtävää hyväksyntää.

Ollessasi OSAOn tietoverkossa (OSAOn oppilaitoksen tiloissa) kirjautuminen palveluihin tapahtuu kuten aiemminkin. Tällöin monivaiheinen kirjautuminen ohitetaan, eikä sinulle tule kirjautumisen hyväksymispyyntöä mobiililaitteeseesi.

Uutena opiskelijana otat monivaiheisen tunnistautumisen käyttöön näin:

 1. Lataa mobiililaitteellesi Microsoft Authenticator -sovellus Google Play Storesta (Android-laitteet) tai App Storesta (Applen laitteet).
  Voit myös käyttää muuta vastaavaa sovellusta, mutta tämä ohje koskee ainoastaan Microsoft Authenticatoria.
 2. Aukaise mobiililaitteesta Microsoft Authenticator -sovellus ja paina Hyväksy (Accept)-painiketta, jos Authenticator-sovellus pyytää lupaa diagnostiikkatietojen keräämiseen.
 3. Valitse Lisää Työ- tai koulutili (Add work or school account) ja Skannaa QR-koodi (Scan a QR code). Salli kameran käyttö sovellukselle, jos se sitä kysyy.Jos sinulla on ollut ohjelma käytössä jo aikaisemmin ja Lisää Työ- tai koulutili -valintaa ei näy, voit lisätä OSAOn tilin seuraavalla tavalla:
  1. Paina + painiketta oikeasta yläreunasta.
  2. Valitse Työ- tai koulutili (Work or school account).
  3. Valitse Skannaa QR-koodi (Scan a QR code).
 4. Laita mobiililaitteesi hetkeksi syrjään ja siirry työasemasi selaimella (esim. Edge, Chrome tai Firefox) osoitteeseen https://aka.ms/setupsecurityinfo
 5. Kirjaudu palveluun kirjoittamalla sinun OSAOn sähköpostiosoite ja salasanasi.
  Lisätietoja tarvitaan (More information required) -ikkunasta paina Seuraava (Next) -painiketta.
  Kuva 1.
  Kuvakaappaus Lisätietoja tarvitaan -ikkunasta.
 6. Paina Seuraava (Next)-painiketta.
  Kuva 2.
  Kuvakaappauis Microsoft Authenticator -ilmoituksesta. Kuvassa kerrotaan, että organisaatio edellyttää, että käyttäjä määrittää seuraavat menetelmät, joiden avulla voi todistaa kuka on. Kuvassa kehotetaan hankkimaan puhelimeen Microsoft Authenticator sovellus.
 7. Paina Seuraava (Next)-painiketta työasemasi Microsoft Authenticator -ikkunasta.
  Kuva 3.
  Kuvakaappaus, jossa Microsoft Authenticator kehottaa määrittämään tilisi ja sallimaan ilmoitukset jos määrittämisen yhteydessä niin kehotetaan tekemään. Kuvakaappaus kehottaa myös lisäämään tilin ja valitsemaan kohdan Työpaikka tai koulu.
 8. Ota mobiililaite taas käteesi ja skannaa työasemasi kuvaruudulta QR-koodi (Älä skannaa tämän ohjeen QR-koodia). Kun mobiililaitteesi ilmoittaa, että tilisi lisääminen onnistui (Account added succesfully) ja sähköpostiosoitteesi näkyy Authenticatorin näymässä, siirry tietokoneellesi ja paina Seuraava (Next)-painiketta Microsoft Authenticator -ikkunassa.
  Kuva 4.
  Kuvakaappaus ilmoituksesta, jolla QR-koodin avulla voi yhdistää Microsoft Authenticator -sovelluksen tiliinsä. Huom. Älä skannaa tämän ohjeen esimerkkinä olevaa QR-koodia.
 9. Syötä työasemasi näytöllä näkyvä numero mobiililaitteesi Authenticator -sovellukseen ja paina Kyllä (Yes) -painiketta (kuva 5. ja 6.).
  Jos mobiililaitteesi kysyy uudestaan Hyväksytäänkö sisäänkirjautuminen (Approve sign-in), niin syötä mobiililaitteesi näytön lukituksen koodi tai piirrä mobiililaitteesi aukaisu kuvio tai anna sormenjälkesi (tämä riippuu mobiililaitteesi suojausasetuksista).
  Kuva 5.
  Kuvakaappaus työaseman näytöllä näkyvästä ilmoituyksesta, jossa kerrotaan Microsoft Authenticator sovellukseen lähetetystä ilmoituksesta ja numero, joka täytyy käydä kirjoittamassa sovelluksen ilmoituksessa hyväksyäkseen kirjautumisen.Kuva 6.
  Kuvakaappaus siitä, miten puhelimen Microsoft Authenticator sovellus kertoo tulleesta kirjautumisyrityksestä ja pyytää antamaan numeron, joka sisäänkirjautumisen yhteydessä näytettiin.
 10. Kun saat näkyviin viestin ”Ilmoitus hyväksyttiin”, voit jatkaa painamalla Seuraava (Next) -painiketta.
  Kuva 7.
  Kuvakaappaus, jossa Microsoft Authenticator kertoo hyväksyneensä ilmoituksen ja kehottaa painavansa seuraava -nappia.
 11. Paina Valmis (Done) -painiketta.
  Kuva 8.
  Kuvakaappaus ilmoituksesta, jossa kerrotaan käyttäjän onnistuneen suojaustietojen määrittelyssä. Sisäänkirjautumista jatketaan valitsemalla Valmis-painike.
 12. Varmuuden vuoksi suosittelemme lisäämään palveluun puhelinnumeron, vaikka se ei olekaan pakollista. Voi esimerkiksi sattua tilanne, että Authenticator-sovellus on jumissa ja et saa kirjautumisen hyväksymispyyntöä mobiililaitteeseesi. Tällöin voit vahvistaa kirjautumisen puhelinnumerosi avulla.
 13. Siirry Turvatieto (Security info) -välilehdelle https://aka.ms/setupsecurityinfo -sivustolla.
  Kuva 9.
  Kuvakaappaus siitä, mite kirjauntumismenetelmän lisäys löytyy painamalla valikosta "Turvatieto" -kohtaa.
 14. Paina Lisää kirjautumismenetelmä (Add sign-in method) -painiketta Turvatieto (Security info) -välilehdeltä.
  Kuva 10.
  Kuvakaappaus siitä, miten "Turvatieto" sivulla lisätään kirjautumismenetelmä plus-merkin kohdalta.
 15. Valitse kirjautumismenetelmä alavetovalikosta Puhelin (Phone) ja paina Lisää (Add)-painiketta.
  Kuva 11.
  Kuvakaappaus, jossa valitaan vahvan tunnistautumisen kirjautumismenetelmä. Alasvetovalikosta on valittuna kohta puhelin.
 16. Valitse Suomen maatunnus (+358) ja lisää sen mobiililaitteen puhelinnumero, johon olet Microsoft Authenticator -sovelluksen asentanut ja määrittänyt (jätä puhelinnumeron ensimmäinen nolla pois, esim. 040 141 5500 -> 40 141 5500) ja paina Seuraava (Next) -painiketta.
  Kuva 12.
  Kuvakaappaus ilmoituksesta, jossa kehotetaan antamaan puhelinnumero, jolla voi todistaa olevansa käyttäjätilin oikea käyttäjä. Ilmoitettava puhelinnumero on se, joka on liitetty käytössä olevaan Microsoft Authenticator sovellukseen.
 17. Saat antamaasi puhelinnumeroon tekstiviestinä 6-numeroisen vahvistuskoodin, joka tulee syöttää Anna Koodi (Enter code) -kohtaan. Paina tämän jälkeen Seuraava (Next)-painiketta.
  Kuva 13.
  Kuvakaappaus ilmoituksesta vahvan tunnistautumisen käyttöönotossa. Ilmoitus kertoo, että käyttäjän antamaan puhelinnumeroon on lähetetty kuusinumeroinen koodi. Alla paikka lähetetyn koodin syöttämiseen.
 18. Voit halutessasi vaihtaa oletussisäänkirjautumismenetelmän painamalla
  Turvatieto (Security info) -välilehdeltä Muuta (Change) -painiketta.
  Kuva 14.
  Kuvakaappaus, Microsoft Authenticator -ilmoituksesta, jossa kerrotaan ne menetelmät, joilla käyttäjä voi kirjautua sisään tiliinsä tai nollata salasanan.
 19. Suosittelemme käyttämään oletusmenetelmänä Microsoft Authenticator -ilmoitus (App based authentication -notification) ja paina Vahvista (Confirm) -painiketta.
  Kuva 15.
  Kuvakaappaus, jos käsketään vaihtaa vahvan tunnistautumisen oletusmeneltelmää. Kuvassa alasvetovalikosta valitaan se menetelmä, jotka halutaan käyttää sisäänkirjautumiseen.
 20. Tämän jälkeen MFA:n käyttöönotto on valmis. Kun kirjaudut jatkossa OSAOn Microsoft 365-palveluihin OSAOn tietoverkkojen ulkopuolelta, sinun tulee erikseen hyväksyä kirjautuminen mobiililaitteellasi, kun olet syöttänyt käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Avaa ohje pdf-versiona

 

Lisätietoa MFA-tunnistautumisesta löydät Opiskelijan työkalut -sivulta, Tietoturva -osion alapuolelta.

Syksyllä 2023 OSAOssa aloittaneiden ammattilukioopinnot valinneiden opiskelijoiden lukioopinnot käynnistyvät yksikkökohtaisesti vaiheittain opiskelijan oman suunnitelman mukaisesti. Tässä tiedotteessa kerrotaan oppimateriaalien ja tietokoneiden saamisesta käyttöön (oppivelvolliset) tai niiden hankinnasta (muut kuin oppivelvolliset).


Oppivelvollisuuden/maksuttomuuden piirissä olevat opiskelijat


Laajennetun oppivelvollisuuden/maksuttomuuden piirissä ovat peruskoulunsa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneet opiskelijat. He saavat lukioopintoihin OSAOsta käyttöönsä maksutta tietokoneen ja lukion kautta sähköisten oppimateriaalien lisenssit.

Tietokoneet jaetaan ammattilukiolaisille ennen lukioopintojen alkamista yksikkö ja ryhmäkohtaisen aikataulun mukaisesti.

Tietokone on OSAOn omaisuutta ja se on tarkoitettu oppimisvälineeksi. Tietokone tulee palauttaa varusteineen opintojen päättyessä.

Sähköisten oppimateriaalien lisenssit jaetaan opiskelijoille ensimmäisillä lukiooppitunneilla.

Eioppivelvollisuuden piirissä olevat opiskelijat

Jos opiskelija ei ole oppivelvollisuuslain piirissä, hänen tulee hankkia tietokone lukioopintoja varten itse ja tuoda se mukanaan ensimmäiselle lukiotunnille. Lukioopintojen alussa opettaja ohjeistaa sähköisten oppimateriaalien hankinnan. Opiskelija vastaa itse oppimateriaalilisenssien hankinnasta ja kustannuksista.

Kaikkien ammattilukioopiskelijoiden tulee huolehtia siitä, että tietokone on mukana jokaisella
oppitunnilla!

Lisätietoja

Ammattilukio

Kiinnostaako ammattilukio? Haluatko ammatin ja ylioppilastutkinnon yhtä aikaa?

Tutustu ammattilukioon

Oamk Highway

Suorita opintojen aikana Oamk Highway -opinnot ja saat jatko-opiskelupaikan Oamk:n tekniikan tai luonnonvara-alan tutkinto-ohjelmassa.

Lue lisää Väyläopinnot -sivulta
Iso valkoinen nuoli osoittaa oikealle

Kaipaatko apua?

OSAO Ovi -hakijapalvelu ohjaa ja neuvoo kaikissa hakeutumiseen liittyvissä asioissa.

Lue lisää OSAO Oven palveluista