Opiskelijan etuudet

Opiskelijana sinulla on oikeus moniin opintososiaalisiin etuuksiin. Voit saada opintotukea, koulumatkatukea, kouluruokailun ja paikan asuntolassa tietyin edellytyksin.

Opintotuki ja koulumatkatuki

Päätoimisena opiskelijana sinulla on mahdollisuus hakea opintotukea ja koulumatkatukea. Löydät niistä lisää tietoa Toimeentulo opiskeluaikana sivulta.

 

Toimeentulo opiskeluaikana -sivulle

Ruokailu

Perustutkinnon tai valmentavan koulutuksen opiskelijana saat opiskelupäivinä yhden maksuttoman aterian. Maa- ja metsätalousalan opiskelijat saavat myös maksuttoman aamiaisen ja päivällisen.

Ruokailu tapahtuu yksikön opiskelijaravintolassa tai yksikön osoittamassa ruokapaikassa. Maksuton ruokailu ei koske oppisopimuksen, työvoimapoliittisen koulutuksen eikä henkilöstökoulutuksen opiskelijoita.

Mikäli et pysty työpaikalla oppimisen aikana ruokailemaan yksikkösi opiskelijaravintolassa eikä sinulle tarjota työpaikassa ilmaista ateriaa, maksaa koulu sinulle ateriakorvausta.

Yksiköissä on myös kahviloita, joista voit ostaa erilaisia kahvilatuotteita.

Tarkista yksikkösi opiskelijaravintolan aukioloajat yksiköstäsi.

Vakuutusturva

Tapaturmavakuutus

Kaikki opiskelijamme on vakuutettu yksikön suunnitelman mukaisessa toiminnassa sattuvien tapaturmien varalta. Lakisääteinen tapaturmavakuutus kattaa työn opetuksessa sekä työpaikalla oppimisen jaksoilla sattuneet tapaturmat.

Opiskelijoiden lakisääteistä tapaturmavakuutusta täydentää vapaaehtoinen tapaturmavakuutus, jonka OSAO on ottanut kaikille opiskelijoilleen.

Tapaturmavakuutuksesta korvataan tapaturmat, jotka sattuvat

 • varsinaisella kouluajalla
 • opetuksen aikana
 • liikuntatunneilla
 • välitunneilla
 • otettaessa osaa yksikön opetussuunnitelman puitteissa järjestämiin yhteisiin urheilusuorituksiin, retkiin, käynteihin näyttelyissä yms.
 • matkalla suorinta reittiä kouluun ja koulusta kotiin

Vakuutus käsittää myös käytännöllisissä harjoituksissa ja välittömillä työmatkoilla sattuvat tapaturmat.

Opiskelun aikana mahdollisesti sattuneiden tapaturmien yhteydessä ota yhteys opettajaasi tai neuvontaan. Tapaturmasta täytetään tapaturmailmoituslomake.

Matkavakuutus

Opiskelijat on vakuutettu myös opiskeluun liittyvien matkojen varalta. Matkavakuutusturva koskee ainoastaan Suomen kansalaisia. Ulkomaalaiset opiskelijat hankkivat itse matkavakuutuksen joko yksikön kautta tai kotimaastaan. Ulkomaalainen opiskelija maksaa vakuutuksensa itse.

Vakuutusten ulkopuolelle jää opiskelijan oma vapaa-aika. Sinun kannattaa järjestää riittävä vakuutusturva itsellesi myös vapaa-ajalle.

Asuminen

OSAOn opiskelijana sinulla on mahdollisuus hakeutua asumaan opiskelija-asuntolaan. Asuntolat sijaitsevat opetusyksiköiden yhteydessä

 • Haukiputaalla
 • Kempeleessä
 • Limingassa
 • Muhoksella
 • Pudasjärvellä
 • Taivalkoskella

Voit hakea asuntolapaikkaa mistä tahansa asuntolasta riippumatta siitä, missä OSAOn yksikössä opiskelet. Asuntolaan haetaan paikkaa joka lukuvuosi erikseen.

 

Lue lisää asuntolat -sivulta