Asuntolat

OSAOn opiskelijana sinulla on mahdollisuus hakeutua asumaan maksuttomaan opiskelija-asuntolaan. Asuntoloita on viidellä paikkakunnalla. Asuntolaan haetaan paikkaa joka lukuvuosi erikseen.

Asuntolat sijaitsevat opetusyksiköiden yhteydessä Haukiputaalla, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Voit hakea asuntolapaikkaa mistä tahansa asuntolasta riippumatta siitä, missä OSAOn yksikössä opiskelet. Toisen yksikön opiskelija voi saada asuntolapaikan, mikäli asuntolassa on tilaa. Selvitä ennen asuntolapaikan hakemista, onko asuntolasta julkista kulkuyhteyttä opiskeluyksikköösi.

Etusijalla ovat oppivelvolliset opiskelijat sekä alle 18-vuotiaat perustutkintoa opiskelevat ensimmäisen vuoden opiskelijat, joiden matka kotoa oppilaitokseen on pitkä tai muuten hankala esimerkiksi puuttuvien julkisten kulkuyhteyksien vuoksi. Huomaathan, että viikonloppuina ja yli kahden päivän lomien aikana asuntola on suljettu.

Asuntolapaikka myönnetään enintään vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen asuntolapaikan saamiseen vaikuttaa lisäksi se, miten edellinen vuosi asuntolassa on sujunut. Opiskelijan aiempina vuosina aiheuttamat vakavat tai toistuvat järjestyshäiriöt tai rikkeet voivat olla esteenä asuntolapaikan saamiselle. Ammatti- tai erikoisammattitutkinnon opiskelijana voit saada asuntolapaikan, mikäli paikkoja on tarvitsemaasi aikana vapaana.

Asuntolahuoneessa ja yhteisessä tilassa on:

  • sänky ja patja, työpöytä, tuoli, vaatekaappi
  • vessapaperi, käsisaippua, astianpesuaine, petauspatjat / suojalakana
  • solukeittiössä on kahvikeitin, mikroaaltouuni, liesi, jääkaappi (pakastin), televisio, siivousvälineet

Asuminen opiskelija-asuntolassa on maksutonta. Maksuttomuus ei koske työvoimapoliittisessa tai henkilöstökoulutuksessa opiskelevia. Kustannuksia asuntoloissa koituu kuitenkin avainpanttimaksusta (50 €) tai mahdollisesta palvelumaksuista (oven avaaminen).

Avainpanttimaksu peritään kaikilta asuntolaan muuttavilta opiskelijoilta, myös oppivelvollisilta ja se palautetaan, kun opiskelija muuttaa pois asuntolasta ja palauttaa avaimen. Asuntolan toimintaa ohjaavat OSAOn ja asuntolan järjestyssäännöt sekä asuntolaohjeet. Huoneisiin ei saa esimerkiksi tuoda lemmikkieläimiä.

Asuntolapaikan hakeminen

Voit hakea OSAOn asuntolapaikkaa Wilmassa heti sen jälkeen, kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan. Asuntoloihin haetaan asuntolapaikkahakemuksella. Löydät hakemuslomakkeen Wilman selainversiosta Hakemukset ja päätökset -sivulta.

Hae asuntolapaikkaa heti, kun olet saanut opiskelupaikan! Tee hakemuksesi viimeistään 28.6.2024. Yhteishaussa opiskelupaikan saaneiden asuntolapaikasta päätetään heinäkuun ensimmäisellä viikolla.  Jos et saa asuntolapaikkaa ja tarve on edelleen olemassa, voit hakea sitä uudelleen.

Jos tulet valituksi opiskelijaksi varasijalta, hae asuntolapaikkaa samalla kun otat opiskelupaikan vastaan. Näistä asuntolapaikoista päätetään elokuun alussa. Muina aikoina asuntolapaikan voi saada, mikäli asuntolassa on tilaa.

Myös jatkavat opiskelijat hakevat asuntolapaikkaa uudelleen seuraavalle vuodelle 28.6.2024 mennessä, mielellään jo kevään aikana.

Asuntolapaikkapäätös löytyy Wilmasta heinäkuun ensimmäisellä viikolla paikoista elokuun alun jälkeen. Asuntolapaikan saaneille lähetetään tarkemmat asumisohjeet heti, kun päätös asuntolapaikasta on tehty.

Näin haet asuntolapaikkaa Wilmassa (ohje, pdf)

Avainpantin maksaminen

OSAOn opiskelija-asuntoloiden avainpantti (50€) maksetaan etukäteen OSAOn verkkokaupassa. Avainpantti maksetaan vasta sen jälkeen, kun olet saanut tiedon asuntolapaikan myöntämisestä.

Katso ohje avainpantin maksamiseen

Asuntolat

Asuntolan kuvaus

Haukiputaan asuntola sijaitsee Ammattitie 1 Haukiputaalla. Jokaiselle asuntolan asukkaalle on omahuone ja yhteiset tilat. Jokaisessa huoneistossa on 4 huonetta, tupakeittiö, suihku ja wc. Asuntolalla on myös sauna ja pyykkihuone. Asukkailla on käytössä koulun kuntosali. Asuntolassa on 63 asuntolapaikka. Asuntola on valmistunut 2013 – 2016 välisenä aikana.

Kulkuyhteydet ja aukioloajat

Asuntola avataan sunnuntaisin klo 18.00 ja suljetaan perjantaisin klo 14.30. Koulun loma-aikoina asuntola on suljettu.

Tarjolla oleva vapaa-ajantoiminta

Koulun urheilu / kuntosali on asukkaiden käytössä iltaisin klo 16 – 21.30, mikäli toisin ei ilmoiteta. Asuntolan asukkaille järjestetään myös auto- / mopokerhoa. Lisäksi asukkaat voivat saada ohjausta kuntosaliharjoitteluun.

Asuntolatoiminnasta vastaavat henkilöt ja yhteystiedot

Asuntolaohjaajana toimii Jarno Saarinen
p. 050 360 2540, jarno.saarinen@osao.fi

Yövalvonnasta vastaa POKO, puh. 0400 392 550.

Asuntolan esimiehenä toimii Jorma Uusitalo, puh. 050 571 5223.

Asuntolan kuvaus

Limingassa on 64-paikkainen asuntola luonnonkauniilla alueella. Asunnot ovat 6 – 8 hengen soluasuntoja, joissa on peruskalustettuja kahden hengen huoneita ja yhteiset oleskelu- ja peseytymistilat sekä keittiö.

Kulkuyhteydet ja aukioloajat

Asuntola avataan sunnuntaisin klo 18.00 ja suljetaan perjantaisin klo 18.00. Koulun loma-aikoina asuntola on suljettu.

Tarjolla oleva vapaa-ajantoiminta

Liikuntatilat ovat asuntolassa asuvien käytössä.

Asuntolatoiminnasta vastaavat henkilöt ja yhteystiedot

Asuntolaohjaaja Tea Nuutinen
p. 040 141 5447, tea.nuutinen@osao.fi

Asuntolan kuvaus

Asuntolarakennukset (4 kpl) sijaitsevat oppilaitoksen välittömässä läheisyydessä. Muhoksen keskustaan on matkaa noin 1 kilometri. Asunnot ovat soluasuntoja, joissa on 3 – 4 kahden hengen huonetta. Soluasunnoissa on yhteiset oleskelu-, keittiö-, wc- ja suihkutilat. Opiskelijoilla on iltaisin käytössä kunto- ja liikuntasali, auditorio sekä tietokonetila.

Kulkuyhteydet ja aukioloajat

Viikonloppuisin ja loma-aikoina asuntolat ovat suljettu; sunnuntaisaapuminen on mahdollista klo 18:00 jälkeen (hakemuksesta lupa); perjantaisin poistuminen klo 16.30 mennessä.

Oulusta Muhokselle on hyvät yhteydet linja-autolla (linjat 40 ja 41). Muhos sijaitsee Oulu – Kajaani välisen junaradan varrella, jossa on henkilöliikennettä. Kainuun ja Oulun välinen linja-autoliikenne kulkee Muhoksen kautta. Myös Tyrnävältä ja Utajärveltä Muhokselle on bussiyhteys koulupäivinä.

Tarjolla oleva vapaa-ajantoiminta

Muhoksen yksikkö järjestää erilaista vapaa-ajantoimintaa arki-iltaisin opiskelijoiden toivomusten mukaan, esim. liikunta- ja palloiluvuoroja, ohjattuja kuntosalivuoroja ja hengailuiltoja.

Asuntolatoiminnasta vastaavat henkilöt ja yhteystiedot

Asuntolaohjaaja Riikka Malmihuhta,
p. 040 480 3220, riikka.malmihuhta@osao.fi

Asuntolan kuvaus

Asuntolan osoite on Jyrkkäkoskentie 18. Asuntolana toimii rivitalo, jonka asukasmäärä on 24 paikkaa.

Kolmeen soluun kuuluu 4 kahden hengen huonetta, olohuone, suihku ja keittiötila. Asuntolassa on langaton OSAO-guest -verkko. Asuntolaohjaajan toimisto, kuntosali ja pesukone löytyvät rivitalon päädystä.

Pihapiirissä sijaitsee puualan koulutus.

Kuljetus päärakennukselle (Varsitie 7) järjestetään koulupäivien aikana.

 

Kulkuyhteydet ja aukioloajat

Oulu-Rovaniemi linja-autopysäkki Jyrkkäkoskentien risteyksessä. Oulu-Kuusamo pikavuoropysäkki 2 kilometrin päässä asuntolasta Neste-huoltoaseman kohdalla.

Viikonloppuisin ja loma-aikoina asuntola on suljettu. Sunnuntaisaapuminen on mahdollista klo 17.00 jälkeen. Perjantaisin poistuminen klo 17.00 mennessä. Viikonloppuasuminen edellyttää luvan hakemista.

 

Tarjolla oleva vapaa-ajantoiminta

Vapaa-ajan toimintaa järjestävät tutorit ja asuntolaohjaaja. Asuntolan vieressä on fresbeegolfrata ja hyvät lenkkeily ja hiihtomaastot. Keskustassa lisäksi kirjasto, nuorisotilat, liikuntahalli, virkistysuimala ja kansalaisopisto.

 

Asuntolatoiminnasta vastaavat henkilöt ja yhteystiedot

Asuntolaohjaaja-vahtimestari Arto Liekola, p. 040 746 2247, arto.liekola@osao.fi

Asuntolan kuvaus

Asuntolan kampusalue muodostuu rivitaloasunnoista, joissa on solutyyppiset huoneistot. Huoneisto käsittää yhteistilan (keittiö/oleskelutila) lisäksi 4 kahden hengen huonetta. Asuinhuoneet ovat kahden hengen huoneita. Asuntolassamme on yhteensä 160 vuodepaikkaa.

Asuntola-alue sijaitsee opetus / koulutustilojen välittömässä läheisyydessä.
Asuntola-alueellamme on opiskelijoidemme käyttöön non-stop -sauna ja vapaa-ajantilat (pingis, ilmakiekko, playstation, tv). Lisäksi tiloissa on ”bänditila”, jossa on laadukkaat soittimet (rummut, basso- ja komppikitara, kosketinsoitin sekä vokalisteille mikrofonit). Tilassa on myös karaokelaitteet. Iltakäyttötiloina opiskelijoillamme on mahdollisuus sisäpalloiluun omassa liikuntasalissa, sähly, lentopallo, koripallo, sulka- ja lentopallo sekä tennis. Kuntosali sijaitsee myös asuntolamme läheisyydessä.

Kulkuyhteydet ja aukioloajat

Viikonloppuisin ja loma-aikoina asuntolat ovat suljettu; sunnuntaisaapuminen on mahdollista klo 17.00 jälkeen (hakemuksesta lupa); perjantaisin poistuminen klo 16.00 mennessä. Erikoistapauksissa asuntolassa asuminen viikonloppuisin on mahdollista (hakemuksesta lupa). Opistomme sijaitsee matkahuoltopisteen lähellä, joten linja-autolla opistoomme pääsee vaivattomasti.

Tarjolla oleva vapaa-ajantoiminta

Vapaa-ajan toiminta on järjestetty viikko-ohjelman mukaisesti (omassa salissa); mm. sähly, sulka- ja lentopallo. Lisäksi alueella järjestetään makkara- ja räiskäleiltoja. Syksyisin airsoftaus on suosittua.

Omaehtoista toimintaa tuetaan mm. laskettelun, pilkkimisen, hiihtämisen jääurheilun ja kuntosalin käyttämiseen. Moottorikelkkaura lähtee opistomme alueelta (läheisyydessä polttoaineasema).

Vapaa-ajan tiloissamme on käytettävissä biljardi, ilmakiekko, pingis ja erilaiset playstation-pelit. Lisäksi bändihuone laadukkailla instrumenteilla. Tilassa on videotykki tietokoneyhteydellä sekä TV.

Asuntolassamme on tarjolla välineitä harrastustoimintaan (mailoja, luistimia ulkoliikuntaan, sisäpalloiluvälineitä varusteista mailoihin ja sisäpelikenkiin).

Asuntolatoiminnasta vastaavat henkilöt ja yhteystiedot

Asuntola- / vapaa-ajanohjaaja Esa Kemppainen,
p. 0400 527 025,  esa.j.kemppainen@osao.fi

Opiskelija-asuntolan järjestyssäännöt

Näiden järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää kaikkien asuntolassa asuvien viihtyvyyttä sekä turvata mahdollisuus häiriöttömään opiskeluun ja asumiseen. Näiden järjestyssääntöjen lisäksi asuntoloissa noudatetaan OSAOn järjestyssääntöjä ja näitä sääntöjä täydentäviä asuntolakohtaisia asumisohjeita.

Järjestyssääntöjä sovelletaan myös asuntolassa vieraileviin henkilöihin. Asukas on vastuussa siitä, että hänen vieraansa noudattavat järjestyssääntöjä.

Ottamalla vastaan asuntolapaikan opiskelija hyväksyy nämä säännöt ja sitoutuu noudattamaan niitä.

Avaa opiskelija-asuntolan järjestyssäännöt pdf-muodossa tulostusta varten

Opiskelija-asunnoissa saavat asua ainoastaan opiskelijat ja henkilöt, joille on myönnetty asumisoikeus. Asuntolaan ei saa jäädä koulupäivinä ilman hyväksyttävää syytä. Viikonloppuina ja yli kahden päivän lomien aikana asuntola on suljettu. Yksikönjohtaja voi kuitenkin myöntää asumisohjeiden mukaisesti erityisin perustein oikeuden viikonloppuasumiseen.

Jokainen asukas vastaa asumis- ja opiskelurauhan säilymisestä. Hiljaisuus on klo 22.00 – 06.00 välisenä aikana. Vieraiden oleskelu asuntolassa ja sen alueella on kielletty hiljaisuuden aikana.

Asukkaalle annetaan asumisoikeuden ajaksi henkilökohtainen huoneensa avain, jonka kopiointi ja toiselle luovuttaminen on kielletty. Asukas on vastuussa avaimen katoamisesta ja on korvausvelvollinen uudelleen sarjoituksesta ja avaimen teettämisestä aiheutuneista kustannuksista.

Opiskelija-asuntolan omaisuutta on käsiteltävä huolellisesti. Vahingon aiheuttamista kustannuksista on asukas korvausvelvollinen. Ovet on lukittava aina huoneistosta ja solusta poistuttaessa. Kiinteistössä havaituista vioista tulee ilmoittaa asuntolaohjaajalle. Palovaroittimet ovat lakisääteisiä turvavarusteita ja niihin kajoaminen on kielletty.

Jokainen asukas on vastuussa käyttämänsä solun, yhteisten tilojen ja asuntolan ympäristön yleisestä järjestyksestä ja siisteydestä. Ajoneuvojen säilyttäminen on sallittu niille varatuilla paikoilla.

Tupakointi, tupakkatuotteiden, tupakan vastikkeiden, tupakointivälineiden, sähkösavukkeiden ja tupakkajäljitelmien käyttö ja käsittely ei ole sallittua ammattiopiston alueella, oppimisympäristöissä eikä ammattiopistoa edustettaessa.

Tupakointikieltoa tupakoinnista ja tupakansavusta sovelletaan myös poltettaviksi tarkoitetun kasviperäisen tuotteen polttamiseen ja sähkösavukkeen käyttämiseen sekä niistä syntyviin savuihin, höyryihin ja hiukkasiin. Tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta (L549/2016; § 53 ja § 74).

Tupakkalain 74 § mukaan tupakoida ei saa sisätiloissa, jotka ovat yleisön tai työntekijöiden käytettävissä tai asiakkaiden käytettävissä, katoksissa tai katsomoissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan tai ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa. Savutonta tupakkatuotetta ei saa käyttää ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten sisä- tai ulkotiloissa.

Päihdyttävien ja huumaavien aineiden tuonti, hallussapito ja nauttiminen sekä niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen yksiköissä, opiskeluun liittyvissä oppimisympäristöissä ja ammattiopistoa edustettaessa on kielletty (L531/2017, L41/1986, L39/1889, luku 50). OSAOlla on oma päihdetyön toimintamalli.

Lemmikkieläinten tuominen asuntolaan on kielletty.

Tarpeetonta sähkölaitteiden, veden ja energian käyttöä tulee välttää. Laitteet ja valot tulee sammuttaa huoneesta poistuttaessa. Jokaisen asukkaan on noudatettava jätteiden lajitteluohjeita.

Asukas on vastuussa henkilökohtaisesta omaisuudestaan. Käytettävien laitteiden tulee olla turvallisuusmääräysten mukaisessa kunnossa. Kalusteiden ja laitteiden tuonnista on sovittava asuntolaohjaajan kanssa.

Ampuma-aseiden, aseiden osien, patruunoiden, ammusten ja kaasusumuttimien sekä räjähteiden tai muiden vaarallisiksi luokiteltujen esineiden tai aineiden tuominen ja säilyttäminen asuntolassa ja sen alueella on kielletty.

Asuntolaohjaajat tarkistavat asuinhuoneen ja soluasunnon yhteisten tilojen siisteyden säännöllisesti. Asuntolaohjaaja tai muu henkilökuntaan kuuluva voi tarvittaessa tarkistaa asuinhuoneen, mikäli on syytä epäillä sairauskohtausta, vaaratilannetta, tai epäiltäessä järjestyssääntörikkomusta.

Laajempi tarkastus asuinhuoneeseen voidaan suorittaa ainoastaan asukkaan kanssa yhdessä tai viranomaisen toimesta ilman opiskelijan suostumusta. Tarkastuksesta tehdään kirjallinen pöytäkirja, joka toimitetaan asukkaalle ja muille tarpeellisille osapuolille.

Opettajalla ja yksikönjohtajalla on oikeus tarkastaa asuntolahuone, mikäli on syytä epäillä, että asuntolaan on tuotu sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä (L531/2017).

Kiinteistönhuoltohenkilöstöllä ja kiinteistön omistajalla on oikeus suorittaa asuntolan tiloissa kiinteistön kunnossapidon ja käytön seurannan kannalta tarpeellisia tarkastuksia, korjauksia ja siivousta myös asukkaan poissa ollessa.

Kun asumisoikeus päättyy, asukkaat huolehtivat huoneensa ja solun siisteydestä ja huolehtivat tuomansa omat kalusteet pois sekä palauttavat avaimen asuntolaohjaajalle. Asuntolaohjaaja tarkistaa huoneiston kunnon. Laiminlyönneistä (esim. siivouskustannukset, tavaran poistamisesta aiheutuneet kustannukset tai ilkivallasta aiheutuneet korjauskustannukset) on asukas/asukkaat korvausvelvollisia.

Järjestyssääntöjen rikkomisesta, kurinpidosta yleisesti ja kurinpidosta asuntolassa on säädetty ammatillisen koulutuksen lain (L531/2017) 85 § ja 86 §:ssä. Menettelytavat on kuvattu OSAOn suunnitelmassa kurinpitokeinojen käyttämisestä.

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti, menettelee vilpillisesti tai muuten rikkoo oppilaitoksen järjestystä (katso ammattiopiston järjestyssäännöt). Jos teko tai laiminlyönti on vakava tai jos opiskelija jatkaa järjestyssääntöjen rikkomista, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi ja/tai erottaa asuntolasta määräajaksi tai opintojen jäljellä olevaksi ajaksi.

Ottamalla vastaan asuntolapaikan opiskelija hyväksyy nämä säännöt ja sitoutuu noudattamaan niitä.

Asuntolassa asuminen: Eerik Heikura

OSAOssa opiskelevaa Eerik Heikura kertoo, miten hän päätyi asuntolan asukkaaksi, ja millaista yhteiselo muiden opiskelijoiden kanssa on. Video on julkaistu Instagramissa ja pääset katsomaan sen klikkaamalla kuvaa.

Asuntolaelämä sopii Erkille

Erkki Oja muutti Ylitorniolta Muhokselle opiskelemaan maaseutuyrittäjäksi.

Lue artikkeli: Asuntolaelämä sopii Erkille