Sähköinen tutkintotodistus

Virallinen tutkintotodistus on jatkossa sähköinen

OSAOsta valmistuva saa virallisen tutkintotodistuksensa sähköisenä. Sähköinen tutkintotodistus on luotettava, tietoturvallinen ja ekologinen. Lisäksi se on helppo liittää työhakemuksen tai jatko-opiskelupaikan hakemuksen liitteeksi. Sähköinen todistus toimitetaan suoritetuista tutkinnoista ja tutkinnon osista liitteineen.   Todistus lähetetään opiskelijalle sähköpostilla salattuna viestinä heti valmistumisen jälkeen.  

Sähköisen todistuksen säilyttäminen ja käsittely

Virallinen tutkintotodistus kannattaa ladata sellaiseen sijaintiin, josta se ei helpolla katoa tai joudu vääriin käsiin.  Voit ladata tutkintotodistuksen omiin tiedostoihin esimerkiksi pilvipalveluun, tietokoneelle, ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle. Todistus kannattaa tallentaa useampaan paikkaan, jotta siitä on olemassa varmuuskopio. Jokainen muokkaamaton, tallennettu kopio on virallinen tutkintotodistus. Tiedoston tallennuspaikan kannattaa olla myös sellainen, että tutkintotodistus on helppo liittää työhakemuksen liitteeksi.   

Älä muokkaa sähköistä todistusta

Sähköisen asiakirjan väärentäminen on huomattavasti vaativampaa kuin paperisen tutkintotodistuksen. Sähköisen asiakirjan aitouden voi tarkistaa alatunnisteen linkin avulla.  

Huomaathan, että jos tutkintotodistusta muokataan allekirjoittamisen jälkeen, sähköinen varmenne eli allekirjoitus rikkoutuu, eikä tutkintotodistus ole enää aito. Sähköistä tutkintotodistusta ei siis kannata ikinä avata esimerkiksi Wordissä muokkaustilassa, sillä sähköinen varmenne rikkoutuu heti. 

Mikäli sähköinen todistus katoaa

OSAO arkistoi sähköiset tutkintotodistukset. Mikäli lataamasi sähköinen tutkintotodistus katoaa, voit pyytää todistusta yksikön opintotoimistosta. Uuden todistuksen lähettämisestä peritään maksu.  

 

Paperikopio ei ole virallinen tutkintotodistus

Sähköisen tutkintotodistuksen lisäksi saat valmistumisen yhteydessä tutkintotodistuksesta paperisen kopion. Kopio ei kuitenkaan ole virallinen tutkintotodistus. Kopio jaetaan edelleen OSAOn kansiossa, jonka kanssa voit ottaa valmistujaiskuvia ja laittaa todistuksen näytille esimerkiksi omissa valmistujaisjuhlissasi. 

Jatkossakin voit halutessasi tulostaa sähköisen tutkintotodistuksen, mutta tutkintotodistus on virallinen vain sähköisessä muodossa.  

Instructions on english: How to handle the electronic degree certificate (pdf)